Menu

Onderdeel van Pixfactory

Iedere natuurfotograaf heeft een bucketlist! Toch?

“Jij houdt toch van vogels?” vroeg iemand aan mij. “Dan moet je echt eens naar Costa Rica, daar zijn zoveel mooie vogels.” Het klopt dat ik heel graag vogels kijk en fotografeer. Maar om er nu helemaal voor naar Costa Rica te reizen? Ik vind pimpelmeesjes ook gewoon heel leuk. “Maar het staat toch wel op je bucketlist, Costa Rica? Ik bedoel, daar kun je als fotograaf echt helemaal los”, was het antwoord op de twijfel die ik liet doorschemeren. Dat woord “bucketlist” triggerde iets in mij. Heb ik eigenlijk een bucketlist als natuurfotograaf? En heb ik die wel nodig?
Pimpelmees
Ik vind ze geweldig, die doodgewone pimpelmeesjes. Je zou bijna denken dat deze voor mij poseerde! Fotograaf: Renate van den Boom

Bucketlist

Wat is een bucketlist eigenlijk? Wikipedia geeft al snel antwoord: een bucketlist is een lijst met dingen die iemand nog gedaan wil hebben voor hij sterft. Voor ons als natuurfotograaf zou dat dus een lijst kunnen zijn met onderwerpen die je nog gefotografeerd wilt hebben voor je doodgaat. Er zijn genoeg voorbeelden en inspiratielijsten te vinden op het wereldwijde web, voor het geval je zelf niet echt iets kunt bedenken. Voor mijn gevoel gaat het verder dan alles “wat je wel keer zou willen doen of zien.” Een bucketlist gaat over je grootste wensen, verlangens, ambities. Wil je een beetje meetellen in deze tijd dan heb je gewoon een duidelijke bucketlist nodig die social media proof is, zodat iedereen ziet dat je succesvol bent geweest als je weer iets van je lijstje kunt strepen. Toch?

Tot mijn schrik bedenk ik me dat ik helemaal geen bucketlist heb, geen duidelijke doelen. Ben ik niet ambitieus genoeg? Ik heb genoeg dingen die ik nog wel een keer zou willen zien en fotograferen. Het noorderlicht bijvoorbeeld. Dat zou ik best op een bucketlist kunnen zetten!

Heerlijk zo’n groep lepelaars die recht over je heen vliegt. Niet gepland en het stond niet op mijn bucketlist. Maar wel maximaal genieten. Fotograaf: Renate van den Boom

Falen

Maar wat nou als ik er niet in slaag mijn doel te halen? Omdat corona roet in het eten blijft gooien? Of omdat het noorderlicht net op dat moment gewoonweg niet aanwezig is? Heb ik dan gefaald? Hoe graag wil ik dat noorderlicht nu eigenlijk echt zien? Ik lig er ook weer niet wakker van als ik het nooit zou zien. Mijn motto is altijd geweest: Ik wil geen spijt hebben van dingen die ik niet gezien of gedaan heb. Ik wil gewoon genieten van de dingen die ik wel zag en deed. Een bucketlist schept ook verwachtingen. Verwachtingen die misschien helemaal niet haalbaar zijn, omdat het leven soms onverwachte wendingen neemt. Dan moet je je doelen toch weer bijstellen.

Misschien moet ik dan maar geen bucketlist maken. Als ik geen duidelijke doelen stel, kan ik immers ook niet falen. Hmm, dat klinkt ook weer niet helemaal goed. En doelen helpen je natuurlijk wel om jezelf te ontwikkelen, om resultaten te halen en je te inspireren. Dus zo verkeerd is dat helemaal niet. Maar doelen moeten wel realistisch en haalbaar zijn. En het moeten mijn wensen en doelen zijn en niet iets dat het leuk doet op social media.

Soms neemt het leven een onverwachte wending. Een vakantie aan de Opaalkust werd een vakantie met een dagje Veluwe. Ook mooi in de bronsttijd! Fotograaf: Renate van den Boom

Nu leven en genieten

Eerlijk gezegd, denk ik dat het best goed zou zijn om voor mezelf eens op te schrijven wat ik nog graag zou willen. Het kan me helpen daar de focus op te leggen, in plaats van de alledaagse dingen die zoveel tijd opslokken. Voor ik het weet is er weer dag voorbij, een maand voorbij zonder dat ik me heb beziggehouden met wat ik echt belangrijk vind. Maar gaat het mij dan echt om doelen? Of zijn het eigenlijk gewoon dromen? Vooral dat laatste eigenlijk. Dromen is heerlijk! En soms komen dromen uit, omdat je een kans ziet en krijgt om ze te verwezenlijken. Soms blijven dromen gewoon dromen. Maar ook dan kan ik van ze blijven genieten.

Ik heb al best wat mooie reizen mogen maken. Naar bestemmingen die echt wel op mijn dromenlijstje stonden. Reizen waar ik stuk voor stuk met heel erg veel plezier op terugkijk. En ik weet zeker dat er nog meer van die reizen gaan komen, wat de bestemming ook is. Ga ik ooit in Costa Rica al die mooie vogels bekijken en vastleggen? Ik heb werkelijk geen idee. Het staat niet hoog op mijn dromenlijstje, maar als ik er toch een keer verzeild raak, zal ik er maximaal van gaan genieten!

Kraanvogels vlakbij Diepholz. Ik was er nog nooit geweest, maar wilde er wel graag een keer naar toe om de kraanvogels te zien. Een bucketlist? Fotograaf: Renate van den Boom

Verrassen

Geen bucketlist voor mij dus, maar ik zal altijd blijven dromen. Ik laat me graag verrassen door wat het leven voor mij in petto heeft en ondertussen geniet ik maximaal van wat de natuur mij laat zien. Geen verwachtingen als ik erop uitga. De mooiste ervaringen overkomen je en zijn nooit gepland, daar ben ik van overtuigd. Zoals die keer dat ik niets vermoedend op een fietspad zomaar ineens tegen een hermelijntje struikelde. Ik kan er nu nog van genieten!

En jij, heb jij een bucketlist?

Geen verwachtingen, maar wel verrassingen. Genieten van een onverwachte ontmoeting met deze hermelijn. Fotograaf: Renate van den Boom

Geef een reactie

15 reacties

  1. Heel mooi verhaal, en verassend geillustreerd!
    Zo ontspannen erin zitten en je laten verassen is volgens mij het kenmerk van de echte fotograaf die iets met de wachttijd doet.. Dilemma vind ik altijd wanneer de échte camera mee moet.. en vaak treft mij dan geen verassing. Een hermelijn.. dat wordt dan mijn mobiel.. speciaal voor de ad hoc fotografie gekocht maar vaak met te beperkt zoom bereik..

  2. Ik moet niks ! genieten van elke dag, en van de natuur, de mensen … Een “bucketlist” verwijst teveel naar ‘moeten’

  3. Dag Renate, hier géén bucketlist. Jij en ik kennen nog wel iemand die daar niet aan meedeed. Ik (bijna 66) heb nog nooit in een vliegtuig gezeten, de noodzaak was er ook niet. Geloof ook niet dat het er van gaat komen. Hoop nog minimaal een dichtbundel, een roman en het bij jou al bekende boekje ‘De bosrietzanger’ te publiceren. Ik geniet van jouw foto’s en waar je die maakt maak je ze. En mensen vinden mij sowieso soms al een rare vogel. Ik zou de b van bucket kunnen vervangen door een andere letter maar blijf netjes. Leven is géén wedstrijd in bezit of van ervaringen. Ik leef op gevoel.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

15 reacties

  1. Heel mooi verhaal, en verassend geillustreerd!
    Zo ontspannen erin zitten en je laten verassen is volgens mij het kenmerk van de echte fotograaf die iets met de wachttijd doet.. Dilemma vind ik altijd wanneer de échte camera mee moet.. en vaak treft mij dan geen verassing. Een hermelijn.. dat wordt dan mijn mobiel.. speciaal voor de ad hoc fotografie gekocht maar vaak met te beperkt zoom bereik..

  2. Ik moet niks ! genieten van elke dag, en van de natuur, de mensen … Een “bucketlist” verwijst teveel naar ‘moeten’

  3. Dag Renate, hier géén bucketlist. Jij en ik kennen nog wel iemand die daar niet aan meedeed. Ik (bijna 66) heb nog nooit in een vliegtuig gezeten, de noodzaak was er ook niet. Geloof ook niet dat het er van gaat komen. Hoop nog minimaal een dichtbundel, een roman en het bij jou al bekende boekje ‘De bosrietzanger’ te publiceren. Ik geniet van jouw foto’s en waar je die maakt maak je ze. En mensen vinden mij sowieso soms al een rare vogel. Ik zou de b van bucket kunnen vervangen door een andere letter maar blijf netjes. Leven is géén wedstrijd in bezit of van ervaringen. Ik leef op gevoel.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Renate van den Boom

Renate van den Boom

Renate fotografeert de natuur graag in alle facetten, maar vogels hebben toch wel de voorkeur. Natuurbeleving staat bij haar voorop en door haar foto’s herbeleeft ze de mooie momenten die ze in de natuur doorbrengt keer op keer weer.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: