Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Celine Polane

In dit interview stelt natuurfotograaf Henri van Vliet 12 vragen aan een collega natuurfotograaf. Hij benadert hiervoor vooral fotografen die wat hem betreft nog niet bekend genoeg zijn bij het grote publiek, zich nog net onder het maaiveld begeven misschien, maar zijns inziens wel opvallend goed bezig zijn en daarom wel wat (extra) aandacht verdienen.
Roodborstje in spiegelbeeld
Roodborstje in spiegelbeeld. Fotograaf: Celine Polane

Wie ben jij en waarin onderscheid je je van andere fotografen?

Mijn naam is Celina Polane en ik ben 18 jaar oud. Van jongs af aan heb ik al een passie voor de natuur en fotograferen. Als klein meisje ging ik vaak met mijn vader de natuur in. Bijna elke keer gebruikte ik zijn camera om foto’s te maken van de natuur. Op mijn 14e verjaardag kreeg ik van mijn ouders mijn eigen camera. Vanaf dat moment begon ik meer na te denken bij het maken van een foto. Zelf denk ik dat mijn werk zich nog niet onderscheidt ten opzichte van andere fotografen. Hetgeen waarmee ik mij wel onderscheid ten opzichte van andere fotografen is mijn leeftijd. Ik heb nog geen eigen stijl in de fotografie. Mijn boodschap in mijn foto’s is om de schoonheid van de natuur te laten zien.

Celine Polane
Celine Polane.

Welke foto van jou ken ik waarschijnlijk? En waarom zou ik die moeten kennen?

Een foto die je waarschijnlijk wel kent, is een foto van een roodborstje in spiegelbeeld.  Deze foto is gepubliceerd in de scheurkalender van National Geographic, Leidsch Dagblad en in Natuurfoto magazine (nu: Natuurfotografie Magazine, red.). Ook is deze foto genomineerd voor de Frans Lanting (WNF) award 2017 onder de categorie Young Talent.

Wat is je favoriete onderwerp en waarom?

Mijn favoriete onderwerp om te fotograferen is vogels en zoogdieren. Er zijn zo veel soorten vogels en zoogdieren in Nederland. De grote diversiteit aan vogels en zoogdieren in Nederland zorgt ervoor dat je nooit ben uit gefotografeerd.

Luipaard
Luipaard. Fotograaf: Celine Polane

Wat staat er al jaren bovenaan jouw bucketlist?

Mijn bucketlist is behoorlijk lang, maar als ik zou moeten kiezen, dan zou ik graag het noorderlicht willen fotograferen. Ja ik weet het, iedereen heeft onderhand het noorderlicht al gefotografeerd, maar sommige dingen moet je toch een keer in je leven doen. Alleen om het noorderlicht in het echt te zien is al een spektakel.

Van wie krijg je (opbouwende) kritiek op je foto’s?

Een persoon die mij heel erg heeft geholpen in mijn fotografische ontwikkeling is professioneel natuurfotograaf Marco de Paauw. Op het moment studeer ik aan De Fotovakschool in Rotterdam. Tijdens mijn stageperiode heb ik de mogelijkheid gekregen om stage te lopen bij Marco. Dit is een geweldige kans voor mij geweest. Marco heeft mij onwijs geholpen met mijn ontwikkeling in de natuurfotografie. Zonder hem was het nooit gelukt om op het niveau te komen waar ik nu sta.

Aapjes portret
Aapjes portret. Fotograaf: Celine Polane

Welk onderwerp binnen de natuurfotografie ga jij nooit fotograferen en waarom niet?

Een onderwerp wat mij niet aanspreekt binnen de natuurfotografie is abstracte fotografie. Persoonlijk hou ik ervan om de schoonheid van de natuur te tonen. Ik vind het zonde als je niet meer kan zien wat er gefotografeerd is. De natuur is prachtig en ik vind dat je dat juist moet laten zien.

Ik zeg f22, wat zeg jij?

Als er een mooie setting is, waarom niet. Vaak is het ook mooi om het dier te fotograferen in het landschap.

Lynxen in de sneeuw
Lynxen in de sneeuw. Fotograaf: Celine Polane

Welke (type) foto ben je beu?

Een foto van een zeldzaam vogeltje die ergens gespot wordt en vervolgens gaat heel Nederland daar naar toe. Dan zie je foto’s van het vogeltje op internet voorbij komen, waarbij ze vergeten te vertellen dat 100 mensen om dat vogeltje heen stonden om het dier te fotograferen.

Welke fotograaf inspireert je op dit moment het meest en waarom?

Op het moment zijn er twee fotografen die mij erg inspireren, dat zijn Marco de Paauw en David Yarrow. Marco inspireert mij, omdat hij de schoonheid van de natuur laat zien. Ook spreekt zijn groothoekfotografie mij erg aan. Het is heel speciaal om zo dichtbij een dier te komen en daar dan prachtige platen van weten te maken.  Bij David Yarrow spreekt voornamelijk zijn zwart-wit fotografie mij aan. De contrasten in zijn foto’s zijn prachtig. Vooral zijn zwart-wit serie van Afrika spreekt mij heel erg aan.

IJsvogel
IJsvogel. Fotograaf: Celine Polane

Wanneer moest je echt afzien voor het plaatje?

Sommige omstandigheden worden door het weer behoorlijk pittig. Bijvoorbeeld met 25 kilo fotoapparatuur 30 kilometer lopen bij 35 graden. Na een tijdje begint het toch pittig te worden. Als je dan aan het einde van de trip met prachtige foto’s thuis komt, dan was al die moeite het meer dan waard.

Welke foto vormt momenteel je bureaublad en waarom juist deze?

Ik gebruik geen foto’s van mezelf als bureaublad. Als ik veel naar mijn eigen foto’s kijk, dan begin  ik steeds kritischer te worden. Ik begin mijn werk dan minder mooi te vinden. Daarom heb ik gewoon een standaard Windows achtergrond.

Aapje in boom
Aapje in boom. Fotograaf: Celine Polane

Welke vraag mis je in dit vreemde lijstje? En wat zou je antwoord op die vraag zijn?

‘Wat was een grote blunder die je heb gemaakt?’ 200 kilometer rijden om vervolgens erachter te komen dat je geen geheugenkaartjes bij je hebt.

 

Eén reactie

 1. Petje af Celine, zo jong en dan al zulke mooie foto’s maken.

  Dat van die geheugenkaartjes is herkenbaar, maar ik hoefde er niet zover voor terug. Ik maak altijd teamfoto’s bij de voetbal en heb dan vaak de laptop bij mij. Tussendoor laad ik de foto’s in en als het tijd is voor de volgende is het de bedoeling dat het kaartje weer in het toestel zit. Helaas gaat dat wel eens mis en moet ik als een speer naar binnen. Je leert er wel van hoor. Het gebeurt steeds minder.

  Ik hoop dat je een hele mooie toekomst in de fotografie krijgt.

  Gr. Ineke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Eén reactie

 1. Petje af Celine, zo jong en dan al zulke mooie foto’s maken.

  Dat van die geheugenkaartjes is herkenbaar, maar ik hoefde er niet zover voor terug. Ik maak altijd teamfoto’s bij de voetbal en heb dan vaak de laptop bij mij. Tussendoor laad ik de foto’s in en als het tijd is voor de volgende is het de bedoeling dat het kaartje weer in het toestel zit. Helaas gaat dat wel eens mis en moet ik als een speer naar binnen. Je leert er wel van hoor. Het gebeurt steeds minder.

  Ik hoop dat je een hele mooie toekomst in de fotografie krijgt.

  Gr. Ineke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: