Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Charly van den Braak

Wie zijn toch de mensen achter de foto’s die wij dagelijks op social media voorbij zien komen? Natuurfotograaf Bert Kok vroeg zich dat ook af en interviewt daarom collega’s die het volgen waard zijn! In dit interview komt Charly van den Braak aan het woord. Kijk mee hoe licht en landschap op een prachtige manier samen komen.
Matterhorn
Matterhorn. Fotograaf: Charly van den Braak

Wie ben je en wat vind je zo interessant aan natuurfotografie?

Hai! Leuk om digitaal kennis te maken. Mijn naam is Charly van den Braak. Sinds kort woon ik in een prachtig huis in Oirschot, midden in het groene hart. Van oorsprong kom ik uit de Betuwe (ook heel mooi) maar de passie voor de natuur en liefde voor fotografie heeft ons naar dit prachtige gebied gelokt. Je vindt mij eerder buiten in de natuur dan in een druk winkelcentrum. De rust, de geuren, kleuren en de pracht zijn voor mij redenen om een frisse neus te halen. Ik heb altijd al interesse in fotografie gehad. Vroeger in de fashion, tegenwoordig in de natuur, van de landschappen tot de details. Het fascineert me hoe iedere dag alles er anders uit ziet door invloeden van moeder natuur. Ik vind het heerlijk om in alle vroegte in de mist ergens rond te struinen, op zoek naar dat ene magische moment, terwijl de meeste mensen nog heerlijk liggen te slapen.

Charly van den Braak
Charly van den Braak.

Wat typeert jouw fotografie?

Als ik naar mijn eigen beelden kijk, valt het mij zelf op dat er geen enkel beeld midden op de dag gemaakt is. Het licht speelt een belangrijke rol. Het betovert een object als het precies daarop schijnt. Daarnaast, waar ik vroeger graag met een groothoeklens op pad ging, op zoek naar de mooiste luchten, ben ik tegenwoordig eerder met mijn 100-400 lens in de weer. De details in de natuur fascineren mij en ik probeer het hoofdobject te kaderen. Van alle foto’s kan ik mij het moment en het gevoel nog herinneringen. Bij ieder beeld had ik een ‘wow’ moment. ‘Wow wat is de natuur toch mooi en het staat hier op beeld!’ Ik zou alles zo opnieuw willen beleven!

Hoe bereid je je voor op een dag fotograferen (onderwerpkeuze, locatie, apparatuur etc.)?

In eerste instantie wilde ik antwoorden ‘eigenlijk heb ik niet echt een voorbereiding’. Maar nu ik er eens goed over nadenk gaat de voorbereiding best ver. Ik wandel graag eerst eens door een gebied waar ik denk te gaan fotograferen. Mocht ik iets moois zien maak ik met de iPhone een foto, sla ik de foto op en weet ik de locatie. Vaak bedenk ik op locatie al met welke omstandigheden ik er zou willen fotograferen: mooi met mist, een lucht, groothoek of telelens, sneeuw etc. Ik heb een documentje op mijn computer staan met een lijst van locaties. Zodra ik zie dat er gunstige weersvoorspelling is, zoek ik iets uit en ga ik op avontuur. Het zullen niet snel de drukbezochte locaties zijn. Ik vind liever zelf een mooie locatie.

Aguille du Midi
Aguille du Midi. Fotograaf: Charly van den Braak

Hoe ziet een dag fotograferen ‘in het veld’ er bij jou uit?

Een dag begint bij mij vroeg. Het mooiste moment qua licht begint net voor zonsopkomst, tot het moment dat de zon net boven de horizon staat. Vaak is het ook nog even lopen naar de locatie en ik hou niet van haasten. Ik struin wat rond, luister en kijk naar alle dieren die langzaam wakker worden en zet dan de camera op het statief. Klinkt lekker ontspannen toch? Niets is minder waar, want het gebeurt ook regelmatig dat het zo ontzettend mooi is, mijn object nog niet duidelijk is en ik vervolgens loop te ijsberen. Voor je het weet was dat magische moment voorbij. Als ik het shot dan per ongeluk toch heb, sta ik in gedachten te dansen van blijdschap! Als ik met mijn vriend op pad ben (ook een fotograaf, Jos Pannekoek) drinken we na afloop nog een kopje thee/koffie bij zijn camper en gaan we naar huis.

Wat doe je uiteindelijk met jouw allermooiste foto’s (Facebook, Instagram, een album maken of…)?

Mijn foto’s zijn vooral een database vol mooie herinneringen voor mijzelf. Voor nu, maar ook voor later om weer even bij weg te dromen. Verder plaats ik ze op Instagram, mijn website en sinds kort ook een beetje op Facebook. Ik heb dromen en ambities om ooit een boek uit te brengen. Met nadruk op ooit. Mijn voornemen is ook om dit jaar te beginnen met de allermooiste beelden uit te printen en in een archiefmap te stoppen. Over een paar jaar ligt er dan een prachtige collectie om bij een openhaard met een kopje thee eens door heen te bladeren.

Betuwe
Betuwe. Fotograaf: Charly van den Braak

Aan welke foto heb je de mooiste herinnering en waarom juist deze foto?

Dat is een foto van de Matterhorn in Zwitserland. De reis naar de Matterhorn zat vol nieuwe overwinningen, avonturen en uitdagingen. Samen met een bevriende fotograaf (mytruecolours) ging ik op avontuur door de Zwitserse en Franse Alpen. Bepakt en bezakt hadden we als doel om te gaan wildkamperen. Kleine kanttekening; ik had nog nooit gekampeerd, laat staan wildkamperen. Alles ging de tas in en de fotografiespullen moesten natuurlijk ook mee. Weinig voorbereiding (op locaties en route na), geen ervaring en een niet al te beste conditie. Klaar voor de reis. Het was zwaar, het was eng in de nacht en het was koud. Eenmaal vroeg in de ochtend werden we wakker en stonden we recht tegenover de Matterhorn. Wolken kropen langzaam om de berg heen. Ik pakte als een speer mijn nieuwe 100-400mm lens, zette alles klaar en maakte foto’s. Ik stond helemaal alleen aan de rand van een berg en zag dit prachtige moment. Ik realiseerde hoe waanzinnig mooi het was, hoe trots en gelukkig ik mij voelde dat we er toch maar mooi stonden. Een grote glimlach volgde. Thuis zag ik de beelden en tot op de dag van vandaag brengt het me weer terug naar dat ene moment.

Matterhorn
Matterhorn. Fotograaf: Charly van den Braak

Met welke fotograaf zou je graag een dag op pad gaan om samen foto’s te maken?

Dat zijn er een heleboel! Er zijn zoveel mensen met prachtig werk. Alex Noriega, Erin Babnik en Viktoria Haack zijn hier mooie voorbeelden van. In een landschap vol mannelijke fotografen lijkt het me leuk wat meer vrouwen te zien!

Daslook Paradijs
Daslook Paradijs. Fotograaf: Charly van den Braak

Wat is jouw grootste fotografische blunder ooit?

Gelukkig is het geen mega blunder en denk ik dat het de meeste fotografen wel eens is overkomen. Ik was helemaal naar de andere kant van het land gereden om er vervolgens achter te komen dat ik alleen maar lege batterijen bij me had. Je herkent nu vast het gevoel van balen. Ik was ervan overtuigd dat ik ze beide had opgeladen de avond ervoor. Eenmaal thuis zag ik dat de oplader ook zeker nog daar stond maar de stekker niet in het stopcontact. Een andere fout die ik gelukkig maar één keer heb gemaakt: fotograferen in JPG.

Of het nou het fotograferen is van intieme landschappen, aerial views of zelfs wildlife. Jij kunt het allemaal. Wat staat er nog hoog op jouw wensenlijst om te fotograferen en waarom?

Misverstand, aerials heb ik nog niet gemaakt! Maar ik echt heel graag wil fotograferen is het Noorderlicht. Ik heb het nog nooit gezien. Het lijkt me zo magisch mooi! Daarnaast spreken Nieuw-Zeeland en Canada mij ook enorm aan om eens lekker op mijn gemak te gaan fotograferen.

Paarden in de vroege ochtend
Paarden in de vroege ochtend. Fotograaf: Charly van den Braak

Wat zou je graag nog willen verbeteren om jezelf verder te kunnen ontwikkelen als fotograaf?

Het bewust zijn van wat ik fotografeer. Als ik bijvoorbeeld naar mijn vriend kijk ben ik zo gefascineerd. Hij kijkt, ziet een compositie, stelt zijn camera in, maakt 3 foto’s en ze zijn alle 3 heel mooi! Ik heb nog te vaak mijn ‘ik doe maar wat omdat het licht nu perfect is’ momenten. Iets meer de rust en focus vinden in plaats hyperactief en overenthousiast zijn.

Zwitserland
Zwitserland. Fotograaf: Charly van den Braak

3 reacties

  1. Wat leuk om je ook hier een beetje beter te leren kennen Charly! Jij en Jos zijn altijd zo vriendelijk met jullie reacties op Instagram en maken prachtige foto’s. Geweldig hoe je het avontuur opzoekt en in het diepe durft te springen zoals met je nieuwe bedrijf. Hoop je ooit nog eens ergens in het Brabantse tegen het lijf te lopen… Veel succes met alles.

  2. Zo leuk om jouw enthousiasme te lezen en proeven bij jouw mooie en fascinerende foto’s! Erg leuk interview! Als Bert je niet geïnterviewd had had ik het gedaan want ik ben fan en daarbij ben je ook nog eens een leuk mens!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

3 reacties

  1. Wat leuk om je ook hier een beetje beter te leren kennen Charly! Jij en Jos zijn altijd zo vriendelijk met jullie reacties op Instagram en maken prachtige foto’s. Geweldig hoe je het avontuur opzoekt en in het diepe durft te springen zoals met je nieuwe bedrijf. Hoop je ooit nog eens ergens in het Brabantse tegen het lijf te lopen… Veel succes met alles.

  2. Zo leuk om jouw enthousiasme te lezen en proeven bij jouw mooie en fascinerende foto’s! Erg leuk interview! Als Bert je niet geïnterviewd had had ik het gedaan want ik ben fan en daarbij ben je ook nog eens een leuk mens!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: