HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Horizon rechtzetten

In een landschap met een horizon moet de horizon wel netjes recht staan. Fotograaf: Bob Luijks

Natuurlijk probeer je in het veld zo nauwkeurig mogelijk te werken. Eén van de meest zichtbare ‘fouten’ is een scheve horizon. We leven in een plat deel van de wereld, vaak met een horizon. Een horizon waarvan we weten dat ie netjes horizontaal loopt. Staat de foto ook maar ietsje scheef, dan stoort dat direct, zeker met water (het water stroomt de foto uit…). Er zijn verschillende manieren om een foto achteraf weer recht te zetten. We laten er drie zien.

Rechtzetten in Adobe RAW-editor

Horizon rechtzetten in RAW-editor. Fotograaf: Bob Luijks

Wanneer je in Photoshop een RAW-bestand opent, verschijnt deze eerst in de RAW-editor. Bovenin beeld staat een liniaaltje (A). Trek nu een lijn op de plek die je recht wil hebben (in dit geval de horizon). Zo eenvoudig is het.

Rechtzetten in Lightroom

Recht zetten in Lghtroom. Fotograaf: Bob Luijks

In Lightroom gaat het al net zo gemakkelijk, alleen zit de functie daar een beetje verborgen. Selecteer eerst het bestand dat je wil bewerken en ga dan naar het tabblad ‘ontwikkelen’ (A). Klik vervolgens op het gestreepte rechthoekje – ‘uitsnijdbedekking’ (B). Je ziet dan ineens weer het eerder genoemde liniaal (C). Trek wederom een lijn en je foto staat recht.

Rechtzetten in Photoshop

Rechtzetten in Photoshop. Fotograaf: Bob Luijks

In Photoshop zit het rechtzetten verstopt onder het gereedschap ‘uitsnijden’ (A). Bovenin beeld zie je nu weer het liniaal (B). De rest is bekend…

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Gebruik de digitale waterpas van je camera, een extern analoog waterpasje dat je op de flitsschoen schuift of maak gebruik van hulplijnen in de live view.

Tip: is er geen horizon, dan zie je evengoed vaak toch goed dat de foto niet netjes recht genomen is. Zo staan reflecties in het water altijd in een rechte lijn met het onderwerp van die reflecties. Staan er bomen in beeld, dan kun je die prima als hulpmiddel gebruiken.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *