Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Bas van Laarhoven

In dit interview stelt natuurfotograaf Henri van Vliet vragen aan een collega natuurfotograaf. Hij benadert hiervoor vooral fotografen die wat hem betreft nog niet bekend genoeg zijn bij het grote publiek, zich nog net onder het maaiveld begeven misschien, maar zijns inziens wel opvallend goed bezig zijn en daarom wel wat (extra) aandacht verdienen.
Herfstbos
Herfstbos. Fotograaf: Bas van Laarhoven

Wie ben jij, en waarin onderscheid je je van andere fotografen?

Ik ben Bas van Laarhoven, woonachtig in Best, getrouwd met Ingeborg en we hebben samen twee kinderen. Ik ben een echt buitenmens. Al van jongs af aan was ik graag in de natuur te vinden.
Ik ben niet echt bezig (het is in ieder geval geen doel op zich) om mijzelf te onderscheiden van andere fotografen. Ik maak gewoon graag foto’s die ik mooi vind. Als ik dan toch iets moet noemen, dan is het mijn voorkeur voor landschap teleopnames. Vaak zegt voor mij een gedeelte van het landschap meer dan het hele landschap (less is more). Sfeer is daarin ook heel belangrijk voor mij. Daarnaast vind ik de abstracte kant van fotografie erg interessant.

Bas van Laarhoven

Wie, wat, waar fotografeer je meestal?

Ik fotografeer vooral in mijn eigen directe omgeving (straal van 50 km rondom Best). Het grote voordeel daarvan is, dat je op ‘ieder’ gewenst moment op een bepaalde plek kunt zijn. Aangezien ik sfeer in mijn foto’s erg belangrijk vind, is dat een enorm voordeel. Buiten zijn en daarin mijn creatieve kant kwijt kunnen zijn voor mij de belangrijkste redenen dat ik fotografeer. Ik vind niets mooier dan op een vroege ochtend in de natuur te zijn en het landschap (of anderszins) om te zetten in een ‘pakkend’ beeld.

Wat is je favoriete onderwerp en waarom?

Ik heb niet echt één favoriet onderwerp, maar landschappen vind ik over het algemeen wel erg leuk om te doen. Vooral ook omdat ik daarmee veel kan variëren en mijn creativiteit in kwijt kan. Van groothoek tot teleopnames en van concreet tot meer abstract.

Welk onderwerp binnen de natuurfotografie ga jij nooit fotograferen en waarom niet?

Ik vind ‘nooit’ zo definitief… Maar ik hou zeker niet van registrerende fotografie. Ik bedoel dan een foto met bijvoorbeeld een edelhert groot in beeld, zonder lekkere compositie en/of sfeer (maar het liefst beide natuurlijk). Het gaat mij echt om de foto. Ik zeg wel eens tegen anderen: ‘Liever een pakkend beeld van een huismus dan een registrerend beeld van een ijsvogel’. Terwijl ik natuurlijk ook wel zie dat een ijsvogel op zich een veel mooiere vogel is dan een huismus. Maar nogmaals: het gaat mij echt om de foto! En in mijn opinie is een foto veel meer dan ‘het vastleggen’ van een soort of landschap.

Herfstbos
Herfstbos. Fotograaf: Bas van Laarhoven

Wat staat er al jaren bovenaan jouw bucketlist?

Ik heb meerdere locaties die dringen om bovenaan te staan op mijn bucketlist. Maar als ik er dan toch ééntje moet noemen, dan zou ik nog eens heel graag terug gaan naar de westkust van Canada/Alaska! Ik ben daar in mijn 20-er jaren een aantal keren geweest, maar was toen nog niet zo bedreven in fotografie. Maar de geweldige landschappen staan nog op mijn netvlies gebrand. Ik hou ook enorm van uitgestrekte wilde bossen. En in die omgeving vind je o.a. een aantal stukken van de mooiste regenwouden op aarde.

Wanneer ben je tevreden met een opname?

Dat vind ik een lastige vraag. Uiteraard moet de technische kant kloppen (scherp, waar de foto scherp moet zijn; juiste belichting etc.) Als daar iets niet aan klopt is voor mij de foto eigenlijk per definitie mislukt. Daarnaast moet de foto weergeven, wat ik op dat moment heb gezien/bedoeld, maar ook gevoeld. Daarin zijn compositie en sfeer heel belangrijk voor mij.

Stromend riviertje
Stromend riviertje. Fotograaf: Bas van Laarhoven

Hoeveel procent van je foto’s zijn toppers? Welke criteria hanteer je hiervoor?

O, dat zijn er procentueel voor mij maar heel weinig. Ik leg daarin de lat wellicht ook erg hoog (volgens anderen althans). Dat komt enerzijds door wie ik ben (karakter), anderzijds merk ik ook dat hoe langer ik fotografeer hoe kritischer ik daarin word/ben. Je blijft jezelf ook ontwikkelen merk ik.

Welke fotograaf inspireert je op dit moment het meest en waarom?

Theo Bosboom. Zijn stijl spreekt mij gewoon enorm aan.

Waar haal je je inspiratie vandaan (anders dan natuurfotografie)?

Van het kijken naar andere foto’s, natuurdocumentaires en het lezen van boeken (of op internet) over natuurgebieden.

Bos in de sneeuw
Bos in de sneeuw. Fotograaf: Bas van Laarhoven

Bereid je je gedegen voor of zie je wel wat er op je pad verschijnt?

Dat verschilt enorm. Soms ga ik echt op pad met een bepaald beeld vooraf in gedachten dat ik graag zou willen maken. Maar het komt ook regelmatig voor dat ik gewoon naar een mooi natuurgebied ga om het ‘te ontdekken’ en dan zie ik wel wat er op mijn pad verschijnt. Vaak doe ik dan ook weer ideeën en inspiratie op om terug te komen om een bepaald beeld te maken.

Mist
Mist. Fotograaf: Bas van Laarhoven

Fotografeer je projectmatig en zo ja kan je daar iets over vertellen?

Ach, wat is projectmatig? Ik ben daar tot nu toe niet zo bewust mee bezig geweest. Wellicht ligt daar ook nog wel een ontwikkeling voor mij. Alhoewel ik zelf merk dat ik dat al wel steeds meer (onbewust dus) toepas.

Verdiep je je in je onderwerp? Kan je daar iets over vertellen?

Zeker. Door er veel over te lezen en er naar toe (te blijven) gaan. Op die manier doe ik iedere keer weer nieuwe inspiratie op en zie/vind ik iedere keer weer nieuwe mogelijkheden om het bepaald landschap te fotograferen. Je ziet iedere keer weer nieuwe (en soms betere) invalshoeken om een bepaald landschap te fotograferen. Daarnaast zijn de omstandigheden NOOIT hetzelfde. Ik merk aan mijn foto’s dat dat loont.

Bos in de sneeuw
Bos in de sneeuw. Fotograaf: Bas van Laarhoven

Hoe belangrijk is apparatuur voor je?

Wel en niet (het is niet anders). Natuurlijk worden er door de manier van fotograferen (in weer en wind) en soms de vakwedstrijden waar ik aan mee doe ‘eisen’ gesteld aan mijn apparatuur. Anderszins ben ik niet iemand die ‘state of the art’ apparatuur heeft. Integendeel zelfs. Mijn uitrusting is heel beperkt (als ik dat vergelijk met collega’s). Uiteindelijk maakt de fotograaf de foto! Daarbij merk ik dat zelfs de meest eenvoudige compactcamera’s van tegenwoordig kwalitatief heel goed beeld leveren.

Wat kan je niet missen wanneer je op pad/reis gaat met betrekking tot fotogear?

MIJN STATIEF!!

2 reacties

  1. Geweldig foto’s Bas en ja de foto’s uit jouw 20 er jaren (Hak tijd:-)) uit Canada waren toen al geweldig. Gauw terug naar de Rockies kerel. Jeroen Veldkamp

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Geweldig foto’s Bas en ja de foto’s uit jouw 20 er jaren (Hak tijd:-)) uit Canada waren toen al geweldig. Gauw terug naar de Rockies kerel. Jeroen Veldkamp

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: