HOME < INSPIRATIE < COLUMN
Column

Ik wens je heel veel vogels toe!

Vogels maken gelukkig. Althans volgens een recent Duits onderzoek. Hoe meer verschillende soorten vogels we zien, hoe gelukkiger we zijn blijkbaar. Ik geloof dat wel. Vogels brengen een lach op mijn gezicht, ik word blij van ze en kan uren naar ze kijken. En het liefst leg ik ze ook nog vast met mijn camera. Juist in deze donkere dagen geven vogels mij afleiding. Ze brengen herinneringen boven, herinneringen die ik koester. Herinneringen aan mijn vogelvriend.

Ik wens je heel veel vogels toe!
Vogels maken gelukkig, zoals deze badderende boomkruiper. Fotograaf: Renate van den Boom

Onderzoek

Volgens de bevindingen van het onderzoek zijn de gelukkigste Europeanen diegenen die in hun dagelijkse leven talloze verschillende vogelsoorten kunnen ervaren, of die in een bijna natuurlijke omgeving leven waar veel soorten vogels zijn. De onderzoekers verklaren zelfs dat ongeveer 14 extra vogelsoorten evenveel voldoening opleveren als 150 dollars extra per maand. Voor mij is natuur onbetaalbaar, ik heb het nodig. En in deze tijd nog meer dan ooit.

Een jonge pimpelmees in een weiland. Daar word je toch vrolijk van! Fotograaf: Renate van den Boom

Sombere tijden

Ik startte deze column met het idee te schrijven over de bijzondere tijd waar we met ons allen doorheen moeten. En wat dat met mij doet. Het thuiswerken, mijn collega’s missen, gedoe op het werk, de sociale prikkels die ontbreken. En tegelijkertijd de ergernis die ik voel over de drukte in de natuur op de dagen die ik niet hoef te werken. Met daarachteraan ook gelijk weer het besef dat iedereen de natuur nodig heeft, het buitenzijn nodig heeft. In welke vorm dan ook. Dus zakt de ergernis weer weg. Maar het heeft zijn weerslag op mijn fotografie. Ik mis de inspiratie, rommel wat aan met bos- en landschapsfotografie. Ik was Nederland zelfs even beu, fotografisch gezien dan. Of eigenlijk mis ik Engeland gewoon, een andere omgeving. Ik hoef niet de hele wereld over, maar ik snak naar mijn andere thuisland.

Maar dan zijn daar de vogels

Gelukkig lukt het ook om naar de voordelen te kijken, die deze tijd met zich meebrengt. Want die zijn er wel. Ik voer de vogels in mijn tuin al nagenoeg het hele jaar. Vanachter mijn bureau heb ik vol zicht op mijn tuin en de vogels. Omdat ik daar veel meer van kan genieten dan voor het thuiswerken, had ik het buffet voor de vogels in mijn tuin al flink uitgebreid. Maximaal genieten van alles wat daaropaf komt. En dat is veel! Heel veel soorten, minimaal die extra 150 dollars waar de onderzoekers het over hebben. En dat in mijn kleine stadstuin. Midden in een MS Teams overleg leidde dat al een keer tot een enthousiaste: “Oh, een grote bonte specht in mijn tuin!”. En een sperwer die een tortel wist te slaan in mijn tuin, kon ik al liggend onder mijn bureau fotograferen, op slechts twee meter afstand. Dat thuiswerken kan soms echt wel leuk zijn.

De sperwer heeft een tortel geslagen in mijn tuin. Ik fotografeer hem vanonder mijn bureau! Fotograaf: Renate van den Boom

Het slechtste nieuws

Tot een paar dagen voor deze column het slechte nieuws kwam. Mijn vogelvriend is ziek. Mijn lieve, mooie vogelvriend is zelfs zo ziek dat hij niet meer beter wordt. Met de tranen komen ook herinneringen. Hoe jaren geleden onze paden kruisten, toen onze gemeenschappelijke liefde voor het buitenzijn in het algemeen en vogels in het bijzonder ons vriendschap bracht. Ik als beginnend vogelaar en hij als mijn mentor, die me geduldig letterlijk en figuurlijk meenam in de vogelwereld. Ik vooral met mijn camera om de vogels vast te leggen. Regelmatig stuurde ik foto’s of geluidsopnames door als ik weer eens niet zeker was over wat ik had gezien of gehoord.

Stuitermomentjes

Ik kreeg regelmatig een appje van hem als hij weer wat leuks of bijzonders had gezien. Ik zogenaamd stinkend jaloers, omdat ik gewoon aan het werk was. Hij tientallen kilometers fietsend of wandelend, omdat zijn werkbare leven er inmiddels op zat. De momenten die we ieder beleefden met mooie waarnemingen en bijzondere ontmoetingen in de natuur, deelden we met elkaar. Stuitermomentjes noemden we die. En we gingen ook samen op pad. Zo had hij op één van zijn struintochten een broedgeval van een steltkluut ontdekt. Een paar dagen later nam hij me mee om ze te laten zien. De enige steltkluten die ik ooit in Nederland heb gezien en gefotografeerd.

Steltkluut met jong in het oosten van Nederland. Wat een stuitermomentje was dat! Fotograaf: Renate van den Boom

Afscheid

Die appjes ga ik niet meer van hem krijgen. Inmiddels is hij zo ziek dat hij niet meer naar buiten kan. Het afscheid nadert. Er is veel verdriet. Maar ik haal troost uit onze herinneringen. En uit de vogels. Ik blijf vogels kijken en ik blijf ze fotograferen. Tijdens wandelingen, vanuit een vogelhut of gewoon in mijn eigen tuin. Vogels zijn gelukkig overal. Je hoeft ze alleen maar te zien of te horen.

Dag lieve Coen. Deze column is voor jou. Wat je volgende bestemming ook is, ik wens je heel veel vogels toe.

Samen genieten van deze zingende blauwborst in de Ooijpolder. Fotograaf: Renate van den Boom

Deel dit artikel


24
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Ron Meijers op 28 januari 2021 om 22:23

  Mooie geschreven.
  Een mooi eerbetoon aan een bijzondere man die door velen in Boxmeer zeer gemist zal gaan worden.

  1. Door Renate van den Boom op 30 januari 2021 om 09:02

   Dank je wel, Ron! Hij zal zeker gemist worden.

   Groetjes,
   Renate

 2. Door Jilles op 23 januari 2021 om 09:53

  Hallo renate
  Ik ben nieuw op de site mijn is jilles
  Ben oktober 2020 met pensioen gegaan
  En heb in december mijn oude hobby fotografie weer op gepakt met
  Een oudere camera van mijn zoon nikon d50 eerst maar eens kijken of het nog lukt
  Het is een mooie column met prachtige foto’s
  Ik heb coen niet gekend maar heel veel sterkte
  Ik ga nu zeker proberen om mooie foto,s te maken
  Gr jilles

  1. Door Renate van den Boom op 23 januari 2021 om 10:54

   Hallo Jilles,

   Bedankt voor je reactie en welkom op natuurfotografie.nl. Wat leuk dat je fotografie weer hebt opgepakt! Ik wens je mooie fotomomenten in de natuur en vooral heel veel plezier. Geniet van je pensioen!

   Groetjes,
   Renate

 3. Mooie column Renate! Mooi eerbetoon aan deze goede Vogelaar en fijn mens. Wij zullen Coen nooit vergeten🥲

  1. Door Renate van den Boom op 23 januari 2021 om 08:09

   Hoi Roel,

   Dank je wel voor je mooie reactie. Zo fijn te lezen dat Coen zoveel mensen weet te raken.

   Groetjes,
   Renate

 4. Door Riet de Vos van Raaij op 20 januari 2021 om 21:12

  Hoi Renate,en hier n andere zus van Coen,ik voel je verbondenheid met m n broer,mooi dat je je kennis koestert die je van hem geleerd hebt.Uiteraard ga jij hem ook missen,maar de herinneringen aan hem,neemt niemand je ooit nog af.Mooi geschreven,dank je wel!!Beloof me,vergeet hem niet………………

  1. Door Renate van den Boom op 23 januari 2021 om 08:07

   Hallo Riet,

   Heel veel sterkte! Ik zal Coen nooit vergeten.

   Groetjes,
   Renate

 5. Hoi Renate, wat een mooi eerbetoon aan Coen! Wat zal ik zijn bijna dagelijkse berichtjes missen.
  Ook berichtjes met sportuitzendingen voor mijn lief! Hij ken je niet goed en toch voor zijn gevoel , kent hij je goed!
  Wonderlijk hoe je met heel veel mensen dagelijks contact had en die liet meegenieten van je maastweets en je vogeluitjes
  Coen, je zit in ons hart. Je hebt een eigen plekje dat daar altijd zal blijven.
  Na de fraaie column van Renate, zal ik bij het zien van iedere vogel aan je denken!
  Ook ik wens je veel vogels, Coen!
  Fladder ons nog af en toe tegemoet, wij houden van je en gaan je zeker missen!!

  1. Door Renate van den Boom op 23 januari 2021 om 08:06

   Hoi Ymir,

   Dank je wel voor je mooie reactie! Zo fijn dat jij ook die herinneringen aan Coen deelt en koestert. We gaan hem zeker missen.

 6. Ben ik nog even Renate,
  Ik heb 2 jaar geleden ook een pagina geschreven, over Oeverzwaluwen,
  met foto’s. Hieronder deze pagina bij Auteurs- klikken op Oeverzwaluwen dan zie je alle foto’s
  Misschien vind je het leuk om het te lezen en de foto’s te bekijken.
  Dan zie je waarschijnlijk hoe ik daarbij heb genoten.
  vr.groeten LidideBoer

  1. Door Renate van den Boom op 23 januari 2021 om 08:04

   Dank je wel, Lidi. Ik ga zeker een kijkje nemen!

   Groetjes,
   Renate

 7. Door LidideBoer op 18 januari 2021 om 17:57

  Dag Renate,
  Wat een prachtige column maar ook zo verdrietig. Ik voelde je verdriet en een traan rolde over mijn wang.
  Ik herken veel van je verhaal,helemaal in deze tijd met Corona.
  Elke dag de tuin in of de fiets pakken, zijtassen met fotomateriaal.
  Langs het water en riet waar de kool en pimpelmeesjes zo te zien veel plezier hebben,blijf ik even staan en komt er een glimlach op mijn gezicht.
  Verderop zie ik de meerkoetjes behoorlijk te keer gaan om nu al hun territorium te verdedigen. Nog steeds geen foto gemaakt, alleen maar kijken en genieten. Mijn glimlach blijft op mijn gezicht en ik voel me heel gelukkig.
  Dit doet het met je als je van Natuur en Vogels houdt.
  Ik hoop dat je het fotograferen blijft doen en heel veel sterkte met de aankomende moeilijke tijd, ik hou je in mijn gedachte,
  Vriendelijke groeten,LidideBoer Natuurfotograaf

  1. Door Renate van den Boom op 19 januari 2021 om 12:47

   Hoi Lidi,

   Dank je wel voor je fijne reactie. Mooi dat vogels ook voor die gelukmomentjes brengen.

   Groetjes,
   Renate

 8. Wat ontroerend en mooi geschreven 👍🏼

  1. Door Renate van den Boom op 19 januari 2021 om 12:47

   Dank je wel, Dave!

   Groetjes,
   Renate

 9. Door Mike Jansen op 17 januari 2021 om 17:37

  Wat een prachtige column Renate. Net als vele voel ook ik met je mee.

  1. Door Renate van den Boom op 19 januari 2021 om 12:48

   Dank je wel, Mike!

   Groetjes,
   Renate

 10. Door Gerry van Raaij op 17 januari 2021 om 15:51

  Wat lief van jou. We hadden het er vanmorgen nog over. Hoeveel ik van hem heb geleerd, tijdens onze fietstochten en wandelingen door de natuur. Elke vogel herkende hij aan de zang. Bij de Kraaienbergse plassen hoorde hij eens een geluid… sprong van de fiets af. Stop riep hij… voor het eerst hoorde hij daar de ‘cettie zanger’. Zijn geluk kon niet op. Ik had er toen nog nooit van gehoord? Nu moet ik lijdzaam toezien hoe mijn lieve broer en fietsmaatje achteruit gaat…

  1. Door Renate van den Boom op 19 januari 2021 om 12:49

   Hallo Gerry,

   Ik vind het verschrikkelijk voor jou, Coen en jullie naasten. Heel veel sterkte! Gelukkig hebben we mooie herinneringen. Ik hoop dat die ook voor jullie een beetje troost kunnen geven.

   Groetjes,
   Renate

 11. Ontroerend, voel je emotie. Sterkte Renate.

  1. Door Renate van den Boom op 19 januari 2021 om 12:50

   Dank je wel, Lucy!

   Groetjes,
   Renate

 12. Prachtig eerbetoon aan Coen, mooi geschreven Renate, de vogels brengen je geluk, ze zullen ook troost brengen….

  1. Door Renate van den Boom op 19 januari 2021 om 12:52

   Hallo Miek,

   Dank je wel! Ja, vogels zullen ook troost brengen, dat geloof ik ook.

   Groetjes,
   Renate

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *