Menu

Hoe word je natuurfotograaf?

Wekelijks - ongelogen! - krijg ik mailtjes met de vraag 'hoe word ik natuurfotograaf?'. Mailtjes van studenten van diverse fotografie-opleidingen, van middelbare scholieren die bezig zijn met een beroepenproject, van basisschool leerlingen die heerlijk voor zich uit dromen en van mensen die het roer om willen gooien. En daarom, als mooie kerstgedachte, heb ik besloten om mijn geheimen prijs te geven en mijn tips openbaar te maken. Zie hier: de 12 talenten van de natuurfotograaf!
Natuurfotograaf is meer dan met een paar dure lenzen naar mooie plekken gaan... Fotograaf: Silvia Blom

De 12 gezichten van de natuurfotograaf

Om natuurfotograaf te kunnen worden moet je 1) kunnen fotograferen en 2) veel duur materiaal hebben. Dat is vaak wat ik hoor en wat men denkt. Natuurlijk weten wij wel beter, immers met een beetje plaatje schieten kom je er niet. Als natuurfotograaf moet je veel meer kunnen en kennen om van je vak een succes te kunnen maken en veel mensen vergeten dat. Daarom heb ik voor iedereen die zich aan het oriënteren is op dit romantische vak de 12 belangrijkste talenten eens op een rijtje gezet.

#1 de freubelaar

Je kunt alles kopen wat je hartje begeert maar dat is voor natuurfotograaf natuurlijk niet genoeg. Hoe meer je fotografeert, hoe specifieker de spullen die je wilt hebben. Lenzen zijn nog wel te koop, evenals camera’s. Maar dé perfecte tas bestaat niet en als échte natuurfotograaf gaat meteen na aankoop de schaar erin om na een middag knippen, rijgen, prutsen en naaien een volledige op maat gemaakte rugzak te hebben!

De naaiende freubelaar, een belangrijk maar zeer ondergewaardeerd talent van de natuurfotograaf. Fotograaf: Johan van der Wielen

#2 de doorzetter

Nee, het lukt niet meteen. Als je niet van doorzetten houdt, zou ik niet verder lezen en een ander hobby gaan zoeken. Als je iets wil moet je doorzetten, vaak opnieuw gaan, frusti onverrichter zake huiswaarts keren om de volgende keer toch weer opnieuw te gaan. Denk maar aan de wijze woorden van Winston Churchill: “Succes is het vermogen om keer op keer te falen zonder daarbij je enthousiasme te verliezen.” En zo ‘faal’ ik mij een weg naar de top.

Doorzetten is doorgaan nadat je erachter komt dat beide schoenen van je waadpak lek zijn. Fotograaf: Johan van der Wielen

#3 de doe-het-zelver

Een échte natuurfotograaf heeft natuurlijk een passend vervoersmiddel, geen klein autootje maar een terreinwagen die hem van hier naar Noordkaap brengt. En niet met teveel elektronica… dat kan alleen maar stuk. Maar mocht er iets stuk zijn dan moet je natuurlijk alles zelf kunnen maken want midden in de natuur komt geen wegenwacht je helpen…

Hoe was het ook alweer? Oh ja.. kan iemand mij de hamer aangeven? Fotograaf: Johan van der Wielen

#4 de EHBO’er

In de rimboe ben je helemaal op jezelf aangewezen. Het grote gevaar is dat er iets gebeurt terwijl je midden in de uitgestrekte Taiga op pad bent voor Nationale Geographic. Velen staan er niet bij stil maar als natuurfotograaf dien je volwaardig EHBO’er te zijn. Om te laten zien hoe ver je medische kennis dient te reiken hier een voorbeeld uit de praktijk:

#5 de werkvoorbereider

Iedere klus begint met een goede voorbereiding zoals kennis van natuur (heel belangrijk, wordt meestal voor het gemak vergeten maar zonder natuurkennis heb je geen idee wat je aan het doen bent of… wat je juist wilt fotograferen!), kennis van techniek, kennis van materiaal en kennis van weer. Zómaar op een middagje de natuur ingaan en dan denken dat je beelden schiet waar klanten om vechten is er niet bij.

Voorbereiding: zorg ervoor dat je op precies de goede plek het voer legt en dat je voorbereid bent voor als de vogel komt! Fotograaf: Finn Snaterse

#6 de 4 sterren kok

Een natuurfotograaf werkt niet van 9 tot 17, de gouden uurtjes zijn zelden op ARBO tijden en de mooie plekken bijna nooit per snelweg te bereikbaar. Om op het goede moment op de goede plek te zijn ga je vaak hondsvroeg op pad, maak je lange voettochten, heb je uren lang van niets doen, wordt je wachten beloond met maar af en toe perfecte omstandigheden en maak je dagen die langer zijn dan menig ander beroep wist dat er uren in een dag zitten. Je zit niet thuis met een kopje koffie en een croissantje de krant te lezen en bent ’s avonds niet voor de piepers thuus. En dus zul je voor jezelf moeten zorgen, in het veld, onder barre omstandigheden.

haute cuisine: loimulohi, oftewel verse zalm aan het vuur geroosterd. Fotograaf: Finn Snaterse

#7 de creatieveling

NXT LVL komt inmiddels misschien je strot uit maar als natuurfotograaf moet je wel vernieuwend blijven/zijn. Voor je het weet vraagt een willekeurige amateur aan je “wat is nou jouw handtekening aan die foto?”. Vernieuwen is het devies, anders dan anderen, telkens een stap verder, de concurrentie voorblijven, je eigen ’trucjes’ bedenken en dus vooral… creatief zijn. Dus beweeg, dynamiek’, draai, helios’, zwart/wit’, double exposure, inverteer, spiegel en hups jezelf naar de top! Hier mijn creatieve uitvinding:

#8 de marketeer

Om een succesvol fotograaf te zijn hoef je niet te kunnen fotograferen, maar moet je marketing studeren” is één van mijn ‘beroemde’ uitspraken. Succes hebben door mooie plaatjes maken werkte in de vorige eeuw, in deze eeuw moet je jezelf verkopen. Jij moet klanten ervan doordringen dat jij goed bent, dus schreeuw het uit op social media, bazuin rond op Facebook hoe geweldig jouw leven is, doe op Instagram alsof je het zó druk hebt met al je opdrachten en deel uitgebreid van ieder (klein?) succesje alsof je de Zilveren Camera gewonnen hebt!

Hoe voelt dat nu meneer de natuurfotogoraaf? Geflankeerd door twee jonge schone dames? Fotograaf: Profytodsd Tulpenfestival 2017

#9 de materiaal kenner

Lenzen kopen is één ding maar weten hoe je ze moet gebruiken is wat anders. Een goed fotograaf grijpt blind naar alle knoppen, weet in iedere omstandigheid al bij voorbaat hoeveel stops hij over of onder moet belichten, kent alle minimale scherpstelafstanden uit zijn hoofd, en kan – als hij een beeld in zijn hoofd heeft – je vooraf al noemen waar hij gaat staan, bij welk licht, op welk tijdstip, met welke lens en welk diafragma. Kortom, de camera is een verlengstuk van de fotograaf.

Geen lens geeft zo duidelijk aan wat de bedoeling is als een ‘fisheye’ lens. Fotograaf: Marloes Kaal

#10 the International Award Winning Master Nature Photographer

Zonder deze titel tel je niet meer mee … je moet een enorme staat van dienst hebben als het om internationale prijzen gaat in (liefst gerenommeerde) fotowedstrijden. Dus investeer je arm in wedstrijden, als je even googled zijn er gelukkig meer wedstrijden te vinden dan er fotografen zijn. Als je maar ergens op de wereld ‘highly commended’ bent is al voldoende, je mag zelfs met de eer strijken als je semi finalist bent, als je maar genoemd wordt. Dan is het goed promoten op je website en je kunt jezelf International Award Winning Master Nature Photographer noemen… net echt.

Hou wel rekening met alle bijkomstigheden aan het beroemd zijn zoals het uitdelen van handtekeningen aan al je fans. Fotograaf: Richard Verduin

#11 de babbelkont

Fotograferen is al lang niet meer het belangrijkste. Als befaamd fotograaf trek je erop uit, ga je naar je fans, hou je lezingen en vertel je over je werk. Je moet mensen overtuigen dat jouw beelden goed zijn en daarvoor moet je naar ze toe. Dus fotograaf-on-tour, je eigen tournee met een avondvullend programma, zorg voor entertainment en maak naam.

Klinkt misschien raar maar ik was best onder de indruk mijn eigen beeld 9 meter hoog achter mij te zien tijdens het Lowland Fotofestival 2017 Fotograaf: Henk Muijs

Op zoek naar inspiratie? Kijk bijvoorbeeld eens naar mijn grote voorbeeld: Peter Lik.

Wat Peter Lik in de hitte kan, kan ik in de vrieskou… da’s pas ècht stoer! Fotograaf: Johan van der Wielen

#12 de passievolle genieter

Misschien ben je verbolgen over mijn tips en talenten, misschien vind je dat ik mijn vak niet serieus genoeg neem, maar neem van mij aan dat ik, naast alle lol, met ontzettend veel passie mijn vak beoefen. Voor alle haters, je moet niet alles té serieus nemen maar natuurlijk zitten er wel kernen van waarheid in. Het idee van een camera kopen, een paar workshops volgen, mooie foto’s maken en daarmee in de wereld van de natuurfotografie te stappen is echt niet meer reëel. Er zijn in Nederland zó ontzettend veel – hele goede – natuurfotografen dat het niet makkelijk zal zijn om je hoofd er financieel mee boven water te houden. En je moet je ook afvragen of je dat ook wel wil. Want beroepsfotograaf betekent ook dat je opdrachten móet doen, ook als je ze niet leuk vindt. Het betekent ook dat veel tijd kwijt bent met acquisitie, leuren, administratie, financiën, offertes en vooral… leren omgaan met teleurstellingen. Het is een vak met een hele lange adem en maar weinig verdienen (een aantal zeer succesvolle natuurfotografen daargelaten).

Terwijl als hobbyist (ik zeg expres niet ‘amateur’) kun je je volledig overgeven aan je passie zonder je te hoeven conformeren aan wie dan ook. Je hele ziel en zaligheid stoppen in je eigen projecten en alleen die beelden maken die jij wilt. En daarom is het belangrijkste talent die van de passievolle genieter, diegene die met volle teugen de natuur in zich opneemt en zich laat onderdompelen in wat de natuur hem biedt. Amen.

Oh ja… als je je dan zorgen maakt over je financiën? Wordt dan net als ik geen ZZP’er maar ZMWV’erZelfstandige Met Werkende Vrouw 😉

Ik wens je voor 2018:

Veel inspiratie, creativiteit, het beste weer en het mooiste licht!

Ik ben beroeps natuurfotograaf: druk, arm maar zielsgelukkig! Fotograaf: Johan van der Wielen

Geef een reactie

28 reacties

  1. Tja er staat een kern van waarheid in uw verhaal.
    Zelf ben ik meer dan 45 jaar fotograaf geweest en ja wij leerde het nog op school,in de praktijk en het best van alles van elkaar als beroepsfotograaf.
    Geloof me op mijn woord dat je nummer als beroeps fotograaf wordt geboren dat komt in de loop der jaren.

    Als fotojournalist hield ik altijd mijn ogen en vooral mijn oren open om achter nieuws te komen en te fotograferen.
    Je ziet maar.al te vaak dat waar een foto liefhebber staat er gelijk dromen andere bij aan schuiven dat is dus niet de weg om foto’s te maken.
    Het is vaak een eenzaam beroep,waar je altijd op je zelf bent aangewezen.
    Ik heb er een goed inkomen mee verdiend in de tijd dat men nog fotograaf was.
    Nu noemt.men zich fotograaf als men zich een camera heeft laten aanpraten door een van die grote jongens lees camera experts die het je wel vertellen.
    Mis dus mijn advies om natuurfotograaf te worden is!!!!
    Wordt één met de natuur en zorg dat je naast de kennis van fotografie alles of zoveel mogelijk weet van wat je wil gaan fotograferen in deze wonderen wereld want zoals ik mensen aan raad met dure lees vaak veel te dure aangemeerde fotocamera’s enz kom je er niet.
    Andere tip is als je nog niet weet wat je precies wil ga dan eens mee met een vriend of kennis die deze hobby beoefend dan zie en leer je al vast iets van en over natuur fotografie.
    Het is een hobby die je je hele leven kan doen en denker om het is een hobby waar je je levenslang blijft leren en bij leren.

    Maar nog een tip laat je nooit door die camera cowboys die je door heel het land vindt je onnodige apparatuur aan smeren.
    Sterker nog ik heb echt een hekel aan deze mensen omdat ik dagelijks hobby fotografen tegen komt die voor duizenden eurootjes apparatuur hebben aangeschaft maar niet weten hoe ze er mee moeten werken.

    Dus begin simpel er is genoeg tweedehand te koop.kooo bij een vertrouwde winkel.
    Als de hobby dan tegenvalt scheelt dat weer veel geld en kan je nooit een prijs van een nieuwe dure camera verliezen.
    Als beroeps heb ik slecht bij hoge uitzondering nieuwe apparatuur gekocht.
    De reden hiervoor is dat ik als fotograaf de man achter de camera was en dus de camera als hulpmiddel gebruikten km dat ik wist van de goed en rand.
    Maar het voornaamsten is dat u er veel plezier aan beleeft .
    Door dat ik fotograaf ben geworden zeg ik wel eens gekscherend weg’ach.ik ben al gepensioneerd op mijn 25 ste dus al meer dan 45 jaar.

  2. Groots dat artikel . ik kwam net 29-8-2019 een buurvrouw van mij tegen en we hadden het over fotografie , ja zei ze ,ik fotografeer allen maar wolken en luchten nou , dat is en kan ook mooi zijn was mijn antwoord . Ja maar, zegt ze ik maar een klein en een eenvoudig cameraatje . dus mijn antwoord was, Het ligt meestal niet aan de camera maar aan de Kl……..zak die hem bediend Daar was ze het helemaal mee eens

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

28 reacties

  1. Tja er staat een kern van waarheid in uw verhaal.
    Zelf ben ik meer dan 45 jaar fotograaf geweest en ja wij leerde het nog op school,in de praktijk en het best van alles van elkaar als beroepsfotograaf.
    Geloof me op mijn woord dat je nummer als beroeps fotograaf wordt geboren dat komt in de loop der jaren.

    Als fotojournalist hield ik altijd mijn ogen en vooral mijn oren open om achter nieuws te komen en te fotograferen.
    Je ziet maar.al te vaak dat waar een foto liefhebber staat er gelijk dromen andere bij aan schuiven dat is dus niet de weg om foto’s te maken.
    Het is vaak een eenzaam beroep,waar je altijd op je zelf bent aangewezen.
    Ik heb er een goed inkomen mee verdiend in de tijd dat men nog fotograaf was.
    Nu noemt.men zich fotograaf als men zich een camera heeft laten aanpraten door een van die grote jongens lees camera experts die het je wel vertellen.
    Mis dus mijn advies om natuurfotograaf te worden is!!!!
    Wordt één met de natuur en zorg dat je naast de kennis van fotografie alles of zoveel mogelijk weet van wat je wil gaan fotograferen in deze wonderen wereld want zoals ik mensen aan raad met dure lees vaak veel te dure aangemeerde fotocamera’s enz kom je er niet.
    Andere tip is als je nog niet weet wat je precies wil ga dan eens mee met een vriend of kennis die deze hobby beoefend dan zie en leer je al vast iets van en over natuur fotografie.
    Het is een hobby die je je hele leven kan doen en denker om het is een hobby waar je je levenslang blijft leren en bij leren.

    Maar nog een tip laat je nooit door die camera cowboys die je door heel het land vindt je onnodige apparatuur aan smeren.
    Sterker nog ik heb echt een hekel aan deze mensen omdat ik dagelijks hobby fotografen tegen komt die voor duizenden eurootjes apparatuur hebben aangeschaft maar niet weten hoe ze er mee moeten werken.

    Dus begin simpel er is genoeg tweedehand te koop.kooo bij een vertrouwde winkel.
    Als de hobby dan tegenvalt scheelt dat weer veel geld en kan je nooit een prijs van een nieuwe dure camera verliezen.
    Als beroeps heb ik slecht bij hoge uitzondering nieuwe apparatuur gekocht.
    De reden hiervoor is dat ik als fotograaf de man achter de camera was en dus de camera als hulpmiddel gebruikten km dat ik wist van de goed en rand.
    Maar het voornaamsten is dat u er veel plezier aan beleeft .
    Door dat ik fotograaf ben geworden zeg ik wel eens gekscherend weg’ach.ik ben al gepensioneerd op mijn 25 ste dus al meer dan 45 jaar.

  2. Groots dat artikel . ik kwam net 29-8-2019 een buurvrouw van mij tegen en we hadden het over fotografie , ja zei ze ,ik fotografeer allen maar wolken en luchten nou , dat is en kan ook mooi zijn was mijn antwoord . Ja maar, zegt ze ik maar een klein en een eenvoudig cameraatje . dus mijn antwoord was, Het ligt meestal niet aan de camera maar aan de Kl……..zak die hem bediend Daar was ze het helemaal mee eens

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Foto van Johan van der Wielen

Johan van der Wielen

Johan is fulltime natuurfotograaf en altijd op zoek naar sfeer en licht; van 's morgens vroeg tot diep in de nacht. Naast fotografie is hij schrijver en organisator van fotografiecursussen en fotoreizen.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: