Licht en lichtvervuiling
Nederland is een dicht bevolkt land met veel licht en dus ook lichtvervuiling. Met name rondom de randstad en grote steden brandt er ‘s nachts enorm veel (onnodig) licht. Voor het fotograferen van de sterren is dit dramatisch. Het fotograferen van mooie sterrenhemels is in Nederland dan ook een stuk lastiger dan in andere (lees: donkerdere) landen.
Toch kan het wel in Nederland, er zijn plekken waar het donker genoeg is om een mooie sterrenhemel te fotograferen, maar waar?
Lichtvervuilingskaarten
Op de website lightpollutionmap.info kun je zien waar in Nederland het lichts en het donkerst is. Als je de website opent en inzoomt op Nederland valt meteen op dat meer dan de helft van Nederland rood/oranje en zelfs roze/wit gekleurd is. Dit is niet goed, dit betekend dat er op die plekken veel lichtvervuiling is. Richting de Veluwe, Drenthe, Friesland en Groningen zie je geel met groene stukken. De Waddeneilanden zijn de donkerste plekken van Nederland, daar heb je zelfs blauwe gebieden.
Oriënteren
Met deze kaart kun je je oriënteren op de eventuele locaties die jij in gedachte hebt voor bijvoorbeeld een melkwegfoto. Je kunt kijken waar bij jou in de buurt het minste lichtvervuiling is. Voor een enigszins fatsoenlijke Melkwegfoto moet je minimaal in een geel gebied staan. Echter, staar je niet blind op alleen de locatie waar je gaat staan, zorg dat je van tevoren al weet welke richting je op moet schieten en zorg dat je niet te dicht op een lichtbron staat in jouw schietrichting. Je kan dan bijvoorbeeld wel in een groen/geel gebied staan, maar ligt er 10km voor je een grote stad, precies in de richting van waar bijvoorbeeld de Melkweg staat, dan is dat geen goede locatie. Zorg dat je zo ver mogelijk vrij zicht hebt op zo min mogelijk lichtvervuiling.
Overige modellen
Op de eerder genoemde website, staat rechts in beeld een blauwe kolom met enkele opties. Eén daarvan is ‘Map layers’, vlak daaronder staat ‘Overlay’. Deze staat standaard ingesteld op World Atlas 2015. Deze kan je echter aanpassen naar andere kaarten. Ze geven in principe dezelfde informatie over lichtvervuiling, maar met een net iets andere legenda welke het een en ander wellicht iets duidelijker voor je maken.
Google Maps
Als je dan op de lichtvervuilingskaart een globaal, donker gebied hebt kunnen vinden, dan pak je Google Maps erbij en zoek je datzelfde gebied op. Waar je dan specifiek naar kijkt is uiteraard een plek waar je mooi staat, een leuke voorgrond hebt en waar je mag komen ‘s nachts. Maar vooral ook of daar toch geen kleine lichtbronnen zijn. Als je bijvoorbeeld langs een weg in een geel/groen gebied staat, maar die weg staat vol met lantaarnpalen, dan sta je dus niet echt op een goede plek zonder overbodig licht. Kijk dus op Google Maps naar eventuele hinderlijke lichtbronnen, zodat je zeker weet dat je op je mooie, donkere locatie, de beste foto’s kan maken!
Veiligheid
Let wel op, in je eentje op een donkere locatie kan onveilig zijn of onveilig aanvoelen. Het fijnste is dus om samen met anderen te gaan of een plek uit te zoeken waar je dichtbij je auto kan blijven, als ik alleen op pad ga vind ik dit laatste altijd wel prettig. Ook zoek ik dan altijd een plek op waar ik goed overzicht heb. Maar, ben je in de gelegenheid om met meerderen op pad te gaan is dit vooral ook veel gezelliger.
5 reacties
Mooi artikel! Fijn om te lezen en coole foto’s. Heb er veel aan gehad 🙂
Op de Veluwe zijn veel mooie plekken, maar die zijn vaak verboden gebied na zonsondergang. Is voor natuurfotografie hiervoor een ontheffing aan te vragen? Hoe gaan jullie daar mee om?
Een mooie app die je kan gebruiken om een melkweg of sterrenfoto te plannen is Photopills. Op YouTube hebben ze heel veel tutorials hierover.
Klopt! Helaas zegt die app weer niks over lichtvervuiling, maar zeker een mooie app!
Photopills is zeker een fijne app om astrofoto’s mee voor te bereiden. Zoals Corné al aangaf, het enige wat inderdaad ontbreekt in die app is een kaart die lichtvervuiling aangeeft, of überhaupt weersomstandigheden (wordt het bewolkt of niet?)