Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Aafje van de Braak

Aafje van de Braak heeft een voorliefde voor dieren en natuur en dat zie je duidelijk terug in haar foto’s. Hoe komen die sfeervolle beelden toch tot stand? En wie is de vrouw achter deze natuurfoto’s? Mathijs Frenken interviewt zijn collega natuurfotograaf om antwoord te krijgen op deze en andere vragen.
Bonte ijsvogel in Zuid-Afrika
Bonte ijsvogel in Zuid-Afrika. Fotograaf: Aafje van de Braak

Interview Aafje van de Braak

Wie ben je en wat betekent fotografie voor jou?

Ik ben Aafje van de Braak, getrouwd met Jaap (hij fotografeert ook). Ik woon in een dorp op de Veluwe dichtbij de bossen, lekker centraal in Nederland zodat ik makkelijk alle kanten op kan. Fotografie betekent voor mij vooral heerlijk buiten in de natuur zijn en genieten van alle mooie dingen die je dan ziet en hoort.

Aafje van de Braak
Aafje van de Braak in Namibie. Fotograaf: Jaap

Wat onderscheidt jouw foto’s van de foto’s van andere fotografen?

Dat vind ik eerlijk gezegd een moeilijke vraag. Voor mijn gevoel onderscheiden mijn foto’s zich niet van de foto’s van andere fotografen. Toen ik net begon met fotograferen was ik heel blij als de foto scherp was en daarnaast probeerde ik het onderwerp groot in beeld te krijgen. Nu vind ik het juist mooier om een foto te maken met meer omgeving in het beeld en het dier juist wat kleiner. Sfeerfoto’s vind ik eigenlijk wel het mooiste.

Hinde tijdens zonsondergang
Hinde tijdens zonsondergang. Fotograaf: Aafje van de Braak

Hoe ziet een dag fotograferen “in het veld” er bij jou uit?

Dat ligt eraan waar ik heen ga en wat ik ga fotograferen. Als de vooruitzichten goed zijn voor bijvoorbeeld landschapsfotografie, zorg ik dat ik daar ruim voor zonsopkomst ben. Ik ga regelmatig doordeweeks op pad met mijn zus Eline Schaafsma en in het weekend vaak met Jaap. Het komt ook regelmatig voor dat ik in het weekend met meerdere fotomaatjes wegga en dan maken we er een gezellig uitje van met koffie en broodjes. Nu in coronatijd is dat wat lastiger natuurlijk.

Hoe belangrijk is je fotoapparatuur voor jou?

Ik vind goede fotoapparatuur zeker belangrijk. Mede vanwege het feit dat ik veel fotografeer met minder tot weinig licht, vind ik het belangrijk om een camera te hebben waarbij ik een hoge ISO kan gebruiken. Daarnaast is een zoomlens voor mij een echte must. Ik vind een lens met een vast brandpunt voor bijvoorbeeld het fotograferen van wildlife niets. Dit vanwege het feit dat ik dan geen foto kan maken met veel omgeving erbij wanneer een dier bijvoorbeeld dichtbij zit.

Fuutjes
Fuutjes. Fotograaf: Aafje van de Braak

Welke fotografen hebben jouw werk het meeste beïnvloed en waarom?

Ongeveer zeven jaar terug ben ik begonnen met fotograferen doordat er een ijsvogeltje vlak bij mijn huis zat. Jaap en zijn fotomaatje ‘Jaco’ gingen daar toen regelmatig heen. Op een vrije morgen ben ik er heen gegaan om het zelf eens te proberen. Eigenlijk vond ik het vanaf het begin erg leuk om te doen en vooral ook heel rustgevend. Ik denk dat ik toen besmet ben geraakt met het fotografievirus. Maar om een direct antwoord te geven op je vraag; Jaco van Toor was de fotograaf waarvan ik veel geleerd heb. Hij was erg kritisch en ik denk dat ik zijn kritische oog overgenomen heb. We bespraken elkaars foto’s en gaven elkaar feedback over wat er de volgende keer beter kon. Helaas is hij drie jaar terug op veel te jonge leeftijd plotseling overleden. Maar gelukkig is hij door velen nog niet vergeten. Nog steeds wordt zijn website Jacovantoor.nl veel bekeken wat mij, maar vooral zijn familie, heel erg goed doet.

IJsvogel
IJsvogel, gemaakt toen ik net begon met fotograferen. Fotograaf: Aafje van de Braak

Wat is je favoriete onderwerp en waarom?

Ik vind meerdere onderwerpen leuk om te fotograferen, zoals landschappen, macro en wildlife. Ook ben ik gek op watervogels, zoals bijvoorbeeld de fuutjes. Hier kan ik uren van genieten. Wat ik niet leuk vind is het fotograferen van mensen en architectuur. Als ik dan toch echt moet kiezen, dan ga ik voor wildlife. Het liefste een dier in een mooi landschap met mooi licht.

Pinguindans van de fuutjes
Pinguindans van de fuutjes. Fotograaf: Aafje van de Braak

Op welke foto ben je het meest trots en waarom juist op deze foto?

Op welke foto ik het meest trots ben weet ik niet zo goed. Misschien is het beter om te vragen waar ik de mooiste herinneringen aan heb. Dat is namelijk toch echt wel Zuid-Afrika. Ik ben er ondertussen al best vaak geweest en het voelt elke keer weer als thuiskomen. Misschien komt dat wel doordat ik er als kind al kwam, ik heb daar namelijk familie wonen. Daarnaast biedt Zuid-Afrika mij alles waar mijn interesses liggen, namelijk zowel bergen als zee, prachtige wildparken, rust en vooral heel veel ruimte. Het heerlijke klimaat beschouw ik als een bonus. Nederland is mooi maar veel te druk en te klein in mijn beleving.

Zonsopkomst Zuid-Afrika
Zonsopkomst Zuid-Afrika. Fotograaf: Aafje van de Braak

Welke fout zou een beginnende natuurfotograaf volgens jou moeten vermijden?

Een beginnende natuurfotograaf zou niet moeten denken dat je meteen de perfecte foto kan maken. Soms gaan er wel weken of zelfs maanden voorbereiding aan vooraf om de foto te maken die je graag wilt. Het belangrijkste is om te genieten van de natuur. Probeer jezelf te verdiepen in het onderwerp dat je wilt fotograferen zodat je weet wat je doet en de natuur zo min mogelijk verstoort.

Zonsopkomst Kootwijkerzand
Zonsopkomst Kootwijkerzand. Fotograaf: Aafje van de Braak

Wat zou je graag nog willen verbeteren om jezelf verder te kunnen ontwikkelen als fotograaf?

Graag zou ik willen leren flitsen om zo een mooie foto te kunnen maken van bijvoorbeeld paddenstoeltjes met waterdruppels. Daarnaast zou ik wat meer willen leren over fotobewerking. Wat ik momenteel ook te weinig doe is het gebruiken van andere technieken zoals highkey en fotograferen met lange sluitertijden. Nu ik er zo over nadenk zijn er eigenlijk heel veel dingen die ik nog wil leren. Dat maakt fotograferen juist zo leuk; ’je bent namelijk nooit uitgeleerd’.

 

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: