Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Alwin Hardenbol

In dit interview stelt natuurfotograaf Henri van Vliet vragen aan een collega natuurfotograaf. Hij benadert hiervoor vooral fotografen die wat hem betreft nog niet bekend genoeg zijn bij het grote publiek, zich nog net onder het maaiveld begeven misschien, maar zijns inziens wel opvallend goed bezig zijn en daarom wel wat (extra) aandacht verdienen.
Notenkraker
Twee vechtende notenkrakers in Bulgarije in winter. Ik was weer eens lekker in de sneeuw aan het liggen om deze foto te maken. Fotograaf: Alwin Hardenbol

Interview Alwin Hardenbol

Wie ben jij, en waarin onderscheid je je van andere fotografen?

Mijn naam is Alwin Hardenbol en ik ben 26 jaar. Ik woon al 4 jaar in Finland, waar ik momenteel promotie-onderzoek doe in bosecologie. Ik denk dat ik me van andere natuurfotografen onderscheid door het feit dat ik ecologie heb gestudeerd, een studie waarin ik heel veel heb geleerd over mijn favoriete onderwerp: vogels. Daarnaast heb ik de indruk dat ik langzaam maar zeker mijn eigen stijl begin te krijgen.
De belangrijkste reden dat ik fotograferen leuk vind is dat het iets blijvends levert bij mijn gevoel van het moment en niet alleen een herinnering. Verder spreekt natuurfotografie als kunst me enorm aan.

Alwin Hardenbol
Een foto van mezelf in Fins Lapland nadat ik foto’s had gemaakt van morinelplevieren en alpensneeuwhoenders. Wat een landschap en vogels!!

Welke foto van jou ken ik waarschijnlijk? Waarvan zou ik die kunnen kennen ?

Waarschijnlijk mijn foto van een laplanduil die in 2018 de categorie “jongeren t/m 25 jaar” heeft gewonnen in de jaarlijkse fotowedstrijd van Roots.

Laplanduil
Een laplanduil in de Finse herfst. Met deze foto heb ik in 2018 de categorie “jongeren t/m 25 jaar” gewonnen in de jaarlijkse fotowedstrijd van Roots. Fotograaf: Alwin Hardenbol

Wat is je mooiste foto en wat is het verhaal erbij?

Mijn mooiste foto tot nu toe vind ik een foto van vechtende notenkrakers die ik heb gemaakt in Bulgarije. Een stuk of 15 notenkrakers verzamelt zich elk winter in een kleine opening in een bos nabij Sofia. De vogels worden hier weliswaar gevoerd maar ik vond het nog altijd heel leuk om het spektakel van vechtende notenkrakers mee te maken.

Notenkraker
Twee vechtende notenkrakers in Bulgarije in winter. Ik was weer eens lekker in de sneeuw aan het liggen om deze foto te maken. Fotograaf: Alwin Hardenbol

Wat doe je met de foto’s die je maakt ?

Op dit moment stuur ik zo veel mogelijk foto’s op naar fotowedstrijden om naamsbekendheid te krijgen. Ik heb daar ook al een paar keer succes mee gehad. Liefst zou ik mijn foto’s publiceren in tijdschriften, wat niet gemakkelijk is. Verder plaats ik mijn foto’s op social media (nu voornamelijk instagram) en ik ben bezig met het maken van een persoonlijke website.

Wat is je favoriete onderwerp en waarom ?

Vogels! Al sinds mijn dertiende ben ik gefascineerd door vogels, maar puur en alleen vogelen was voor mij toch niet genoeg. Inmiddels beschouw ik mezelf dan ook meer vogelfotograaf dan vogelaar.

Welk onderwerp binnen de natuurfotografie ga jij nooit fotograferen en waarom niet?

Zeg nooit, nooit. Alhoewel ik er nog niet heel ervaren mee ben wil ik graag beter worden in het fotograferen van landschappen en macro-onderwerpen.

Wat staat er al jaren bovenaan jouw bucketlist ?

Bovenaan mijn bucketlist staat fotograferen in Zuid-Afrika, zowel vogels en zoogdieren.

Wanneer ben je tevreden met een opname?

Ik ben tevreden met een opname wanneer ik de indruk heb dat de foto competitie-waardig is. Mijn maatstaven hierin veranderen wel nog en uiteraard is mijn mening subjectief.

Hoeveel procent van je foto’s zijn toppers? Welke criteria hanteer je hiervoor?

Van alle foto’s die ik maak op een dag, is waarschijnlijk nog niet 1% topper. Omdat vogels voortdurend in beweging zijn is het altijd een combinatie van toeval en kennis die voor een goede foto zorgt. Mijn voornaamste criterium voor een mooie foto is dat compositie, licht en houding allemaal kloppen. Verder experimenteer ik met over- of onderbelichting en beweging in de foto.

Van wie krijg je (opbouwende) kritiek op je foto’s?

Vooral van mijn vriendin, maar ook van vrienden die wel of niet fotograferen en van mijn familie.

Zou je meer commentaar/reacties/ likes op je foto’s willen?

Likes uiteraard ;). Maar nee, ik zou vooral meer opbouwende kritiek willen ontvangen op mijn foto’s. Wat meer naamsbekendheid in Nederland zou ik ook erg fijn vinden.

Leer je nog steeds veel bij ?

Ik leer nog elke dag dingen bij over fotografie, door artikelen te lezen op websites en in tijdschriften, door foto’s van andere fotografen te bekijken en uiteraard door zelf foto’s te maken.

Wat doe je om je te blijven ontwikkelen als fotograaf?

Door open te staan voor verbetering, hulp te vragen aan medefotografen en heel erg veel te oefenen. Nieuwe technieken en lenzen uitproberen is uiteraard ook een vereiste.

Welke fotograaf inspireert je op dit moment het meest en waarom?

Heel veel fotografen inspireren mij, maar grappig genoeg voornamelijk Noorse fotografen (o.a. Tom Dyring, Terje Kolaas, en Audun Rikardsen).

Bereid je je gedegen voor of zie je wel wat er op je pad verschijnt ?

Naarmate ik beter word als fotograaf, bereid ik me ook steeds meer voor. Voorbereiding is denk ik essentieel om betere foto’s te maken en om soorten te fotograferen waarvan je graag betere foto’s wilt maken. Zo was ik onlangs in Noorwegen en van te voren heb ik gidsen gelezen, vogelwaarnemingen op waarneming-sites bekeken van de voorbije jaren, contact opgenomen met fotografen die daar al eerder zijn geweest, enz. En dit heeft ook zijn vruchten afgeworpen.

Fotografeer je projectmatig en zo ja kan je daar iets over vertellen?

Ik fotografeer niet echt projectmatig, maar als er een soort in de buurt zit waarvan ik geen genoeg kan krijgen dan ga ik daar enorm vaak naar toe (o.a. waterspreeuw en taigagaai). Dus het hangt er van af.

Taigagaai
Twee taigagaaien die vrijwel symmetrisch op een stok zitten met zonsondergang. Fotograaf: Alwin Hardenbol

Verdiep je je in je onderwerp? Kan je daar iets over vertellen?

Qua verdieping vind ik het leuk om extra weetjes te lezen over soorten waarvan ik goede foto’s heb gemaakt. Als ecoloog heb ik ook ervaring met het lezen van wetenschappelijke artikelen over mijn verschillende onderwerpen.

Wanneer moest je echt afzien voor het plaatje?

In Finland heb ik nu al vele malen erg koude temperaturen meegemaakt. Het ergste was 4 uur in -32 graden in een schuiltent zitten om spechten te fotograferen. Mijn tenen waren daar naderhand niet zo blij mee…

Vertel eens over die keer dat alles mis ging

Eerder dit jaar rond begin mei heb ik verschillende keren geprobeerd korhoenders te fotograferen op een veld. Vier dagen op een rij rond 03:00 opgestaan, 45 minuten gereden, schuiltent opgezet en gewacht. Elke dag weer zaten ze te ver weg, terwijl ik de schuiltent elke dag verplaatste. Maar soms moet het mis gaan, anders zou deze hobby te makkelijk zijn en was ik er misschien al lang mee gestopt.

Hoe belangrijk is apparatuur voor je?

Ik heb laatst de nieuwste versie van de Nikon 500mm f/4 lens tweedehands aan kunnen schaffen. Ik merk met deze lens wat een verschil apparatuur maakt. Datzelfde geldt voor de Nikon D500 in vergelijking met mijn oude D7100. Plots kon ik door betere autofocus heel goed vogels in vlucht fotograferen en zorgde de verzekerde scherpte voor meer creatieve mogelijkheden, etc.

Wat kan je niet missen wanneer je op pad/reis gaat met betrekking tot fotogear?

Mijn rijstzak kan ik onderweg niet missen. Ik gebruik hem vaak om foto’s te maken vanuit de auto of vanaf de grond.

Wat zit er in je cameratas? Wat is onmisbaar voor jou ? Wat zou elke fotograaf mee moeten brengen?

Nou… in mijn cameratas past momenteel mijn 500mm f/4 lens niet, maar die gaat altijd mee uiteraard! In mijn cameratas heb ik normaliter mijn Nikon D500, Nikon 80-400mm, Sigma 105mm macro lens, en Sigma 18-35mm. Verder heb ik altijd extra batterijen, geheugenkaartjes, en schoonmaakspullen in de tas zitten.

 

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: