Menu

Onderdeel van Pixfactory

In memoriam Jaap de Vries

Jaap de Vries in enkele woorden: Bevlogen natuurfotograaf, perfectionist, behoudend, zeer sympathiek en bescheiden. Na een ernstige ziekte heeft Jaap afscheid moeten nemen van het leven. Natuurfotografie was zijn passie. Hij was lid van drie natuurfoto verenigingen tw. VNF Friesland, VNF Apeldoorn en het Natuur Fotografen gilde. Zijn laatste succes was een kwelfoto die is uitgeroepen tot “Natuurfoto van het jaar 2020”.
Kwel. Natuurfoto van het jaar 2020 bij de Groene Camera. Fotograaf: Jaap de Vries

Jaap de Vries

In de periode dat de TT van Assen nog door dorpen en straten van het Drentse landschap ging maakte Jaap al foto’s. Na een lidmaatschap van een algemene fotoclub in Assen heeft Jaap zich gespecialiseerd in natuurfotografie. Zijn belangstelling lag vooral op het gebied van de macrofotografie en zijn foto’s kenmerken zich door een weloverwogen compositie en perfecte scherpte.

Reigerveren met waterdruppels. Fotograaf: Jaap de Vries

Van analoog naar digitaal

Jaap is één van de laatste natuurfotografen die is overgegaan van analoge naar digitale fotografie. Tijdens de analoge periode maakte hij meestal dia’s. Het voordeel van een analoge fotograaf is dat je eerst goed kijkt en dan pas knipt. In het digitale tijdperk gaat dit vaak anders.

Heideblauwtjes. Fotograaf: Jaap de Vries

Drentsche Aa

Wonend aan de rand van de Drentsche Aa was voor hem een unieke locatie om verbinding te maken met natuurfotografie. Een nationaal park dicht bij huis met natuurgebieden zoals het Balloërveld, de Gasterse Duinen, Kampsheide, het Eexterveld en de Zeegser Duinen waren vaak zijn fotogebieden. We herinneren ons zijn fraaie foto’s gemaakt in deze gebieden van libellen, vaak versierd met rijp en zijn kleurrijke opnamen van kwel.

Landschap Gasterse Duinen. Fotograaf: Jaap de Vries

Weidebeekjuffers

Met foto’s van libellen heeft Jaap naam gemaakt. Een van zijn eerste grote successen was de foto van twee weidebeekjuffers. Hij won daarmee de hoofdprijs van de natuurfotowedstrijd van Grasduinen (de voorloper van Roots).

Weidebeekjuffers (man en vrouw). Fotograaf: Jaap de Vries

Kwel

Jaap stond bekend als de kwelfotograaf van Nederland. Met zijn kwelfoto’s oogde hij jarenlang veel bewondering bij natuurfotografen en fotowedstrijden. Kwel is een natuurverschijnsel wat veel voorkomt in moerasachtige gebieden zoals de Drentsche Aa. Zijn ongeëvenaarde compositie vind je in zijn kwelfoto’s terug.

Kwel stroomdal Drentsche Aa. Fotograaf: Jaap de Vries

IJsstructuren

Het fotograferen van ijsstructuren is een onderwerp waar Jaap in de wintermaanden niet omheen kon. Van veraf lijkt het ijs vaak een egaal oppervlak, maar als Jaap dichterbij kwam zag hij structuren en vaak uitzonderlijk mooie vormen.

Kwelijs ijspracht Drentsche Aa. Fotograaf: Jaap de Vries

Warrelknoesten

Warrelknoesten fotografen was één van zijn laatste foto-onderwerpen. Zo’n warrel heeft soms opvallende kleuren en structuren en is een gezwel van de boom. Warrelknoesten zijn exclusief en zeldzaam, maar erg mooi voor macrofotografie.

Warrelknoesten. Fotograaf: Jaap de Vries

Ameland

Jaap was geen reiziger, hij hield niet van autorijden en bleef het liefst dichtbij huis. Het enige uitstapje buiten Drenthe waaraan hij zich wel eens waagde was Ameland waar hij zich onder andere vermaakte met het fotograferen van zandstructuren.

Zandstructuren Ameland. Fotograaf: Jaap de Vries

Publicatie en wedstrijden

Jaap heeft als autodidact een eigen identiteit opgebouwd met herkenbare composities en vormen. Bij alle bijeenkomsten gooide Jaap hoge ogen met zijn foto’s en bij wedstrijden viel hij regelmatig in de prijzen. Zo werd hij heel recent overall winnaar bij de wedstrijd van de “Groene Camera” en werd zijn kwelfoto uitgeroepen tot de “Natuurfoto van het jaar 2020”. Vermeldenswaard is ook dat hij diverse publicaties in het vermaarde Duitse magazine “Naturfoto” op zijn naam heeft staan. Daarnaast plaatste hij regelmatig foto’s op “Deel de natuur” en maakte hij foto’s voor het Drentse Landschap.

Vliegenzwammen. Fotograaf: Jaap de Vries

Foto contacten

Jaap reed vaak samen met Leo Vogelenzang of Klaas Kanis naar foto-bijeenkomsten. Met Leo meestal voorafgegaan door een bezoek aan een pannenkoekenrestaurant. De laatste bezoeken aan de fotoclubs waren in het voorjaar van 2020. Kort daarna kwam corona die met al zijn beperkingen het normale leven verstoorde en velen hebben Jaap daarna niet meer gezien. Zelf heb ik eind deze zomer nog met Jaap bij een van de kwelplaatsen staan praten. Hij voelde zich toen al niet fit en was snel moe.

Geknakte waterviolier. Fotograaf: Jaap de Vries

Op 3 december 2020 is Jaap de Vries overleden.

Zijn mooie foto’s blijven een inspiratie voor veel natuurfotografen.

We zullen Jaap missen.

9 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

9 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: