Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Ed van Loon

Zijn creatieve beelden weten je keer op keer te verrassen. Hoe komen die minimalistische beelden die je blijven inspireren toch tot stand? En wie is de man achter deze natuurfoto’s? Mathijs Frenken interviewt zijn collega natuurfotograaf Ed van Loon om antwoord te krijgen op deze en andere vragen.
Aruban Burrowing Owl
Aruban Burrowing Owl. Fotograaf: Ed van Loon

Wie ben je en wat betekent fotografie voor jou?

Ik ben Ed van Loon, in Rotterdam geboren en ik werk als IT procesmanager voor de gemeente Rotterdam. Fotografie betekent voor mij het ontsnappen uit de hectische wereld. Dit doe ik door de natuur in te gaan. Soms alleen, soms met gezellige fotomaatjes. Dat kan zijn In Nederland maar ook tijdens het maken van reizen over heel de wereld. Het licht, het moment, het onderwerp, de emotie, dat is waar het bij mij om gaat. Ik maak beelden naar mijn eigen smaak en deel die graag met anderen. Ik ben altijd op zoek naar de mogelijkheden om “een andere foto” te maken. De natuur fotograferen betekent voor mij vooral genieten en bezig zijn met de natuur. Het vertellen van een verhaal is waar ik naar op zoek ga. Op het gebied van fotografie ben ik breed georiënteerd; landschappen, macro, dieren close-up of in de leefomgeving, boven- en onder water.

Ed van Loon.

Wat onderscheidt jouw foto’s van de foto’s van andere fotografen?

Mijn foto’s onderscheiden zich doordat mijn naam onder de foto’s staat? 😉 Ik probeer altijd een ander beeld te maken dan dat ik eerder al gemaakt heb. De foto’s die ik tegenwoordig maak zijn meestal ‘less is more’ en daarbij gebruik ik ook graag verschillende technieken, zoals bijvoorbeeld meervoudige belichting, bewuste camerabeweging, diverse flitstechnieken, flink overbelichten of juist onderbelichten of een ander perspectief. Mijn creatieve proces is waarschijnlijk begonnen op een dag in 2014. Die dag zag ik een bijzondere wolkenpartij met een prachtig lijnenspel. Af en toe vlogen gierzwaluwen precies voor de wolken langs zodat ik het mooi lijnenspel en de gierzwaluw in één beeld kon vangen. Sindsdien ben ik meer ‘andere’ beelden gaan maken.

vogel
A bird. Fotograaf: Ed van Loon

Hoe ziet een dag fotograferen “in het veld” er bij jou uit?

Een dag fotograferen begint bij mij met de voorbereiding en is sterk afhankelijk van het doel. Het juiste materiaal, kleding, het eten en drinken voor die dag klaar leggen. Ik houd er van om een doel voor ogen te hebben en niet zomaar ergens naar toe te gaan en maak dan graag gebruik van de mogelijkheden die zich voordoen. Eerst ter plaatse eens rustig rondkijken of observeren en niet direct beginnen met schieten. Als we met een aantal fotografen op pad gaan vind ik het prettig om alleen bezig te zijn en zonder me dan een beetje af. Ik heb dat nodig om mijn creativiteit de ruimte te geven en me te concentreren. Daarnaast loop ik dan anderen ook niet in de weg ;-D

Wilde zwanen
Wilde zwanen. Fotograaf: Ed van Loon

Welke apparatuur zit er standaard in jouw fototas?

Ik heb verschillende fototassen. Een dag-rugzak waarin ik alleen de camera en teleobjectief in meeneem, een schoudertas voor de sessies aan het strand en een flinke rugzak voor een lange wandeling wanneer ik wat meer spullen nodig heb. Maar altijd zit er een extra accu, extra geheugenkaarten en een lensdoekje in.

Common European viper
Common European viper. Fotograaf: Ed van Loon

Wanneer ben je tevreden met een door jou genomen foto?

Of ik tevreden ben met een foto is sterk afhankelijk van het moment wanneer ik de foto bekijk. Direct na het maken speelt emotie een grote rol. Als er direct een warm gevoel ontstaat dan is het goed. Als dat er nog niet is, dan kijk ik er na een tijdje nog eens naar en als ik er een blij gevoel van krijg en denk, ‘die wil ik wel aan de muur’, dan kan ik tevreden zijn.

The sanderling
The sanderling. Fotograaf: Ed van Loon

Op welke foto ben je het meest trots en waarom juist op deze foto?

Ik heb lang na moeten denken over op welke foto ik het meest trots ben en dat viel niet mee kan ik je zeggen. Eigenlijk ben ik trots op een aantal foto’s en dat zijn niet alleen foto’s die een bepaalde positie in een wedstrijd hebben behaald, maar hebben vooral te maken met de herinnering. Ik heb gekozen voor een foto van een jonge holenuil uit Aruba. Ik volgde deze ouders en jongen een tijdje en bijna elke dag deden de jongen, net voor zonsopkomst, vliegoefeningen. Op een dag, precies op het moment dat de zon opkwam, kreeg ik de kans om dit beeld te maken.

Aruban Burrowing Owl
Aruban Burrowing Owl. Fotograaf: Ed van Loon

Wat doe je uiteindelijk met jouw allermooiste foto’s (social media, aan de muur of…)?

Mijn allermooiste foto’s gaan op mijn website of aan de muur. Ik plaats deze ook op social media. De aller allermooiste foto’s wil ik ook wel insturen voor fotowedstrijden. En heel soms komen ze van pas als ik een presentatie mag geven.

Lowkey
Lowkey. Fotograaf: Ed van Loon

Welk onderwerp binnen de natuurfotografie ga jij nooit fotograferen en waarom niet?

Elk onderwerp waarvan het niet ethisch verantwoord is om een foto van te maken ga ik nooit fotograferen.

Stork and trees, Kaudulla NP, Sri Lanka
Stork and trees, Kaudulla NP, Sri Lanka. Fotograaf: Ed van Loon

Wat zou je graag nog willen verbeteren om jezelf verder te kunnen ontwikkelen als fotograaf?

Nabewerken is iets waar ik nog meer over wil leren. En rust nemen om in het veld beter te kijken. Wat echt een uitdaging voor mij gaat worden is het werken naar een serie waarvan elke foto een verhaal vertelt en de beelden elkaar samen versterken. Ook doe ik misschien nog eens een vervolg op het coaching traject dat ik eerder heb doorlopen.

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: