HOME < INSPIRATIE < COLUMN
Column

Inspiratie, hoe doe je dat?

Voor mij ligt een leeg stuk papier, klaar om gevuld te worden met een nieuwe column.
Ik mag zelf mijn onderwerp bedenken en dus begint het te borrelen… er is zoveel maar wat voel ik waar ik over wil schrijven? Waar blijft de inspiratie? Of is er gewoon teveel om uit te kiezen?
En zo dwalen mijn gedachten af en zie ik de link met mijn fotografie. Want waar vind ik daarin mijn inspiratie en wat ga ik vastleggen als er zoveel aanbod is?

Inspiratie, hoe doe je dat?
Het is lente dus zijn er weer bosanemoontjes. Heb jij voldoende inspiratie om ze ook dit jaar weer op een leuke manier vast te leggen? Fotograaf: Pauline Rote

Done that, seen that, been there

Je herkent het waarschijnlijk wel: soms heb je gewoon zin om op pad te gaan en lekker te fotograferen. Eerder heb ik al iets geschreven over keuzestress maar wat als je even geen keuze hebt of kunt maken? En dus even werkelijk niet weet wat je wilt gaan fotograferen?
Ik denk dat iedere natuurfotograaf wel eens een moment heeft dat hij of zij het even niet weet. De seizoenen komen al voor de zoveelste keer voorbij en de onderwerpen dus ook. Je kunt weer die sneeuwklokjes of bosanemoontjes fotograferen of weer de fijne kleuren of paddestoelen in de herfst. Maar soms voel je daar gewoon even geen uitdaging, done that, seen that, been there.

Het kan ook op een andere manier, zo lang je maar de inspiratie vindt. Fotograaf: Pauline Rote

Misschien is er ook wel teveel om uit te kiezen. De lente lonkt op dit moment. De natuur staat op exploderen en laat in 1 keer de hele snoepdoos zien waaruit je kunt kiezen. Bloesems gaan bloeien, knopjes ontspruiten, jong grut wordt geboren, dierenhormonen kriebelen en het zonnetje schijnt of hoort dat te doen. Kortom, je wilt eruit en de geur van de lente opsnuiven! Inspiratie genoeg, zou je zeggen.

Uitdagingen

Mijn trouwe columnlezers weten inmiddels dat ik dus moeilijk keuzes kan maken of dat ik liever niet te registrerend wil fotograferen. Dus maak ik het mezelf ook wel moeilijker of liever gezegd geef ik mezelf liever uitdagingen.

Een simpel paardenbloempluisje kan iets minder simpel worden doordat je eerst observeert en ziet hoe mooi het licht valt en de achtergrond maakt. Fotograaf: Pauline Rote

De natuur inspireert eigenlijk altijd en in elk seizoen. Inspiratie komt niet als je vanuit je hoofd gaat denken wat je wilt doen vanuit die blanco pagina maar ontstaat gaandeweg in een proces. Althans, dat is mijn ervaring.
Doen is voor mij de kern en de aftrap van dat proces. Ik ga dus op pad en eigenlijk maakt het niet eens zo heel veel uit waarheen.

Soms is de omgeving en zijn de omstandigheden al inspirerend genoeg. Maar wil je alleen dat beeld laten zien of zoek je de verdieping? Fotograaf: Pauline Rote

Ervaren en beleven

Eenmaal op locatie ga ik eerst ervaren en dat doe ik vaak door op een plekje in alle rust te gaan zitten en de omgeving in me op te nemen. En dan komt het, dan ga ik dingen zien, komen er onverwachte dingen op mijn pad en vooral, ga ik het beleven en wordt die beleving steeds intenser. Het voelt alsof ik in een andere dimensie kom. En juist dan kunnen er mooie dingen gebeuren.
Dit kan ook als ik wel een plan heb bedacht. Als ik heb besloten om op vlinderjacht of vogeltjesjacht te gaan. Ook dan zoek ik op die manier mijn inspiratie. Door eerst te kijken en te ervaren en te beleven.

Door gewoon een tijdje aan de waterkant te zitten en de omgeving op te nemen kan je anders gaan kijken naar het geheel. Fotograaf: Pauline Rote

Inspiratie kan ook komen als ik mijzelf ga beperken en hier komt ie weer, dus uitdagen. Het klinkt misschien gek maar soms geef ik geef mijzelf een opdracht mee. Het gaat er dan niet om wat ik fotografeer maar hoe. Dat kan zijn dat ik alleen maar minimalistische foto’s wil maken, ik laat dan de omgeving net zo lang op me inwerken tot ik dat minimalistische en rustige beeld net zo voor mijn lens krijg als ik in mijn beleving aan het vormen ben. Ook dat is een proces. De laatste foto’s zijn vaak meer bevredigend dan de eersten die ik maak en dat is voor mezelf vaak heel leerzaam om te zien, ik zie dan het proces ontwikkelen.

Goed om je heen kijken en jezelf uitdagen in creativiteit als doel geeft een heel ander beeld. In dit geval met behulp van meervoudige belichting en andere witbalans. Fotograaf: Pauline Rote

Geef jezelf een uitdaging of opdracht

Ook daag ik mijzelf wel eens uit om op pad te gaan en alleen maar te gaan zoeken naar kleuren of structuren. Op die manier ga ik echt anders kijken en kom ik wonderlijke dingen tegen voor mijn lens die ik anders helemaal niet gezien zou hebben. Dan ook geldt dat ik gaandeweg steeds meer de verdieping in ga en vaak ook steeds aardigere foto’s ga maken. Hetzelfde geldt voor een dagje op pad met alleen creatieve foto’s als doel met bijvoorbeeld dubbele belichting, langere sluitertijden of high of lowkeytechnieken. Het leuke is van dat proces dat ik er dan vaak zo in op ga dat ik ook echt alleen nog maar op die manier kan kijken gedurende zo’n “sessie”.

Spelen met high-en in dit geval lowkeytechnieken laten je anders naar je onderwerp kijken en kunnen een verrassend resultaat geven. Fotograaf: Pauline Rote

Volgende keer beter

Soms lukt het gewoon ook niet, heb ik het niet en voel ik het niet. Dan laat ik het en is het ook goed. Want er komt wel weer nieuwe inspiratie, die kun je niet afdwingen, hooguit een beetje in een richting sturen.
En net op die manier is deze lege pagina ook weer gevuld…
Hoe laat jij je inspireren?

Kijken naar kleuren en structuren kan heel inspirerend werken! Fotograaf: Pauline Rote

Deel dit artikel


15
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Leuk en inspirerend stukje, Pauline.
  Moet jouw manier van benaderen ook maar eens vaker toepassen.
  Doe het wel soms met een lens. Dan probeer ik bijvoorbeeld het dromerige beeld dat ik in gedachten heb te creëren met een telelens ipv de voor de hand liggende Helios-lens.
  Groetjes,
  Jacqueline

  1. Door Pauline Rote op 5 juni 2021 om 14:12

   Dank voor je leuke reactie, Jacqueline!
   Dat is inderdaad ook een manier om jezelf uit te dagen, door een andere lens, op een andere manier. En dat kan hele verrassende resultaten geven!

 2. Door MarielleWolsFotografie op 2 juni 2021 om 12:16

  Wat een fijne column weer Pauline! Prachtige foto’s en waardevolle adviezen. Echt ergens in alle rust gaan zitten schiet er nog weleens bij in. Zeker als je op een nieuwe locatie bent of ergens waar je niet snel weer zult komen is het moeilijk om die rust te pakken en niet als een dolle “er op los te schieten”. Meer zen fotograferen wordt m’n nieuwe uitdaging, dank je! 😁🙏🏻

  1. Door Pauline Rote op 5 juni 2021 om 14:11

   Wat een fijne reactie, Mariëlle!
   Leuk dat je geïnspireerd raakt om er iets mee te doen, ik ben benieuwd!
   Succes met je uitdaging! 🙂

 3. Jij inspireert mij altijd Pauline ik ben zo blij dat wij elkaar hebben ontmoet! Ik geniet en leer van jouw foto’s en bij twijfel zet jij mij vaak op de goede weg. Kortom ik ben heel blij met je column en wat heb je het prachtig geïllustreerd!

  1. Door Pauline Rote op 31 mei 2021 om 16:42

   Wat een lieve en fijne reactie, Anke! Dankjewel!
   Heel fijn dat ik je mag inspireren en dat kleine zetje mag geven. Ga vooral zo door, je bent zo lekker bezig!

 4. Ik knijp soms één oog dicht en dat ga ik door mijn lens heen kijken wat ik zie; maak het ‘minder’ om mij heen… dan ga je inderdaad zien waar je normaal aan voorbij zou lopen. Jowie_quote: Verklein het groot geheel, zie je minder das pas veel..

  Sjongejonge wat kan ik toch altijd blij van jou worden!!😘 Johan

  1. Door Pauline Rote op 31 mei 2021 om 16:41

   En ik word heel blij van de Jowie quote! 🙂
   Met of zonder oog dichtgeknepen (goede tip!) is kijken of anders kijken zo belangrijk en leuk!
   En dat kun jij als de beste…. x

 5. Door Sacha Hoes op 31 mei 2021 om 07:49

  Mooi beschreven Pauline. Soms wordt je inderdaad onrustig omdat je er op uit wilt maar weet niet waarheen. Omdat je er al eens geweest bent bijvoorbeeld. Na het lezen van dit stukje kan ik ook eens gaan zitten en observeren, dan zie je wellicht iets nieuws of op een andere manier. Goede tip dus! Nu dat technische stukje nog uit gaan zoeken 😉

  1. Door Pauline Rote op 31 mei 2021 om 16:36

   Dank je voor je mooie reactie en compliment, Sacha!
   Die onrust herken ik ook wel maar ik denk juist dat een plek die je al kent je kan inspireren tot nieuwe inzichten en verdieping. Dus dat zitten en observeren kun je prima op die plek doen! Succes en ik ben benieuwd! En die techniek komt wel… 😉

 6. Heel herkenbaar Pauline! Ik ga ook het liefst ergens zitten en om me heen kijken. De meervoudige belichtingen geven mij momenteel genoeg inspiratie maar mocht de inspiratie op zijn, dan lees ik graag wat boeken over creatieve fotografie om de inspiratieloos op gang te houden.

  1. Door Pauline Rote op 31 mei 2021 om 16:34

   Leuk dat je het ook herkent, Esther! Dat om je heen kijken helpt echt hè… Maar ook je laten inspireren door creatieve fotografen zoals jij werkt voor mij 🙂

 7. Mooi stuk heb je geschreven en heel herkenbaar Pauline. Momenteel heb ik inspiratie genoeg, maar soms ook wel eens een tijdje niet… vaak heeft dat met mijn eigen gevoel te maken en accepteer ik die momenten of periodes maar gewoon. Bij mij komt het ook vaak pas ter plekke of als ik mijn foto’s aan het bewerken ben, dan stromen de ideeën door mijn hoofd. Dus nogmaals heel herkenbaar wat je schrijft 🙂

  1. Door Pauline Rote op 31 mei 2021 om 16:33

   Dankjewel Natascha voor je leuke reactie en compliment! Als ik zo naar jouw foto’s kijk ben jij één brok creativiteit en inspiratie! En ja dat gevoel is in het proces heel belangrijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *