Menu

Onderdeel van Pixfactory

In het Zonnetje: Bastiaan van Gemert

Op 28 maart 2020 bestaat Natuurfotografie.nl 5 jaar en dat is grotendeels dankzij onze getalenteerde auteurs! Tijd om ze eens in het zonnetje te zetten en jullie een glimp te tonen van de personen achter deze schrijfsels! Vandaag: gewaardeerd collega, natuurfotograaf en auteur Bastiaan van Gemert!
Bastiaan van Gemert
Bastiaan van Gemert.

Op welk artikel ben jij het meest trots?

Ik schrijf nog niet zo lang voor Natuurfotografie.nl, maar ik ben het meest trots op mijn eerste artikel, over de papegaaiduiker die ik heb mogen bewonderen op vakantie in Schotland. En op een artikel op mijn eigen site over mijn vrijwilligerswerk bij de steenuilen werkgroep, waar ik een heel bijzonder moment mee mogen maken.

Bastiaan van Gemert
Bastiaan van Gemert met steenuil.

Heb je wel eens iets geschreven waarvan je dacht…. ‘dat had ik beter niet kunnen doen?’

Ik heb nog niets gepubliceerd wat ik beter niet had kunnen doen. Persoonlijk denk ik goed na wat ik wel en niet online zet. Het maken van de keuze vind ik erg lastig. Zo heb ik een aantal foto’s van roofvogels op het nest. Deze foto’s heb ik gemaakt tijdens werkzaamheden bij de werkgroep of op een gepaste afstand van het nest. Helaas kun je dit niet altijd op de foto terug zien er is er een kans dat dit een discussie op gang brengt.

Welke foto van jou is het meest bijzonder voor jou en waarom?

Dat zijn er twee. Allereerst die van de zeldzame knoflookpad. Een vriend van mij heeft een onderzoek gedaan naar deze soort. Hij nam mij mee naar deze locatie om ze te fotografen. Door deze zoektocht ben ik me meer gaan verdiepen in amfibieën en ben ik ze steeds meer gaan waarderen. Momenteel ben ik dan ook bezig om alle inheemse padden en kikkers op de foto te krijgen. En mijn foto van de frislingen. Toen ik nog op kamers in Arnhem woonde ging ik geregeld naar de Veluwezoom. Deze foto blijft me herinneren aan dit prachtige gebied en het moment. Tijdens het wandelen kwam ik deze frislingen opeens tegen. Niet lettend op mijn omgeving besloot ik op de grond te gaan liggen om ze te fotograferen. Opeens hoorde ik hard knorren. Moederzwijn was niet zo blij dat ik haar jongen aan het fotograferen was. Snel stond ik op en gelukkig ben ik niet aangevallen door deze beschermende moeder.

Knoflookpad
Knoflookpad. Fotograaf: Bastiaan van Gemert

Wat betekent natuurfotografie.nl voor jou / wat heeft natuurfotografie.nl jou gebracht?

Dankzij Natuurfotografie.nl ben ik begonnen met fotografie. In 2018 heb ik de cursus vogelfotografie gevolgd en sindsdien is mijn passie voor fotografie gaan groeien. Het begon onschuldig met de camera van mijn opa. Nu ben ik in bezit van allerlei verschillende lenzen, flitsers, camera’s enzovoort. Natuurfotografie.nl blijft voor mij ook een bron van inspiratie. Zo ben ik een trouwe lezer van jullie tijdschrift en de website. Ik ben gaan inzien dat fotografie een krachtig middel is om je boodschap over te brengen. De boodschap die ik graag wil overbrengen met mijn foto’s is dat de natuur in Nederland prachtig is en we het moeten beschermen. Dankzij de inspiratie die ik heb opgedaan, onder andere door Natuurfotografie.nl, heb ik een website opgezet waarbij ik deze boodschap duidelijk wil overbrengen.

Heb je een fotografietip voor de lezers (mag een app zijn, een locatie, een diersoort)?

Probeer je eigen stijl te ontwikkelen binnen fotografie. Laat je vooral inspireren door een ander, maar laat je er niet door verblinden. Fotografie blijft subjectief, je vindt iets mooi of juist niet. De stijl van je fotografie kan ook breder zijn dan de foto zelf. Mijn eigen fotografiestijl is niet zozeer terug te vinden in mijn beelden, maar meer in wat ik er mee doe. Zo gebruik ik ze vooral om te laten zien hoe mooi de natuur is door ze tekstueel of via video toe te lichten.

Frislingen
Frislingen. Fotograaf: Bastiaan van Gemert

Welk artikel zou jij graag nog schrijven voor ons?

Er zijn nog veel onderwerpen waar ik graag een verhaal over wil schrijven, maar ik probeer altijd eerst een serie te maken voordat ik er een verhaal over schrijf. Ik schrijf voor de rubriek In de zoeker en mijn eerstvolgende onderwerp is de patrijs.

Heb je nog een tip / suggestie / opmerking voor Natuurfotografie.nl

Blijf zo doorgaan. Het is een goede inspiratiebron voor mij en ik neem aan voor veel meer fotografen. De verhalen op de website, in de boeken en het tijdschrift zijn dingen die ik met plezier lees en ik leer er ook nog eens veel van.

Eén reactie

  1. Leuk en herkenbaar, Bastiaan, maar dan 40 jaar geleden 😉
    Verschil is wel dat we vandaag de dag, zoals je schrijft, onze woorden en beelden moeten wegen om toch vooral geen “discussie” te veroorzaken en daar zal ik denk ik nooit aan wennen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Leuk en herkenbaar, Bastiaan, maar dan 40 jaar geleden 😉
    Verschil is wel dat we vandaag de dag, zoals je schrijft, onze woorden en beelden moeten wegen om toch vooral geen “discussie” te veroorzaken en daar zal ik denk ik nooit aan wennen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: