Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe werkt een polarisatiefilter?

Iedere natuur- en landschapsfotograaf zou dit filter in zijn of haar tas moeten hebben. Het effect is immers niet of nauwelijks na te maken in de nabewerking. Een polarisatiefilter geniet vooral bekendheid onder landschapsfotografen, omdat de wolkenlucht er stevig van opknapt. Een polarisatiefilter heeft echter nog veel meer voordelen, zodanig dat deze haast onder alle omstandigheden en voor iedere vorm van natuur- en landschapsfotografie gebruikt kan worden.
Met een polarisatiefilter. Let op de kleuren van de varen, het daslook, de beekloop en de boomstam over de beek. Elsloërbos; 5-5-2017; 15mm; 0.6s bij f/18; ISO 400. Fotograaf: Bob Luijks

Een polarisatiefilter bestaat uit twee glaasjes waartussen een speciaal folie is bevestigd. Dat folie laat alleen licht door dat in een bepaalde richting gepolariseerd is, een meer dan ingewikkeld natuurkundig principe. In het kort komt het hierop neer: licht beweegt in golfbewegingen. De oriëntatie van die golven is totaal willekeurig.

Het folie bestaat uit hele fijne lamellen die slechts lichtgolven uit één specifieke richting doorlaten. Het gevolg is dat schitteringen worden weggenomen. Weerkaatst licht heeft immers een verkeerde richting. Met het wegnemen van de weerkaatsingen krijg je veel intensere kleuren.

Ter vergelijking: zonder en met polarisatiefilter. Fotograaf: Bob Luijks

Het bekendste voorbeeld is het vergroten van het contrast in de lucht, doordat de blauwtinten intenser worden. Wat heeft dat met schitteringen te maken, zul je je misschien afvragen. Onzichtbare stof- en vochtdeeltjes in de lucht weerkaatsen eveneens zonlicht en zorgen ervoor dat de lucht wat flets van kleur wordt. Met een polarisatiefilter draai je de schitteringen in de lucht weg en krijg je dus diepere blauwe kleuren.

Bijkomend voordeel is dat het contrast tussen lucht en landschap verminderd wordt. Het effect werkt overigens maar aan een beperkt deel van de hemel, namelijk in een hoek van 90 graden ten opzichte van de zon. Bij een laagstaande zon kan dat een groot deel van de hemel zijn. Staat de zon hoog aan de hemel, zoals ‘s middags in de zomer of op de evenaar, dan is het effect beperkt tot een klein gebied nabij de horizon.

Schitteringen heb je overal, niet alleen aan de hemel. Bekend zijn de schitteringen in water of glas. Met een polarisatiefilter lijkt het soms of water en glas helemaal verdwenen zijn. Je kijkt probleemloos naar de bodem van het water of de objecten die achter het glas aanwezig zijn. Ook de vegetatie schittert. Kijk maar eens goed, dan lijkt het net of overal een grijzig waslaagje op zit. Dit is niets meer of minder dan weerspiegeling van het licht. Op zonnige dagen is dit effect het sterkst, maar ook bij bewolkte dagen is het aanwezig. Met een polarisatiefilter draai je de schitteringen weg en krijg je veel intensere kleuren. Een polarisatiefilter is dan ook hét recept voor bijvoorbeeld knallende herfstfoto’s.

Bron: Praktijkgids Filters

Meer weten:

Gebruik van een polarisatiefilter bij zonnig weer

Herfstkleuren vastleggen? Gebruik een polarisatiefilter

Tutorial polarisatiefilter

Polarisatiefilter in de bergen

 

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: