Menu

Onderdeel van Pixfactory

Importvoorkeuren toepassen bij Lightroom

Lightroom heeft de werkwijze rondom het werken met presets aangepast sinds versie Lightroom Classic 9.2. Voor wie presets gewend was kan er dus iets veranderd zijn. Laten we eens kijken wat de gevolgen zijn.
Ivoor is verboden maar het importeren van foto's mag nog wel. Fotograaf: Jowan Iven

Importvoorkeuren

In een eerder artikel ( persoonlijke importvoorkeuren aanmaken ), heb ik uitgelegd hoe je in Lightroom persoonlijke importvoorkeuren kan aanmaken. Zo’n importvoorkeur zorgt er voor dat er reeds bij het importeren van je foto’s enkele handelingen op worden losgelaten. Deze zou je anders toch op elke foto hetzelfde toepassen. Het bespaart je dus een hoop werk. In het artikel beschreef ik twee mogelijkheden om deze importvoorkeuren toe te passen. Enerzijds met presets, anderzijds met ‘Set Default Settings’. Met Lightroom Classic 9.2 zijn beide manieren min of meer in elkaar opgegaan. Bestaande voorkeuren worden niet mee omgezet en dus zul je ze opnieuw moeten aanmaken en instellen als je beschikt over Lightroom Classic 9.2.

Het is gemakkelijk als je de standaard terugkerende bewerkingen al in een preset opslaat en die gebruikt tijdens importeren. Fotograaf: Marijn Heuts

Instellen per camera

Om dat te doen kies je per camera een foto in je bibliotheek en zet je alle bewerkingen weer even op nul. Pas nu de schuiven aan die je op elke foto op dezelfde manier zou instellen. Denk aan een cameraprofiel (zoals gemaakt met de ColorChecker Passport, maar ook de standaard Adobe profielen), verscherping, en de vinkjes bij lenscorrectie en chromatische aberratie. Klik vervolgens links bij de presets op het plusje en maak een nieuwe preset aan voor deze camera. Geef de preset een logische naam zoals ‘ import Sony A7III’ en sla hem op, liefst in een nieuwe map presets, bijvoorbeeld met de name ‘import presets’. Doe dat per camera, als je er meerdere hebt.

Ga vervolgens naar de Lightroom voorkeuren (Preferences) en klik op het tabblad voor Presets. Zet hier een vinkje bij ‘specifieke preset per cameramodel. Je kunt per cameramodel een preset kiezen. Maar zelfs ook voor twee verschillende camera’s van hetzelfde model. Lightroom leest namelijk het serienummer van de camera uit de EXIF als je dat wil.

Kies nu in het uitklapmenu ‘camera’ de camera waarvoor je een importprofiel wil instellen. Kies dan uit het uitklapmenu ‘standaard’ de juiste preset voor die camera. Vergeet niet op ‘create default’ te klikken, zodat de keuze ook daadwerkelijk in het lijstje wordt opgenomen.

Import voorkeuren kunnen opgeslagen worden per cameratype en zelfs per serienummer. Fotograaf: Marijn Heuts

Herhaal deze stappen voor elke camera die je in gebruik hebt, en je bent klaar. Vanaf nu worden de instellingen uit je preset automatisch toegepast op alle foto’s van die camera’s die je in Lightroom importeert. Je hoeft in het venster bij importeren dan ook niet nog eens een preset te selecteren.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: