Menu

Onderdeel van Pixfactory

In het Zonnetje: Mark Kras

Op 28 maart 2020 bestaat Natuurfotografie.nl 5 jaar en dat is grotendeels dankzij onze getalenteerde auteurs! Tijd om ze eens in het zonnetje te zetten en jullie een glimp te tonen van de personen achter deze schrijfsels! Vandaag: gewaardeerd collega, natuurfotograaf en auteur Mark Kras!
Boswachter Mark Kras
Mark Kras. Fotograaf: Thies Bening

In het Zonnetje: Mark Kras

Op welk artikel ben jij het meest trots?

Het meest trots ben ik op het artikel over vogeltrek. Hierin kwam de samenhang tussen fotografie en natuurbeheer wat mij betreft het mooiste tot uiting. In mijn werk is de kern als boswachter het in stand houden van die geweldige natuur waar we zo van afhankelijk zijn. Alleen als we dat doen, kunnen we er prachtige opnamen van maken die kunnen bijdragen aan de waardering voor die essentiële natuur.

Heb je wel eens iets geschreven waarvan je dacht….’dat had ik beter niet kunnen doen?’

Ik heb, eerlijk gezegd, vaak dingen gedacht te schrijven die ik niet aan papier heb toevertrouwd. Er zijn geen dingen die ik heb geschreven waar ik later spijt van had. Vooral daar waar dingen scherp liggen, is het de kunst om zo te schrijven dat het klip en klaar is wat je bedoelt, zonder dat je degene die je wilt bereiken kwijt raakt. Ik blijf zoeken naar de balans in mensen bereiken en de boodschap brengen. In deze tijd, waarin mensen met lange tenen en korte lontjes makkelijk het wereldbeeld online kunnen bepalen, is dat best een uitdaging.

Welke foto van jou is het meest bijzonder voor jou en waarom?

‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt.’ Johan Cruijff heeft hier ook voor natuurfotografen de spijker op zijn kop geslagen. In de winter van 2005 huisden er roerdompen in de rietkraag bij mij in de buurt. Schutkleur, paalhouding, heimelijk sluipen… Dit maakt het buitengewoon lastig deze dieren te treffen. Maar die winter was streng en de noodzaak tot vissen hoog. Na verschillende bezoeken aan de rietkraag spotte ik met de auto als schuilhut plots deze roerdomp. Traag ging hij in paalhouding. Langzaam hief ik mijn camera en schoot na 5 minuten de eerste foto. Vijf minuten later de tweede. Na vijftien minuten ontspande roerdomp. Toen trok hij zich traag terug in het riet. Ik wachtte tot hij helemaal verdwenen was. Langzaam reed ik verder langs de rietkraag. Toen spotte ik een tweede roerdomp. De foto was genomen. Ik reed door. Een derde… En een vierde… De nood was voor de vogels blijkbaar hoog. De tijd die ik de eerste roerdomp ophield, kon voor hem van levensbelang zijn. Sindsdien speelt er, als ik fotografeer, altijd de vraag in mijn hoofd of dit plaatje niet ten kosten van dit prachtige dier of de leefomgeving gaat waarin ik sta.

Roerdomp
Roerdomp. Fotograaf: Mark Kras

Wat betekent Natuurfotografie.nl voor jou / wat heeft Natuurfotografie.nl jou gebracht?

Voor mij is dit platform een plek waar ik de verbinding met natuurfotografen kan maken. Zij zijn frequente bezoekers aan onze terreinen met een duidelijk belang. Het bijzondere aan natuurfotografen is dat je als boswachter enerzijds van hen verwacht dat zij zich inzetten voor de bescherming van de natuur. Anderzijds zie ik fotografen soms worstelen met dat belang door de wens om dat ultieme plaatje te schieten. Van medestander verandert de verhouding met de boswachter dan ineens. Respect voor elkaars rol en belang zijn dan belangrijk om het onderling vertrouwen te behouden. Ik hoop daarin iets te kunnen betekenen. Met de ruggen naar elkaar toe gaan we dat gemeenschappelijk belang voor behoud van die prachtige natuur niet bereiken.

Heb je een fotografietip voor de lezers (mag een app zijn, een locatie, een diersoort, een inzicht, een trucje in Photoshop, een camera-instelling)?

Zoek contact met de terreineigenaar als je iets bijzonders wilt. Besef dat je soms nul op rekest kan krijgen. Vraag naar goede onderbouwing en respecteer dan de beslissing. Laat het je echter niet ontmoedigen om de verbinding te zoeken, kennis te delen en af en toe je speciale verzoeken in te dienen bij een boswachter.

Welk artikel zou jij graag nog schrijven voor ons?

Deze vraag zou ik willen omdraaien: ‘Welk artikel van deze fotograferende, schrijvende boswachter zou de lezer graag willen zien?’

Heb je nog een tip/suggestie/opmerking voor Natuurfotografie.nl?

Er zijn twee tips die bij mij opkomen:

  • Kan er wat meer aandacht komen voor de doelgroep jeugd.
  • En een voor de hand liggende tip vanuit de boswachter is de vraag naar wat meer aandacht voor het achterliggende beheer van natuur.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: