Menu

Ingrid Vekemans in Beeld

Ingrids liefde voor natuur was van jongs af aan aanwezig, evenals haar interesse voor fotografie. Rond haar achtste kreeg ze een camera van haar oma, waarmee het fotografieballetje begon te rollen.
Matriarch
Matriarch

Wie is Ingrid Vekemans

Ingrid VekemansIn 2007 zegde ze haar toenmalige baan op, kocht haar eerste digitale camera en vertrok voor 3 maanden naar Afrika en toen was de beer echt los. Door de combinatie van een goede dosis talent, veel inzet en zelfstudie en voldoende aanmoediging van met name haar moeder en partner, kon deze hobby uitgroeien tot een eigen zaak.

Zowel haar awards, nieuws en publicatiepagina bieden een flink stuk scrol-materiaal; Ingrid reist, geeft workshops en lezingen en wint ook nog eens prijzen. Een bezige dame dus! En een veelzijdige.
Op school vulde ze elke biologieles aan met verschillende pagina’s illustraties en prentjes en las ze meer over elk onderwerp. In haar vrije tijd struinde ze door de bossen of in de weide of speelde met de dieren. Met regelmaat kwam ze thuis met een ‘dier-in-nood’ of een nieuwe verzameling slakken voor haar slakkenterrarium.
Die oprechte interesse en toewijding zie je terug in haar foto’s. Ingrid verdiept zich duidelijk in dierengedrag en weet dan ook bijzondere momenten te vangen, die ervoor zorgen dat haar foto’s zich onderscheiden.
Met schijnbaar het grootste gemak beweegt ze zich heen en weer tussen heel groot en heel klein, van dauwdruppel tot olifant, of tussen verre exotische oorden en de natuur om de hoek. Het meest bekend is ze om haar Afrika foto’s, maar laat Ingrid ook maar lekker schuiven met macro en sfeerfotografie, ook dat gaat haar erg goed af. Ingrid schuwt zowel de breedte als de diepte niet, met als resultaat een heerlijk uitgebreid en verzorgd portfolio….

 

Apparatuur

 • Nikon D800E
 • Nikon D810
 • Nikkor AF-S VR 500mm f/4
 • Nikon D300
 • Nikkor AF-S VR 300mm f2.8
 • Nikkor AF-S 70-200mm F2.8 G IF-ED VR II Nano
 • Nikkor AF-D 50mm f/1.8, Tamron SP AF 90mm f/2.8
 • Nikon AF-S TC-14EII
 • Nikon TC-20 E AF-S Teleconverter III

Portfolio

What Am I Doing Here
What Am I Doing Here

“Mijn passie voor wildlife-fotografie begon eigenlijk met mijn fascinatie voor de natuur in Afrika. Ook hierdoor was ik als kind al geïnspireerd. Het is natuurlijk een dierenparadijs, dus de aantrekkingskracht was niet onlogisch. In Afrika voel ik me thuis en ik ga er dan ook zo vaak mogelijk naartoe. Ik begeleid er fotosafari’s maar ook privé spendeer ik er zoveel mogelijk tijd.”

Battle of Giants
Battle of Giants
Body Double
Body Double

“Voornamelijk houd ik bij natuurfotografie in eigen land van het maken van sfeerbeelden en daar lenen bloemen, insecten, velden en bossen zich prima voor. Ik laat ook graag mijn creativiteit erin de vrije loop zodat het resultaat vaak beelden zijn waarop ik de vraag krijg of ik hier nu photoshop gebruikt heb of niet. Dat vind ik een compliment omdat mijn foto’s dan mensen aan het denken hebben gebracht, terwijl het voor mij belangrijk is om iets in-camera te creëren en daarna niet of nauwelijks na te bewerken. Wat uit de camera komt, daar haal ik mijn voldoening uit. Bij mijn Afrikafotografie probeer ik voornamelijk uitzonderlijke, intense of grappige momenten te vangen. Hierbij is het leren lezen en voorspellen van dierengedrag en de interactie tussen al de verschillende diersoorten uiterst belangrijk. Ook vraagt het geduld, maar dat heb ik met hopen wanneer ik me in de natuur bevind.”

Centre of Attention
Centre of Attention
Damsel Party
Damsel Party

“Compositie en ‘het moment’ zijn steeds belangrijk geweest in mijn fotografie. Gaandeweg ben ik door het spelen met beperkte scherptediepte foto’s gaan maken waarin die compositie en dat moment net beter tot hun recht komen. Ook ben ik hoe langer hoe minder snel tevreden. Ofwel maak ik een zorgvuldig plan van wat ik ga doen, ofwel ga ik ter plaatse en bezin ik me daar terwijl ik alles aanschouw. ‘Wat is hier aanwezig en hoe kan ik dat anders vastleggen dan dat ik het al gezien heb?’Soms lukt me dat, soms ook niet. Maar dat is nu wel mijn streefdoel.”

Early Morning in The Woods
Early Morning in The Woods

 

Knife Edge
Knife Edge

“Aan ‘Matriarch‘, mijn meest bekende foto, waar ik de meeste internationale prijzen mee in de wacht sleepte, heb ik een bijzondere herinnering. Als ik deze olifant ooit weerzie in Tsavo, verdient die een dikke knuffel…of misschien blijf ik toch beter op veilige afstand… ;-)”

Matriarch
Matriarch

Op de vraag ‘Wat zou je nog heel graag willen fotograferen?’ antwoordt Ingrid: “Ik heb geen specifiek plan daarvoor, toch niet op lange termijn. Ik krijg soms wel eens een idee in mijn hoofd en dat voer ik dan zo snel mogelijk uit. Verder wil ik graag uitzonderlijke dierenmomenten blijven vastleggen, maar daarop jagen heeft geen zin. Vooral op safari zou je daardoor aan massa’s fotokansen voorbijrijden. Ik leg ter plaatse natuurlijk wel mijn oor te luisteren en kijk dan verder goed rond en probeer te lezen of een dier mogelijk iets interessants gaat doen. En als dat zo is, ja, dat is dan het moment dat ik nog heel graag had willen fotograferen :-)”

Painted Woods
Painted Woods

 

Tips van Ingrid:
“Kijk goed en lees veel. Probeer niet alle takken van de fotografie te beheersen, maar volg je gevoel bij het kiezen welke takken je het meest liggen. Als je van alles een beetje kent, word je zelden echt goed in één ding. Volg workshops bij fotografen wiens stijl je aanspreekt, dan krijg je op heel korte tijd verschillende tips, waar je weer een stap verder mee bent. Probeer origineel te zijn. En zorg dat je foto’s kwalitatief goed zijn, wees streng voor jezelf. “

Fotografie: Ingrid Vekemans

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

13 reacties

 1. Prachtig, ik hoop stiekem ook zo maanden in africa te vertoeven en vervolgens een rugzak vol ervaringen en fotootjes te verzamelen…

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

13 reacties

 1. Prachtig, ik hoop stiekem ook zo maanden in africa te vertoeven en vervolgens een rugzak vol ervaringen en fotootjes te verzamelen…

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: