Zonnekap & poetsen…
Wanneer je losse beelden maakt is het geen probleem om tussendoor even je lens te poetsen. Toch is dat iets wat veel mensen vergeten omdat je zo weinig ziet op je LCD-schermpje en een klein beetje condens-waas niet echt opvalt in het begin.
Maar wacht maar tot je eenmaal terug achter je computer zit. En dus is het handig om regelmatig even met je (hoofd)lampje naar de voorkant van je lens te kijken om te zien of je niet alvast met een brillen- of lensdoekje je lens moet poetsen. Gebruik ook ’s nachts een zonnekap! Dat zorgt ervoor dat condensvorming net even minder snel op de lens plaatsvindt.
Gebruik de wind
Als het waait, al is het maar een klein beetje, heb je al bijna geen last meer van condens. Zet daarom, als het ook maar enigszins kan, de camera zó dat de wind langs of in de lens blaast, hij blaast dan mooi je frontelement droog. Niet voor niets dat het eenvoudiger is aan het strand (ook omdat het daar relatief veel donkerder is).
Handwarmers
Het mooiste is om je lens daadwerkelijk warm te houden, dan heeft condens echt geen kans. Daarvoor moet je aan de gang met verwarmingselementen. Eenvoudigste is om bijvoorbeeld twee handwarmers aan weerszijden tegen je lens aan te houden met een paar postelastieken. Handwarmers heb je voor eenmalig gebruik, je haalt ze dan uit het zakje en ze worden warm voor een lange tijd. Maar je hebt ze ook herbruikbaar: een soort zakje met daarin oververzadigde zoutoplossing en een metalen ‘klikker’. Even ‘klikken’ en je ziet het zout kristalliseren, de handwarmer wordt dan meteen warm. Na afloop leg je hem in kokend water, het vocht wordt weer doorzichtig en je kunt weer van start.
Dauwlinten
Ben je van plan vaak op pad te gaan in de nacht dan zijn dauwlinten de beste oplossing. Deze verwarmingslinten bind je om je lens en worden van stroom voorzien door een USB powerbank of 12V accu.
Dauwlinten zijn eigenlijk bedoeld voor de astronomie om telescopen warm te houden in de nacht, tegen condensvorming. Je hebt ze in verschillende lengtes en vaak zijn de kortste al voldoende voor een fotolens.
Het voordeel van dauwlinten op USB is dat een powerbank relatief goedkoop is en makkelijk op te laden. Nadeel is dat USB maar 5V is en de linten zelf een stuk minder warm worden dan op 12V. Toch is het voor Nederland met niet al te extreme temperaturen in combinatie met vocht vaak meer dan voldoende.
12V linten worden veel warmer maar je moet er wel een vaak veel duurdere accu voor kopen. Alhoewel, als je bereid bent wat te sjouwen kun je gewoon een hobby accu of brommer accu pakken. Die laatste moet je dan wel weer met een 12V lader laden. Met een speciale popmeter kan ook nog het uiteindelijke voltage geregeld worden waarmee je de linten warmer kunt laten worden.
Hoe warmer de linten hoe minder last van condens maar ook hoe sneller de accu leeg zal zijn. Nou ja leeg… met mijn 12V accu kan ik makkelijk 2 linten voor een paar uur onder stroom houden. Meer dan voldoende voor een nacht.
4 reacties
Interessante uiteenzetting, bedankt voor de informatie!
graag gedaan 🙂
Die dauwlintjes maken het leven ’s nachts een stuk prettiger! Nu nog iets om de voeten op temperatuur te houden tijdens koude winternachten 😉
google eens op ‘elektrische binnenzool’ 😉 doe bij mij wonderen als ik bij -30 in Lapland sta 🙂