HOME < INSPIRATIE < COLUMN
columns

IJsvogeltje here I come

De enkeling die mij volgt op Facebook weet het al, ik zit momenteel helemaal in de ijsvogels. Mijn hele tijdlijn staat er vol mee. Dat valt dus nog niet mee. Die klerebeestjes zijn razendsnel en als ze dan eens stil zitten, zitten ze op zo’n dom stokje. Da’s natuurlijk niks, ik moet wel spectaculaire beelden hebben, iets met visjes, iets met paring, iets met duiken en iets met recht op de camera af vliegen.

IJsvogeltje here I come
Hipperdanhip heb ik me helemaal op ijsvogelfotografie gestort. Fotograaf: Bert Faber

Verkouden roodborstje

Dus het plan van aanpak is er, nu nog even de uitvoering. Gezien het aantal spectaculaire foto’s op sociale media kan het nooit moeilijk zijn om mijn doel te bereiken. Ik weet helemaal niks van die beestjes, behalve dat ze er wel hip uit zien. Kan natuurlijk ook een serie over blauwborstjes gaan maken, maar dat zijn gewoon verkouden roodborstjes en dat is niet Hipperdanhip.

Tsja, een blauwborstje…. Fotograaf: Bert Faber

De hond, altijd handig!

Superhandig dat we een hond hebben. Ondanks dat het niet mag loopt ie altijd lekker los en zijn we nu gezellig aan de wandel langs de Berkel. Het beest is gek op water en stokken. Terwijl we langs de Berkel lopen, hoor ik opeens een grote plons achter me en is de hond verdwenen. Meteen vliegt een blauwe streep mij aan. Ik schreeuw nog klotevogel en zoek naar onze hond. Ja hoor, druk bezig in de wal van de Berkel is’tie een stok aan het uitgraven. Ik ga er even lekker bij zitten om te zien of het ‘m lukt de stok uit te graven. Opeens komt er nog een blauwe streep uit de wal vliegen. Nooit geweten dat ijsvogels daar te vinden zijn. Waarschijnlijk hebben we ze nu verjaagd, maar wat maakt dat uit, ik weet nu waar ik ze kan vinden.

Het is wel mijn geluksdag vandaag, want als we verder lopen zie ik aan de overkant van de Berkel een ijsvogel naast zijn nest zitten. Het nest zit in een gebied met zo’n bordje er voor “kwetsbare natuur, verboden toegang”. Dat is dan weer een voordeeltje, je wordt dan ook niet zo snel gestoord door andere mensen. Kortom, ik kan mijn project starten!

Handig, lekker rustig zo’n gebiedje Fotograaf: Bert Faber

Project IJsvogel

Ik heb er twee middagen voor uitgetrokken om mijn ijsvogel projectje te realiseren, dan heb ik in ieder geval tijd genoeg lijkt me. Vandaag staat de paring, de visjes en toch ook maar de ijsvogel op het stokje op het programma. Omdat ik nu precies weet waar het nest is, lekker in tijgerhouding proberen zo dichtbij mogelijk te komen. Nou da’s gelukt, zelfs zo dichtbij dat ik binnen de minimale scherpstelafstand van mijn telelens zat. En die stomme vogel heb ik alleen gezien toen ik aan kwam tijgeren, de rest van de middag lag ik tussen de mieren, teken en hondenstront, zonder een glimp van de ijsvogel.

Kiek daar zit ie. Fotograaf: Bert Faber

Briljant!

Dat ik dit niet eerder bedacht heb! Ik ga gewoon minder legaal in mijn schuiltent naast zo’n hut zitten die je voor een klein kapitaaltje kunt huren. De sociale media staan vol met fantastische resultaten van mensen die wel betalen voor zo’n hutje, dat moet met mijn schuiltentje er naast toch ook wel te realiseren zijn. Even uitvogelen wanneer de hut niet verhuurd is en geen haan die er naar kraait als ik mijn tentje even uitprobeer.

Nee, Bert nu ga je echt te ver! Fotograaf: Bert Faber

Onbezonnen

Ik hoop dat je beseft dat bovenstaand verhaal uit mijn duim gezogen is. De meeste ijsvogelfoto’s bij deze column zijn in één van de hutten gemaakt die je voor een dag kunt huren. Ondanks dat het een verzonnen verhaal is, is het meeste helaas wel op waarheid berust. Ik heb mensen onbezonnen zien tijgeren naar ijsvogelstekkies om maar van zo dichtbij mogelijk een ijsvogel te fotograferen. Huteigenaren maken het mee dat op de rustdagen schuiltentjes geplaatst worden naast hun hut.

Wees dankbaar dat we natuur hebben, geniet ervan en houd je aan de richtlijnen die daar voor zijn opgesteld. Mocht je ook ijsvogels willen fotografen en weet niet waar mee te beginnen lees dan dit artikel.

Deel dit artikel


14
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Als ik je column lees Bert, schuilt er toch wel een latente vogelfotograaf in je. En als je maar dicht genoeg naar die nestjes tijgert, kan je ook je macro lens blijven gebruiken!

  1. Ha Erik, mijn interesse ligt totaal niet bij vogelfotografie en dat zal m ook nooit worden. Wat voor mij heel belangrijk is bij fotograferen is jet gevoel dat ik zelf iets toe kan voegen aan het beeld, door keuze standpunt, compo en dergelijke. Daar kan ik bij landschap en macro mijn ei in kwijt (om in vogeltermen te blijven) bij wild en vogelfotografie heb ik dat gevoel niet. Dat is voor mij snel reageren op de situatie fotografie.

 2. Door Michiel Janssen op 20 augustus 2017 om 23:11

  Ik denk dat je weinig mensen tot nadenken brengt met de synische toon van dit schrijfsel. Blijven over de fotografen die zichzelf op de borst kunnen kloppen dat ze het beter weten. Dat is jammer en tevens vraag ik me af wat het dan voor nut heeft om dit zo te schrijven? Zodat de “goeden” met hun vingetje kunnen wijzen naar en/of lachen om de “slechten”? Daar hebben die ijsvogels helemaal niets aan helaas…

  1. Bedankt voor je uitgebreide reactie Michiel. Ik begrijp je reactie volledig. Persoonlijk ben ik niet van het vingertjewijzen en hoop ik dat iedereen met een beetje verstand weet hoe hij,zij zich moet gedragen. Toen ik echter recent iemand een ijsvogelnest tot op 2 meter zag benaderen, vond ik wel dat dit een onderwerp moest zijn voor een column. Volgens de deskundigen worden belerende en vingerwijzende columns helemaal niet gelezen en daarom heb ik het maar op deze manier gebracht. Ook dit is niet ideaal, maar hij wordt in ieder geval gelezen☺️ En ik hoop toch dat er in ieder geval een iemand wakker geschud wordt.

   1. Door Michiel Janssen op 21 augustus 2017 om 19:39

    Ik kan me je frustratie goed voorstellen en weet natuurlijk ook wel dat er een goede bedoeling achter schuilt. Misschien is het een idee om naast te hameren hoe het niet moet, ook aan te geven hoe het kan zonder de ijsvogels te verstoren. Nu is dat in het geval van nestfotografie eigenlijk alleen maar te doen voor een die-hard die er zeeën van tijd voor neemt, maar het is ook niet fout om mensen erop te wijzen dat sommige onderwerpen eigenlijk nooit geschikt zijn om snel te scoren (behalve fotografiehutten). Anderzijds vermoed ik dat de artikelen op deze site (bijna) uitsluitend door liefhebbers worden gelezen en dat je de echte boosdoeners er niet mee bereikt. Maar hopelijk zal niemand je afbranden het te proberen, toch?

    1. Hallo Michiel,

     In tegenstelling tot wat de column beweert ben ik absoluut geen vogelfotograaf, wildfotograaf oid.(daarvoor is het ook een column, welke grotendeels is verzonnen op basis van enkele losse feiten). Ik heb ooit een keer een erg leuke dag gehad in een hut van Han Bouwmeester (aanrader) en daar is het wat ijsvogels betreft voor mij bij gebleven. Mijn passie ligt bij macro en landschapsfotografie. Ik kan ook weinig vertellen over hoe het wel moet, omdat mijn kennis daar dus beperkt van is. Daarom heb ik in de laatste alinea ook verwezen naar twee artikelen waar wel in wordt beschreven wat de mogelijkheden zijn en waar ook in wordt beschreven wat de spelregels zijn als je de natuur in gaat. Als ik de reacties op de sociale media bekijk, wordt ook de juiste doelgroep aangesproken, of ze er wat mee doen…. dat kan ik alleen maar hopen.

     Bert

 3. Prima stukje, en ja de hond aan de lijn is ook wel een dingetje…

  1. Dank je Hanry. En wat honden betreft, helemaal eens!

 4. Door Greet van der Meulen op 18 augustus 2017 om 14:59

  Een satirische column, je hebt hem humorvol geschreven, Bert! Ik ben het helemaal met je boodschap eens!

 5. Heerlijk verhaal!!!!!!!!!!!!!!

 6. Ik doe mijn hond en mijn (nog nooit gebruikte bij een fotowedstrijd gewonnen en door mij gesigneerde) schuiltent hierbij in de aanbieding. Schudfoto is mijn favoriet

  1. Op FB deed je alleen je schuiltent in de aanbieding. Betekent dat dat je hond al kwijt bent?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *