Menu

Onderdeel van Pixfactory

Insectenkenner in je broekzak

Heb je dat ook? Overal insecten zien en niet (meer) weten wat het is? Aan opzoeken kom je niet toe. Maar je wil wel hun naam weten. En graag snel. Dan is er nu voor jou een droom van een nieuwe app gratis beschikbaar! ObsIdentify geeft je feilloos de naam van alle dag- en nachtvlinders, wantsen, libellen en lieveheersbeestjes die voor je lens komen.
Obsidentify

Een insectenkenner in je broekzak!

Insecten zie je overal. Soms heel typisch van vorm of kleur. Je zou wel willen weten hoe ze heten. Of erger: je hebt het geweten, maar de naam is weg. Opzoeken kost teveel tijd; daar kom je niet aan toe. Daarvoor is nu een geniale automatische identificatie app gratis beschikbaar: ObsIdentify.
Op basis van een foto die je maakt (of al in een galerij hebt staan), kan deze app in een paar seconden zeggen om welke soort het gaat. Uiteraard geldt: hoe beter de foto, hoe zekerder het resultaat. ObsIdentify werkt momenteel al voor dag- en nachtvlinders, wantsen, libellen en lieveheersbeestjes die in Nederland en België voorkomen. De herkenning werkt geheel offline (geen mobiel internet nodig).

De app is 100 mb groot (denk dus aan dataverkeer bij installatie en geheugenruimte) en draait op recente Android telefoons. De herkenning is gebaseerd op “deep machine learning” en werkt door een neuraal netwerk te leren zichtbare kenmerken te ontdekken in een grote hoeveelheid voorbeeldfoto’s.

De ontwikkelaar (Laurens Hogeweg) en het team achter de portaalsites waarneming(en).be/nl en observation.org en ObsMapp (Alex Kwak) zorgden voor een automatische koppeling met ObsMapp, zodat de herkende foto meteen als een waarnemingen kan doorgestuurd worden.

obsidentify

ObsIdentify kan hier gedownload worden uit de Google Play store. Het gaat momenteel om een gevorderde Beta-versie. Die levert al prachtig werk, maar bugs en verbeteringen blijven mogelijk. Bevindingen en opmerkingen kan je posten op het forum van waarneming.nl.

Tips

1. Gebruik een andere camera of een speciale camera app van je smartphone voor de foto’s.
Insecten zijn soms lastig te fotograferen. Voor het maken van foto’s kan het beter zijn om de eigen camera apps van de telefoon te gebruiken. De foto’s kunnen daarna herkend worden door gebruik te maken van de koppeling via ObsMapp. Alternatief is om een goede camera (bv. Spiegelreflex) te gebruiken om de foto’s te maken, zet ze op je mobiel en pas dan de herkenning toe door gebruik te maken van de koppeling tussen ObsMapp en de herkenningsapp. Een alternatief is om de foto’s te herkennen van een computerbeeldscherm.

2. Gebruik een vrij krappe uitsnede voor de herkenning.
De herkenning werkt het best als het insect een vrij groot deel van de foto in beslag neemt.

3. Gebruik meerdere foto’s.
Indien mogelijk gebruik dan meerdere foto’s waarop verschillende kanten van het insect te zien zijn. Dit verbetert vaak de herkenning.

4. Koppeling met ObsMapp
Als je 1 of meer identificaties hebt gemaakt kun je deze doorzetten naar ObsMapp zodat deze omgezet kunnen worden naar een Waarneming.8De locatiebepaling gebeurt pas in ObsMapp. Dus als je thuis gaat identificeren vergeet dan niet later de locatie te wijzigen.

FAQ

1. De herkenning is fout, maar de foto is duidelijk, wat gaat er verkeerd?
Het kan zijn dat de herkenning daadwerkelijk verkeerd gaat, maar het kan ook zijn dat de soort nog ontbreekt in de app.

2. Kan ik foto’s maken van een beeldscherm?
Ja, dat kan en werkt behoorlijk goed. Pas wel op voor Moiré interferentie, verzadiging van de kleuren en reflecties. Foto’s maken van LCDs van camera’s werkt ook enigszins.

3. Soms werkt de herkenning fantastisch, maar soms krijg ik ook hele rare fouten, hoe kan dat?
De aard van de herkenning (neurale netwerken) zorgt er zowel voordat de herkenning beter werkt dan andere systemen, maar ook dat het vaak moeilijk te begrijpen is waarom er iets misgaat. In een aantal gevallen is een oorzaak voor een foute herkenning aan te wijzen (bv. Atypische achtergrond of onscherpe foto), maar meestal is het gissen.

Geef een reactie

3 reacties

  1. Er zit een bij of wesp in de tuin die nu al 3 dagen bezig is blaadjes van een plant onder een potje van een fuchsia via kleine opening dat blaadje naar boven te brengen wie weet wat is voor gedrag

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u