Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe vind je geschikte fotolocaties?

Aandachtig rondkijken en terugkomen op het juiste moment.
Aandachtig rondkijken en terugkomen op het juiste moment. Fotograaf: Bob Luijks

Natuurlijk kun je het fotograferen aan het toeval overlaten. De kans op een geslaagde foto wordt een stuk groter als je vooraf je locatie kent en dus op het juiste moment gericht op stap kunt. Maar hoe vind je nu zo’n locatie?

  • Het allerbelangrijkste is gewoon goed rondkijken in het veld. Maak een wandeling, desnoods zonder camera en zoek naar interessante onderwerpen of standpunten. Probeer je daarbij steeds de vraag te stellen onder welke omstandigheden en op welk moment deze locatie het best te fotograferen valt. Noteer de locatie in een notitieblokje of in je agenda.
  • Is een bepaalde dier- of plantensoort je doel, dan kan waarneming.nl erg handig zijn.
  • Op Google Maps / Earth bekijk je onze planeet met een prachtig detail vanuit de lucht. Geen detail blijft verborgen. Je ziet er vegetatiepatronen, overgangen van nat naar droog, solitaire bomen, enzovoorts. Een ‘ouderwetse’ atlas verschaft je eveneens veel informatie.
  • Met The Photographer’s Ephemeris (TPE) bekijk je voor iedere plek op aarde de exacte locatie van de zonsopkomst en -ondergang, evenals die van de maan. Zo weet je precies waar en wanneer je waar moet gaan staan.
  • En natuurlijk vind je in boeken, tijdschriften en folders oneindig veel foto’s. Vaak staat de locatie er (min of meer) bij vermeld, zodat je direct geïnspireerd wordt en zicht krijgt op de mogelijkheden van een bepaalde locatie.

Hoe goed je een locatie ook kent, uiteraard blijf je afhankelijk van het weer. Mocht het toch tegenzitten, probeer het later dan nog eens. En blijf uiteraard goed rondkijken, wie weet wat je nog meer ontdekt!

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u