Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Andre van der Meulen

In dit interview stelt natuurfotograaf Henri van Vliet vragen aan een collega natuurfotograaf. Hij benadert hiervoor vooral fotografen die wat hem betreft nog niet bekend genoeg zijn bij het grote publiek, zich nog net onder het maaiveld begeven misschien, maar zijns inziens wel opvallend goed bezig zijn en daarom wel wat (extra) aandacht verdienen.
Het wad bij Sexbierum op een heerlijke lente avond
Het wad bij Sexbierum op een heerlijke lente avond. Fotograaf: Andre van der Meulen

Interview Andre van der Meulen

Wie ben jij en waarin onderscheid je je van andere fotografen?

Ik ben Andre van der Meulen, ik fotografeer zo’n 10 jaar en heb me de laatste jaren meer toegespitst op landschapsfotografie en nachtfotografie. Of mijn foto’s echt onderscheidend zijn weet ik zo niet. Wat mijn foto’s onderscheidend maakt zou kunnen zijn dat ik ze op een tijdstip maak dat de meeste mensen liggen te slapen.
Samen met mijn maatje Tjeerd Visser ga ik veel op pad wat het vooral ’s nachts wat aangenamer maakt als je in het donker door het bos spookt.
Een fijne plek waar ik vaak naar toe ga is het Wad, hier is het altijd anders en meestal heerlijk rustig. Daarnaast is dit een van de meeste donkere plekken van het Nederlandse vaste land.

Andre van der Meulen
Selfie; Whale watching. Fotograaf: Andre van der Meulen

Welke foto van jou ken ik waarschijnlijk? Waarvan zou ik die kunnen kennen ?

Een oude beuk in het bos bij Bakkeveen met het zonlicht van de opkomende zon op de bomen in de achtergrond.
Een oude beuk in het bos bij Bakkeveen met het zonlicht van de opkomende zon op de bomen in de achtergrond. Fotograaf: Andre van der Meulen

Ik denk dat je mij nog kent van deze foto. Hiermee heb ik de eerste prijs gewonnen in de categorie Planten en Paddenstoelen op het Lowland Photo Festival 2018.

Wat is je mooiste foto- en wat is het verhaal erbij ?

Duurswoude in de nacht
Duurswoude in de nacht. Fotograaf: Andre van der Meulen

Dit is toch wel één van mijn favoriete foto’s, alles klopt voor mij in deze foto.
In het midden van een groot heideveld, verborgen in het bos, ligt een klein ven met aan weerszijden berkenbomen. Na de lange droogte afgelopen zomer was het ven erg ondiep geworden. Hierdoor kon je dus in het water staan om deze foto te maken, wat de compositie voor deze plek uniek maakt. Na het maken van een paar foto’s kwam er grondmist opzetten waardoor de foto een beetje extra sfeer kreeg. Op een bepaald moment werd de mist dichter en het gevolg was dat de boom geïsoleerd raakte – het leek alsof hij op een eiland stond. Door een kleine dimbare LED-lamp onder de boom te plaatsen, creëer je meer nadruk op het boompje. Ik was een paar keer eerder naar deze plek geweest en had deze boom vanuit verschillende hoeken gefotografeerd, maar nooit onder dergelijke omstandigheden. Daarnaast heb ik hier de 2e prijs mee gewonnen op het Lowland Photo Festival 2018 in de categorie Landschap, Weer en Natuurverschijnselen waar ik ook heel erg trots op ben.

Wat is je favoriete onderwerp en waarom ?

Mijn favoriete onderwerp is toch wel de melkweg. Er komt veel bij kijken om een dergelijke foto maken waarbij de melkweg goed zichtbaar is en je de voorgrond ook interessant maakt. Hierdoor ben je voordat je gaat fotograferen van alles aan het uitzoeken. Daarnaast heb je nog een aantal factoren waar je rekening mee moet houden, weer, maanstand, tijdstip van het jaar en locatie (het moet er wel donker zijn natuurlijk :-)). Dit alles maakt het voor mij uitdagend om te doen.

Welk onderwerp binnen de natuurfotografie ga jij nooit fotograferen en waarom niet ?

Landschappen met zo’n lelijke glazen bol, blèh…

Wat staat er al jaren bovenaan jouw bucketlist ?

Yellowstone, wat lijkt me dat vet om daar naar toe te gaan om te gaan fotograferen.

Wanneer ben je tevreden met een opname ?

Soms weet je dat je een mooie foto gemaakt hebt terwijl je op pad bent. Met een tevreden gevoel ga je naar huis en ga je zo snel mogelijk kijken of alles echt zo geweldig is. Vervolgens bewerk ik de foto en zet hem dan als achtergrond op beeldscherm. Ben ik over een week nog tevreden als de opwinding gezakt is dan ben ik pas echt tevreden.

Van wie krijg je (opbouwende) kritiek op je foto’s ?

Ik krijg van Tjeerd nog wel eens wat kritiek wanneer er een schuifje is doorgeschoten 🙂 Voor de rest niet echt, heb een tijdje foto’s op forums gepost waar je dan soms kritiek kreeg waar je echt wat mee kon. Op social media gaan de opmerkingen meestal niet verder dan mooi!!! en evt. een duimpje omhoog.

Leer je nog steeds veel bij ?

Foto van de melkweg bij Ezumakeeg.
Foto van de melkweg bij Ezumakeeg. Hier heb ik voor de melkweg een startracker gebruikt. Fotograaf: Andre van der Meulen

Ja, met name in de nachtfotografie experimenteer ik regelmatig met nieuwe technieken en toepassingen.

Hoe word je volgens jouw een betere fotograaf ?

Door te doen! Kijk eventueel wat anderen doen en probeer dit 1 op 1 te reproduceren, zo beheers je de techniek en kun je het zelf met je eigen creativiteit toepassen.

Wat doe je om je te blijven ontwikkelen als fotograaf ?

Ik lees regelmatig tijdschriften en volg een aantal fotografen op de YouTube. Daarnaast probeer ik zo vaak mogelijk op pad te gaan, weer of geen weer. Zo leer je gebieden kennen en weet je wat wanneer wel en wat niet werkt.

Welke fotograaf inspireert je op dit moment het meest en waarom?

Adam Gibbs. Zijn rustige kalme manier van fotograferen zie je ook terug in zijn foto’s. Dat spreekt me enorm aan.

Waar haal je je inspiratie vandaan (anders dan natuurfotografie)?

Natuurfilms, hierin zie je mooiste shots voorbij komen waarbij ik denk, oei dat zou een hele fraaie foto zijn geweest.

Bereid je je gedegen voor of zie je wel wat er op je pad verschijnt?

Het hangt er vanaf. Ik kijk bijna altijd naar het weer. Op basis daarvan bepaal ik mijn locatie.
Ga ik nachtfotografie doen, dan begin ik meestal al een week van te voren met de voorbereiding.

Verdiep je je in je onderwerp? Kan je daar iets over vertellen?

Dit hangt van het onderwerp af. Als ik iets probeer te fotograferen en dat gaat niet geheel naar tevredenheid, dan bijt ik me er in vast en probeer ik zoveel mogelijk informatie te vergaren. Dit begint meestal met een speurtocht op internet en op YouTube.

Wanneer moest je echt afzien voor het plaatje?

Tsja wat is afzien? Wanneer het resultaat naar tevredenheid is vergeet ik meestal al redelijk snel hoe koud het was of hoelang ik in een onmogelijke houding moest zitten om die ene foto te kunnen maken. Wat mij nog bij is gebleven is een ochtendje in de Weerribben. Ik had mij redelijk ingesmeerd met DEET op een paar kwetsbare plekjes na, achter mijn oren. Dit werd redelijk snel opgemerkt door het lokale “gnobbenvolk” met twee redelijk opgezette oren tot gevolg.

Vertel eens over die keer dat alles mis ging…

Op een nacht op het wad viel mijn statief om, daarop zat mijn camera met lens nog. Deze combi viel half in het slik en op een steen waardoor de lens was beschadigd en de camera waterschade heeft oplopen. Dat was enorm balen, achteraf bleek ik goed verzekerd waardoor alles weer netjes is opgelost.

Welke fotoapparatuur kun je niet missen wanneer je op pad/reis gaat?

Mijn statief, omdat ik veel ’s nachts op pad ga kan ik echt niet zonder een statief.

Wat zit er in je cameratas? Wat is onmisbaar voor jou? Wat zou elke fotograaf mee moeten brengen?

Op dit moment ben ik een beetje aan het verschuiven van mijn oude vertrouwde Nikon DSLR naar een Fujifilm. In mijn tas zit dan ook op dit moment veel Fuji gear, daarnaast de standaard dingetjes zoals filters, extra batterij etc.

Welke foto vormt momenteel je bureaublad en waarom juist deze?

Vingerhoedskruid in tegenlicht van de ondergaande zon
Vingerhoedskruid in tegenlicht van de ondergaande zon. Fotograaf: Andre van der Meulen

Deze foto van vingerhoedskruid, omdat dit een recente foto is waar ik op moment nog een mening over aan het vormen ben.

Welke vraag mis je in dit vreemde lijstje en wat zou je antwoord op die vraag zijn?

Geen, lijstje is al lang genoeg 🙂

 

 

 

Eén reactie

  1. Prachtige foto,s . Zo zie je hoe prachtig de natuur is in onze omgeving. Genieten van jou inspiratie , en jou in mijn ogen kunstwerken, Andre v/d Meulen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Prachtige foto,s . Zo zie je hoe prachtig de natuur is in onze omgeving. Genieten van jou inspiratie , en jou in mijn ogen kunstwerken, Andre v/d Meulen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: