Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe update je de firmware voor een objectief?

Van bepaalde objectieven kun je de firmware updaten. Waarom zou je dat willen doen, en hoe gaat dat in zijn werk?
Een objectief heeft firmware, en die kun je soms updates.
Een objectief heeft firmware, en die kun je soms updates. Fotograaf: Sigma

Hoe moet je de firmware van een objectief updaten?

“Firmware” is een speciaal soort software die in een apparaat geprogrammeerd zit, en die ervoor zorgt dat het apparaat doet waarvoor het bedoeld is. Van je magnetron tot je mobiel, zowat elk apparaat bevat vandaag firmware.

Soms is het mogelijk om de firmware van een toestel bij te werken naar een nieuwere versie: dat wordt een firmware-update genoemd. Zo’n firmware-update kan bepaalde fouten verhelpen, voor betere prestaties zorgen, of zelfs extra functies toevoegen.

Je bent waarschijnlijk wel vertrouwd met firmware-updates voor digitale camera’s. Maar ook voor objectieven zijn er tegenwoordig steeds vaker firmware-updates. Die zorgen er dan voor dat bijvoorbeeld de beeldstabilisatie of de autofocus beter werkt, of dat het objectief beter werkt op bepaalde camera’s. Zo waren er vaak updates nodig voor oudere spiegelreflexobjectieven van andere merken om deze te laten werken met de adapters voor Canon R en Nikon Z systeemcamera’s.

Bij sommige merken update je de lensfirmware via de camera.
Bij sommige merken update je de lensfirmware via de camera. Fotograaf: Nikon

Hoe installeer je nieuwe firmware?

En bestaan verschillende manieren om de firmware van een objectief aan te passen. De eenvoudigste is via de camera zelf. Je downloadt het updatebestand, kopieert het op een geheugenkaart en plaatst die in de camera. Via het cameramenu installeer je de nieuwe firmware. Deze aanpak werkt alleen als de camera het objectief kan identificeren, dus in de praktijk alleen met merkeigen objectieven (bijvoorbeeld een Nikon-objectief op een Nikon-camera).

Een tweede methode gebruikt updatesoftware die je op een pc (Mac of Windows) installeert. Je sluit de camera (met het up te daten objectief eraan bevestigd) via een usb-kabel aan op je computer, en installeert de nieuwe firmware via de updatesoftware.

De derde methode gebruikt een apart aan te schaffen ‘Dock’ dat je met je computer verbindt en waarin je het objectief plaatst waarvoor nieuwe firmware beschikbaar is. Nadeel is dat je een extra uitgave moet doen voor zo’n Dock.

Soms is aparte software of een Dock nodig om firmware te updaten.
Soms is aparte software of een Dock nodig om firmware te updaten. Fotograaf: Tamron

Waar vind je nieuwe firmware?

Om te weten of er voor jouw objectieven nieuwe firmware bestaat, raadpleeg je best de support-pagina’s van de objectievenmaker. Daar vind je ook de instructies om de nieuwe firmware te installeren. Volg deze nauwgezet, dan kan er niets misgaan.

Hier vind je firmware-updates voor camera’s en objectieven:

Canon

Fujifilm

Leica

Nikon

Olympus

Panasonic

Pentax/Ricoh

Samyang

Sigma

Sony

Tamron

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: