Menu

Onderdeel van Pixfactory

IJshaar fotograferen

IJshaar fotograferen is heel leuk om te doen omdat het altijd weer bijzondere foto’s oplevert. Ik dit artikel krijg je meer uitleg over het vinden van ijshaar en hoe je dit prachtige fenomeen het mooiste kan vastleggen.

Een heel laag standpunt vergroot de kans op een lichtere en gekleurde achtergrond. Fotograaf: Hans Brongers

De baard van koning winter

De baard van koning winter, zo wordt ijshaar ook wel genoemd. Niet zo verwonderlijk als je ijshaar van dichtbij bekijkt. Het lijkt inderdaad net spierwit haar waaruit alleen de baard van koning winter kan bestaan. In feite is ijshaar het resultaat van de juiste combinatie van vorst, luchtvochtigheid en een schimmel in dood hout.

De urine van een schimmel

In dood (beuken)hout leeft een microscopisch kleine schimmel. Dit schimmeltje scheidt vocht uit bij de stofwisseling. Dit vocht, zeg maar de urine van de schimmel, wordt door minuscule poriën in het hout geperst en komt zo in de buitenlucht. Nu komt het op de juiste temperatuur en de juiste luchtvochtigheid aan zodat ijshaar zich kan vormen. De buitentemperatuur moet laag genoeg zijn zodat het vocht bevriest. Het mag daarentegen niet te laag zijn want dan komt de stofwisseling stil te liggen. Tot slot moet de luchtvochtigheid aan de hoge kant zijn voor de nodige condensvorming. Wordt hier eenmaal aan voldaan, dan ontstaan flinterdunne ijsdraden die lijken op de haren van…. de baard van Koning Winter.

Met een macrolens kun je de prachtig fijne structuur van ijshaar mooi in beeld brengen. Fotograaf: Hans Brongers

Waar kun je ijshaar vinden

Wil je ijshaar fotograferen, dan is de kans om het te vinden het grootst in een (oud) beukenbos. Vooral als er op de bosbodem veel afgevallen dood beukenhout ligt. Als er ijshaar is, dan is dit nauwelijks over het hoofd te zien. De spierwitte vormsels zijn namelijk goed te onderscheiden op de donkere ondergrond van het bos. De eerste maal dat ik dit zag dacht ik dat er her en der witte tissues lagen.

Gebruik bij ijshaar fotograferen indirect licht van een lampje. Dit geeft extra kracht aan je opname. Fotograaf: Hans Brongers

Enkele tips voor het fotograferen van ijshaar

  • Wil je ijshaar fotograferen, dan moet je ’s morgens al vroeg in het bos zijn. De vorming van ijshaar vindt nu eenmaal plaats wanneer het nog licht vriest. Zodra de temperatuur stijgt, zal het ijshaar ook snel smelten.
  • Op het vroege tijdstip zal er nog weinig licht zijn en dus ook weinig kleur. Fotografeer daarom het ijshaar van een zo laag mogelijk standpunt. Hierdoor vergroot je de kans dat je een lichtere en meer gekleurde achtergrond in beeld hebt.
  • Je kunt ook gebruik maken van het indirecte licht uit een zaklamp of van je mobiele telefoon.
  • Door het ijshaar van heel dichtbij te fotograferen kun je de structuren fraai in beeld brengen. Het gebruik van een macrolens is hierbij wel aan te bevelen.
  • Het ijshaar is uiterst breekbaar dus wees voorzichtig als je het van heel dichtbij wilt fotograferen.
  • IJshaar fotograferen doe je bij voorkeur op ooghoogte met het ijshaar.
  • Gebruik een pittenzak voor een stabiele ligging van je camera. Zo kun je met een gerust hart op de laagste ISO waarde fotograferen.
  • Houd een extra accu in je broekzak, want bij vorst verliezen accu’s sneller hun vermogen.
  • Voorkom condensvorming in je camera door deze thuis niet direct te openen. Je kunt wel je geheugenkaartje eruit halen. Laat dan het klepje open van de opening voor je kaartje.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u