HOME < PRAKTIJK < TUTORIALS
Tutorials

Hoge ISO of nabewerken om je foto’s te redden?

Je kent dat wel, je bent op stap en hebt te weinig licht, terwijl het statief thuis netjes in de gang klaar staat. Wat doe je?

Hoge ISO of nabewerken om je foto’s te redden?
De situatie. Fotograaf: Bob Luijks

De keuze is aan jou:

 1. Fotografeer je op een hogere ISO-waarde, zodat je de opname goed belicht hebt?
 2. Of maak je de opname donkerder op een lage ISO-waarde en haal je deze daarna op in bijvoorbeeld Photoshop?

Iedereen weet dat een hogere ISO-waarde meer ruis genereert. Het is dus verleidelijk om bij lage ISO-waardes te blijven werken. Maar schijn bedriegt…

100% crop van 1600 ISO. Fotograaf: Bob Luijks
100% crop, 800 ISO, +1 stop opgelicht. Fotograaf: Bob Luijks
100% crop, 400 ISO, +2 stops opgelicht. Fotograaf: Bob Luijks
100% crop, 200 ISO, +3 stops opgelicht. Fotograaf: Bob Luijks
100% crop, 100 ISO, +4 stops opgelicht. Fotograaf: Bob Luijks

Zoals je in het voorbeeld kunt zien, krijg je met 100 ISO uiteindelijk een veel slechtere kwaliteit dan de originele foto op 1600 ISO. Zit je in een probleemsituatie, dan kun je dus beter een hogere ISO-waarde kiezen en bijbehorende ruis voor lief nemen. Een tegenstrijdig idee, niet waar: hoge ISO’s gebruiken om minder ruis te hebben.

Kleine kanttekening: het effect verschilt van camera tot camera en heeft te maken met het dynamisch bereik. De ene camera is beter in staat een opname in de nabewerking op te lichten dan de ander. De voorbeelden zijn gemaakt met een Canon 5D Mark III, een camera met beperkte mogelijkheden ten aanzien van nabewerking.

En uiteraard is voorkomen altijd beter dan genezen. Maar ja, je hebt de situatie niet altijd in de hand…

Deel dit artikel


8
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Vanmorgen een das kunnen fotograferen. Canon 7d mark ii met Canon 400mm f2.8. Ik had geen tijd meer om mijn isowaarde omhoog te gooien. Uiteindelijk werd het een foto met een sluitertijd van 1/100, diafragma 1/2,8 en een isowaarde van 400. De sluitertijd had ik nog kunnen verlagen maar met de angst voor onscherpte heb ik dat niet gedaan. Resultaat een te donkere foto. Met een simpel nabewerkingsprogramma heb ik toch nog heel wat uit de foto kunnen halen. Ik begon me zelfs af te vragen of het niet beter was om de iso laag te houden ivm de ruis en achteraf te gaan bewerken. Dank voor de tip dat je dit dus beter niet kunt doen. Dus een volgende keer als ik de tijd heb om de iso te verhogen doe ik dat. Bedankt voor deze wijze les!

  1. Door Bob Luijks op 23 juli 2019 om 09:18

   Dank je voor je reactie. Leuk onderwerp, dassen!

 2. Door Marijn Heuts op 31 maart 2017 om 10:08

  Uiteindelijk komen er camera’s die ISO-invariant zijn, wat betekent dat het niet uitmaakt en dat bovenstaande foto’s allemaal identiek zouden zijn. Ooit…

 3. Door Sander Hietkamp op 30 maart 2017 om 17:13

  Waarom is nabewerking met een Canon 5D Mark III beperkt?

  1. Dat is niet specifiek met een 5D3, maar geldt voor heel veel camera’s. De bouw van de camera (sensor) laat een grotere of kleinere nabewerking toe. In het voorbeeld zie je dat je met een 5D3 niet te ver kunt gaan en in geval van nood dus beter voor een hogere ISO-waarde kunt kiezen.

 4. Interessant! Wat is het effect op de kleuren! Bij omstandigheden waarbij je hoge ISO nodig hebt, is wat ruis mweestal niet zo erg.

 5. Leuk om het verschil eens zo duidelijk te kunnen zien. Bedankt Bob

  1. Graag gedaan 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *