Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe maak je van een vakantie een fotoreis

Een fotoreis – een reis waarbij de focus vooral op fotograferen ligt – is voor een natuurfotograaf misschien wel de mooiste invulling van zijn vakantiedagen. Maar ja, zoveel vakantiedagen zijn er niet in een jaar en die zet je al snel in voor een ‘gewone’ vakantie met je partner of gezin. In dit artikel geven we wat ideeën hoe je tijdens je vakantie zowel aandacht kan geven aan je gezin en toch zelf kunt gaan fotograferen. En het bespreken kan je het beste doen nog vóórdat je je vakantie geboekt hebt.
Door voor je vakantie na te denken over je fotografische mogelijkheden, heb je een grotere kans op dat perfecte plaatje. Fotograaf: Thijs Kupers

De wie-wat-waar-wanneer puzzel

Wie er op vakantie gaan is meestal wel duidelijk, maar de overige ‘W’-vragen leveren altijd wel een leuke puzzel op. Eigenlijk maakt het voor een fotograaf niet uit waar de vakantie heen gaat. Overal zijn wel mooie foto’s te maken. Maar bij de jaarlijkse puzzel zou je ook je fotografische wensen mee kunnen nemen. Want: wat wil je graag fotograferen? De bergen, de zee, een idyllisch beekje in een oud bos? Of wil je nu toch echt eens naar een donkere plek om de Melkweg vast te leggen? Het ‘wat’ en ‘waarheen’ hangen redelijk met elkaar samen. Hoe je daar uiteindelijk invulling aan geeft mag je vooral zelf thuis uitvechten.

Een accommodatie vlak bij de hei zorgt ervoor dat je snel nog even op pad kan als de omstandigheden zich aandienen. Fotograaf: Thijs Kupers

Daarnaast zou je ook nog met het ‘wanneer’ kunnen spelen. Wil je niet ver weg en je wil eens een keer op uitgebreide schaal de heide fotograferen, dan is het misschien leuk om de vakantie eind augustus of begin september te plannen. Als je bossen wilt fotograferen, dan is de herfst misschien wel een mooie periode. En wil je graag zonsopgangen fotograferen, maar wil je niet per se om vier uur ’s ochtends opstaan, dan doe je er goed aan om niet in juni/juli op vakantie te gaan.

Als het goed is, heb je nu ongeveer een idee waar je (of jullie) heen willen en in welke periode. Het is nu tijd om dit concreet verder in te vullen.

Wanneer zou je tijd hebben om te fotograferen?

Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van wat je reisgenoten willen doen. Mijn belangrijkste tip: overleg met elkaar vooraf welke mogelijkheden jullie zien.

Heb je een stel pubers die ’s ochtends niets liever doen dan uitslapen? Dan is de ochtend een mooie periode om af en toe zelf op pad te gaan. Of heb je een peuter die een middagslaapje doet? Dan zou je tijdens dat middagdutje de tijd kunnen nemen om op pad te gaan.

Hier is het natuurlijk een beetje geven en nemen. Ga jij een keer in de vroege ochtend wat leuks doen met de kinderen, dan kan je partner even wat langer blijven liggen en even wat tijd voor zichzelf nemen. Een andere ochtend kan hij/zij oppassen en kun jij even met je camera op pad.

’s Avonds picknicken op een uitzichtpunt en gelijk de zonsondergang meepikken. Fotograaf: Thijs Kupers

Het fotograferen kan je ook combineren met een leuke activiteit. Waarom niet eens picknicken op een mooi uitzichtpunt en dan gelijk het gouden uurtje en de zonsondergang fotograferen? Of plan je wandeling ’s ochtends heel vroeg of juist aan het eind van de dag, zodat je onderweg het mooiste licht tegenkomt.

Wat wil je fotograferen?

We hebben nu een beeld wanneer we kunnen fotograferen en we weten globaal waar we naar toe gaan. Tijd om verder in te zoomen: wat gaan we fotograferen? Wat voor licht en weersomstandigheden verwacht je op dat moment? Gaan jullie hartje zomer naar de Franse kust en heb je vooral ’s middags de tijd om te fotograferen? Dan heb je waarschijnlijk veel zon en hard licht, wellicht is het dan leuk dan eens met lange sluitertijden bij de zee te gaan spelen en een grijsfilter mee te nemen.

Je partner kan natuurlijk ook figurant zijn in het landschap. Fotograaf: Thijs Kupers

Dit is ook de fase waarin je verder gaat inzoomen op je vakantielocatie: ga eens op zoek naar interessante plekjes en foto ideeën. Zoek eens in google images, google maps, 500px, hashtags op Instagram, of een boek. Wellicht biedt dat inspiratie voor concretere plekken of het soort foto’s die je zou willen maken.

Waar ga je heen?

Nu wordt het tijd om op zoek te gaan naar een accommodatie. Ga je naar 1 plek, of wil je meerdere plekken aandoen? In dat laatste geval heb je wat meer variatie in je fotografische omgeving.

Je overnachtingsplek bepaalt mede wat de fotografische mogelijkheden zijn. Het liefst neem je een accommodatie zo dicht mogelijk bij wat je wilt fotograferen. Wil je graag bossen fotograferen? Zorg dan dat je binnen 5 minuten in het bos kunt staan. Wil je graag een mooie zonsondergang in de bergen? Dan is een berghut het overwegen waard. Want als je een half uur moet rijden om ergens te komen, dan moet je ook nog een half uur terug. In totaal ben je dan al een uur onderweg, zonder ook maar één foto te maken! En dat zorgt ervoor dat als je ergens een keer twee uurtjes over hebt, dat je nét nog even twee uur kunt gaan fotograferen.

Geen bijzondere omstandigheden voor bosfotografie, maar met het bos naast de B&B is een verloren uurtje toch weer leuk ingevuld. Fotograaf: Thijs Kupers

Vergeet de croissantjes niet

Tijd heb je niet, die maak je. In dit artikel hebben we wat tips gegeven hoe je je vakantie vorm kunt geven, zodat er wat meer tijd beschikbaar is voor fotografie. Houd bij het plannen van de vakantie al rekening met wat je wilt fotograferen en op welke momenten van de dag je tijd kunt maken om eropuit te trekken. Hierdoor heb je vooraf een goed beeld van de fotografische mogelijkheden. Door vervolgens je accommodatie zo dicht mogelijk bij mogelijke fotolocaties te zoeken, heb je maximaal de tijd voor fotografie! Als laatste nog een bonustip: mocht je ’s ochtends vroeg op pad gaan, kom dan altijd thuis met verse croissantjes!

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: