Menu

Onderdeel van Pixfactory

Humberto Tan in Beeld

Humberto Tan is geboren in Paramaribo (53 jaar), vader van 3 kinderen (2 dochters en een zoon) en al meer dan 20 jaar samen met zijn vrouw Ineke. Hij is televisiepresentator, sportjournalist en schrijver, meester in de rechten en ambassadeur voor WNF en Canon.
Edelhert in_de Italiaanse ochtendzon
Edelhert in de Italiaanse ochtendzon. Fotograaf: Humberto Tan

Wie is Humberto Tan?

Denken, durven, doen!

Humberto TanDe interesse in fotografie was er al vroeg. Als vijfjarig jongetje was hij al gefascineerd door het modellenwerk van zijn oudere broer en dan vooral door de camera. Later, toen hij veel ging reizen, nam hij altijd een compactcamera mee. Het winnen van Het Perfecte Plaatje motiveerde Humberto om beter te worden en om zijn liefde voor fotografie bewuster te omarmen. Niet alleen door zich serieuzer in de techniek te gaan verdiepen, maar ook door te onderzoeken en ervaren waar hij nu echt blij en enthousiast van wordt.
Zijn motto:

Denken, durven, doen!!

—————————————————————

Hoe doet hij dat?

Humberto ….er zullen weinig mensen bij wie deze naam geen belletje doet rinkelen; het multi-talent dat al meer dan 30 jaar via de televisie onze huiskamer binnenkomt. Of het nu is als betrokken gastshowhost, vakkundig sportjournalist of langsdansende wervelwind; alles gebeurt met hetzelfde aanstekelijke enthousiasme. Hoe hij al deze carrières tijdtechnisch combineert is me een raadsel. Je zou bijna denken dat hij een blikje Humberto-klonen tot zijn beschikking moet hebben om al deze activiteiten vorm te kunnen geven. Maar een feit is dat hij het allemaal met evenveel energie en enthousiasme aanpakt! En natuurfotografie niet minder!

Best gekleed door de modder tijgeren

Bij het horen van de naam Humberto zal ‘natuurfotograaf’ wellicht niet je allereerste associatie zijn. Deze naam roept toch eerder beelden op van glamour en spektakel, dan van een barre zoektocht naar ijsberen. En bij de titel ‘best geklede man’ is de gedachte aan een door de modder tijgerende fotograaf waarschijnlijk ook niet het eerste dat bij je opkomt. Maar laat je vooral niet misleiden door deze waslijst indrukwekkende wapenfeiten, want Humberto is vooral -net als wij – gek op natuur! Het liefst zou hij haar voor eeuwig bewaren, in het echt en in de vorm van een foto. En dus maakt hij, tussen al het dancedancedancen door tijd om zich in te zetten voor en te genieten van onze mooie natuur. En als WNF ambassadeur gaat het hem daarbij om méér dan dat perfecte plaatje….

Natuurfotografie MagazineDat Humberto de essentie van natuurfotografie aardig doorheeft is nu te lezen in een uitgebreid interview in Natuurfotografie Magazine.
“Fotografie is fun, neem jezelf toch niet zo serieus!”

 

Apparatuur

  • Canon 5D Mark IV
  • Canon 6D Mark II
  • Canon EF 11-24mm f/4l USM
  • Canon EF 24-70mm f/4L IS USM
  • Canon 70-200mm F/2.8L III USM
  • Canon EF 500 mm f/4L IS II USM l
  • Canon EF 100mm F/2.8L IS USM macrolens
  • Canon EF 85mm f/1.2L II USM
  • Canon EF 50mm f/1.4 USM

Portfolio

Zonsopgang Velebit Kroatië
Zonsopgang Velebit Kroatië. Fotograaf: Humberto Tan

“Als ik naar mijn “voorgangers” kijk op deze plek, sta ik nog echt aan het begin van mijn ontwikkeling, als ik het niveau al ooit haal. Maar eerlijk gezegd geniet ik nu al van de weg naar dat “hogere niveau”, waar de lat ook moge liggen. Een goed voorbeeld van hoe ik er in sta, is een gesprek dat ik had met de makers van het TV programma “Waar is de Mol”. Toen ik vertelde dat ik graag ijsberen zou willen fotograferen, op de Noordpool of in Churchill, maakten zij zich een beetje zorgen of we de dieren überhaupt zouden zien en wat dat zou betekenen voor de uitzending en/of mijn gemoedstoestand als we ze niet zouden vinden? Mijn antwoord zal herkenbaar zijn voor veel natuurfotografen: natuurlijk wil ik het liefst de dieren zien, onder de meest ideale (licht-) omstandigheden, maar mochten we aan het einde van de week met lege handen thuiskomen, maar er alles aan gedaan hebben om ze wel te zien, dan heb ik toch een mooie ervaring achter de rug.”

Aurora Borealis Churchill Canada
Aurora Borealis Churchill Canada. Fotograaf: Humberto Tan
Edelhert in_de Italiaanse ochtendzon
Edelhert in de Italiaanse ochtendzon. Fotograaf: Humberto Tan

“In Suriname ben ik samen met vogelaar Arjan Dwarshuis en Fred Pansa op zoek gegaan naar de schitterende rotshaan. 2,5 Uur heen- en 2,5 uur teruggelopen in de warme jungle van mijn geboorteland. Water gedronken uit lianen, enorme spinnen, een jagende groene boomboa en schreeuwpiha’s gezien en gehoord, maar geen fel oranje gekleurde rotshaan. Het doel van onze missie hebben we dus niet bereikt, maar wat was het een een geweldige dag! Die houding kan ik mij natuurlijk ook permitteren omdat ik niet hoef te leven van de foto’s en het ook geen reis was met een missie voor een opdrachtgever.”

Zebra in Artis na sluitingstijd
Zebra in Artis na sluitingstijd. Fotograaf: Humberto Tan
Visdief Naardermeer
Visdief Naardermeer. Fotograaf: Humberto Tan

“Ik wil maar aangeven dat ik enorm veel bewondering heb voor het oog, het doorzettingsvermogen en gevoel voor schoonheid van een toenemend aantal natuurfotografen. De afgelopen 3 jaar heb ik in de jury mogen zitten van de WNF Frans Lanting Photo Award en ik vind en vond het fascinerend om het hoge niveau van de ingestuurde werken te mogen zien. Maar ook de gesprekken daarover met Frans Lanting en Jasper Doest heb ik altijd als enorm inspirerend ervaren. Met name hun insteek om ook betekenis toe te voegen aan de foto’s. Ik denk dat ik daardoor ook geïnspireerd was om de ijsberen van Churchill in de zomer te zien. Hoelang kan dat nog? Hoeveel langer moeten de beren wachten voordat ze weer het zee-ijs van de Hudson Bay op kunnen? Zijn er genoeg prooidieren? Hoe gaat het met de populatie? Maar ook met de biodiversiteit in het gebied?”

Huismus in Zandvoort
Huismus in Zandvoort. Fotograaf: Humberto Tan
Reflectie
Reflectie. Fotograaf: Humberto Tan

“Tijdens de voorbereiding op zo’n reis krijg je de kans om je meer in die materie te verdiepen. Mijn foto’s zijn uiteraard een weergave van mijn kijk op de natuur. Het gaat vaak om het heel kleine, dichtbij ook. Een huismus op het strand van Zandvoort, visdiefjes boven het Naardermeer, Judaspenning in het Amsterdamse bos, maar ook een kolibri in mijn geboorteland Suriname en uiteraard een ijsbeer in Churchill.”

IJsbeer in Churchill
IJsbeer in Churchill. Fotograaf: Humberto Tan
Kolibrie Zuid-Amerika
Kolibrie in Zuid-Amerika. Fotograaf: Humberto Tan
Konikpaard Gelderse Poort
Koniks Gelderse Poort. Fotograaf: Humberto Tan
Hengst en face te Velebit, inclusief vliegen
Hengst en face te Velebit, inclusief vliegen. Fotograaf: Humberto Tan

 

Humberto Tan

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: