HOME < INSPIRATIE < INTERVIEWS
Interviews

Interview Elvis Dallie

Wie zijn toch de mensen achter de foto’s die wij dagelijks op social media voorbij zien komen? Natuurfotograaf Bert Kok vroeg zich dat ook af en interviewt daarom collega’s die het volgen waard zijn! In dit interview komt Elvis Dallie aan het woord, een natuurfotograaf die met zijn rustgevende foto’s de kijkers in stilte achterlaat.

Intieme ijsreflectie
Intieme ijsreflectie. Fotograaf: Elvis Dallie

Interview Elvis Dallie

Wie ben je en wat vind je zo interessant aan natuurfotografie?

Mijn naam is Elvis Dallie en ik woon in Arnhem. Ongeveer twee jaar geleden ben ik door een kennis in aanraking gekomen met natuurfotografie. De natuur heeft mij altijd al aangesproken, ook zonder het fotograferen. Deze dag was echter anders: ‘Intens’, zo kan ik het ’t beste omschrijven! Op deze dag is voor mij alles begonnen en ben ik mij gaan verdiepen in fotografie. Ik begon met het lezen van bekende fotobladen en nam alle informatie tot me. De aanschaf van een camera volgde dan ook al snel. Op social media bekeek ik inspirerende foto’s van andere natuurfotografen en dacht: ‘Wauw, dat wil ik ook kunnen!’. Om beter te worden ben ik heel veel gaan oefenen, eerst thuis, zodat ik de technieken goed kon beheersen. Toen ik dat eenmaal onder de knie had kon ik gaan spelen met licht, instellingen en onderwerpen. Steeds meer probeerde ik mijn eigen creativiteit te vinden en een eigen stijl te ontwikkelen.

Elvis Dallie.

Wat typeert jouw fotografie?

Mijn fotografie wordt getypeerd door gedrevenheid en passie. Dit doe ik door niet stil te zitten en de lat voor mijzelf telkens hoger te leggen. Ik wil mijzelf graag blijven verbeteren en vooral mijn hart, ziel en gevoel voor de natuur in mijn foto’s laten zien.

Hoe bereid je je voor op een dag fotograferen (onderwerpkeuze, locatie, apparatuur, etc)?

Op de dagen dat ik vroeg op moet staan, begint mijn voorbereiding meestal al de dag van tevoren. Door een dag eerder al mijn spullen uit te zoeken en klaar te zetten is de kans op vergeten spullen veel kleiner. Zo kan ik mijzelf niks verwijten als ik eenmaal in het veld ben. Mijn apparatuur is dan ook schoongemaakt voordat ik erop uit trek. Verder krijgen mijn statief, drie lenzen én mijn filters een plekje in mijn tas. Ik hou ervan om onderweg flexibel te zijn. De keuze om drie verschillende lenzen mee te nemen zorgt ervoor dat ik maximaal kan inspelen op de omstandigheden die ik ter plekke aantref. De locatie zoek ik ook graag op voorhand uit, waarbij de weersomstandigheden een grote rol spelen. Ten slotte zorg ik ervoor dat ik voldoende koffie en kleine hapjes meeneem.

Intiem landschap en reflectie
Intiem landschap en reflectie. Fotograaf: Elvis Dallie

Hoe ziet een dag fotograferen ‘in het veld’ er bij jou uit?

Bij een dag fotograferen stippel ik eerst een route uit in het gebied van mijn keuze, die ik daarna ga verkennen. Soms loop ik kilometers genietend van de vrijheid en de omgeving die de natuur mij te bieden heeft. Eenmaal op pad om te fotograferen maak ik mijn hoofd leeg en ga ik volledig af op mijn intuïtie en creativiteit met mijn foto’s als resultaat.

IJssculptuur
IJssculptuur. Fotograaf: Elvis Dallie

Wat doe je uiteindelijk met jouw allermooiste foto’s (Facebook, Instagram, een album maken of…?)

Mijn mooiste foto’s plaats ik op Instagram. Voorheen plaatste ik ook meer op Facebook, maar momenteel staat dit op een lager pitje. Facebook gebruik ik nu vooral voor het delen van informatie en gebeurtenissen, een soort prikbord. Bij Instagram is het wel zo dat het gebruik van de juiste hashtags bepalend kan zijn voor de foto’s die je plaatst. De foto’s zijn toch een visitekaartje en ik wil een zo breed mogelijk publiek bereiken. Naast deze twee social mediakanalen ben ik van plan om een eigen website met portfolio te bouwen waar ik mijn foto’s nog specifieker op kan ordenen en nog beter tot hun recht kan laten komen.

Nevel serenade
Nevel serenade. Fotograaf: Elvis Dallie

Aan welke foto heb je de mooiste herinnering en waarom juist deze foto?

Ik heb niet echt één specifieke foto met een mooiste herinnering. Mijn foto’s zijn eigenlijk allemaal mijn lievelingen! Mijn recente reis naar IJsland heeft bijvoorbeeld heel veel indruk op mijn gemaakt met veel mooie foto’s, maar eerlijk gezegd kan er in Nederland net zo mooi gefotografeerd worden. Het gaat om de persoon achter de camera, die de beelden maakt en dat beeld het verhaal laat vertellen. Fotograferen doe ik in eerste instantie voor mijzelf. Ik probeer er alles uit te halen, trots en tevreden te zijn met het eindresultaat. Dat ik mijn passie dan ook nog eens kan delen met anderen is erg mooi.

’s Ochtends of ’s avonds fotograferen?

Dat is een moeilijke keuze om te maken. Als ik dan toch moet kiezen dan valt de keuze op de ochtend. De serene stiltes, het ontwaken van de ochtend, de gladgestreken wateroppervlaktes, nevelachtige landschappen die boekdelen spreken. Dat is toch gewoon genieten!

Drieteenstrandlopers
Drieteenstrandlopers. Fotograaf: Elvis Dallie

Met welke fotograaf (m/v) zou je graag een dag samen mee willen fotograferen?

Voor mij is fotograferen een persoonlijke activiteit, die ik graag alleen onderneem. Dus voor mij geen uitje met een andere fotograaf!

Wat zou je graag nog willen verbeteren om jezelf verder te kunnen ontwikkelen als fotograaf?

Eerder heb ik al genoemd dat ik constant bezig ben om mezelf te verbeteren en niet stil te staan in mijn ontwikkeling. Bij deze vraag denk ik dan ook aan verschillende ontwikkelpunten. Het doelgericht fotograferen, waarbij ik series of documentaires in beeld kan brengen. Verder wil ik leren om nog beter inzicht te krijgen op situaties in het veld. Als laatste zou ik willen leren om mijzelf nog beter te kunnen onderscheiden van andere natuurfotografen door een duidelijke eigen stijl te creëren.

Boomstammen in het zonlicht. Fotograaf: Elvis Dallie

Deel dit artikel


8
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Gerard van Amerongen op 5 april 2021 om 18:31

  Beste Elvis, ben jij een broer van Roy? Dat was een jeugdvriend van mij uit de Staverdenstraat

  Vriendelijke groet
  Gerard van Amerongen

 2. Hallo Elvis, wat maak je fantastische mooie rustgevende foto’s chapeau echt.zo te zien maal je foto’s met alle liefde die een mens zou lieten hebben voor de natuur waar wij eigenlijk allemaal eens bij stil zouden moeten staan,

  Mvg
  William Peperkamp
  Breda

 3. Wat leuk Elvis om je in een interview tegen te komen als oud-collega bij de Bank. Prachtige foto’s! Hartelijke groet, Karin Kleist

  1. Zo kom elkaar weer eens tegen 🙂

 4. Door Hans Schot op 7 april 2020 om 11:39

  Nice!! Elvis Rocks.

 5. Leuk interview Elvis! Groetjes Danny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *