Menu

Onderdeel van Pixfactory

In het Zonnetje: Chris Ruijter

Op 28 maart 2020 bestond Natuurfotografie.nl 5 jaar en dat is grotendeels dankzij onze getalenteerde auteurs! Tijd om ze eens in het zonnetje te zetten en jullie een glimp te tonen van de personen achter deze schrijfsels! Vandaag: gewaardeerd collega, natuurfotograaf en auteur Chris Ruijter!
Chris Ruijter
Chris Ruijter.

Welke foto is voor jou heel bijzonder en waarom?

Dat verschilt van week tot week! Mijn meest verse, geslaagde foto is vaak op dat moment mijn favoriete foto. Helemaal als dat een foto is die ik al langer wilde maken. Op dit moment is dat een ultra-macro opname van de vleugel van een citroenvlinder. Mijn veruit favoriete vlinder gecombineerd met mijn veruit favoriete vorm van fotografie!

vleugel van een citroenvlinder
Ultra-macro opname van de vleugel van een citroenvlinder. Fotograaf: Chris Ruijter

Wat is jouw guilty pleasure?

Dat zijn toch wel uitsluipende libellen. Zwaar kapot gefotografeerd door iedereen die ook maar iets met macro of insecten heeft, maar toch is het élke keer weer een feest om mee te maken en te fotograferen. De transformatie van beast naar beauty blijft fascinerend. Elke soort is anders en je ontdekt elke keer weer nieuwe dingen. Dingen die je daarvoor nog niet wist. Een van de drijfveren achter mijn hobby.

Wat wil je graag nog leren/bereiken op natuurfotografiegebied?

Pas sinds kort beschik ik over een wat langere telelens. Ik wil dit jaar graag proberen en leren hoe ik daar geslaagde close-ups mee kan maken van mijn favoriete onderwerp: insecten. Door de wat minder grote vergroting van deze lens zullen dit wel de vooral wat grotere insecten worden: libellen en vlinders. Een tweede doel is bezig zijn met een wat meer abstracte vorm van natuurfotografie. Ik weet nog niet precies hoe ik daar invulling aan ga geven.

Wat vind je het leukste aan natuurfotografie?

Het ontdekken van nieuwe dingen. Dat kan van alles zijn. Nieuwe soorten, nieuwe feitjes, nieuwe inzichten. Maar ook nieuwe vormen van fotografie vallen daaronder. Het fotograferen met anders-dan-normaal lenzen en uitvinden hoe dat werkt en wat je er mee kunt. Ik ben minder iemand van het repeterend fotograferen. Als ik het jaar daarvoor al iets heb gevonden en gefotografeerd dan is het jaar daarop de drang om dat nogmaals te doen niet zo groot. Libellen vormen daarop echter wel de uitzondering!

Heb je een fotografietip voor de lezers? Denk bijvoorbeeld aan een app, een locatie, een diersoort, een inzicht, een trucje in Photoshop of een camera-instelling…

Ik verscherp mijn foto’s na in Photoshop, nadat ik ze ontwikkeld heb via Lightroom. In Lightroom geef ik slechts een beperkte verscherping mee. In Photoshop verscherp ik vervolgens door middel van het toepassen van een Hoogdoorlaat-filter. Nieuwe laag aanmaken, toepassen van een Hoogdoorlaat-filter van tussen de 2 en de 3 pixels. Vervolgens zet je de overvloeimodus op ‘bedekken’. Als het effect te heftig is kun je een masker toevoegen en de dekking op bijvoorbeeld 50% zetten. In mijn ervaring verkrijg je op deze manier een hele mooie, subtiele verscherping.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: