Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Henk Meijer

Wie zijn toch de mensen achter de foto’s die wij dagelijks op social media voorbij zien komen? Natuurfotograaf Bert Kok vroeg zich dat ook af en interviewt daarom collega’s die het volgen waard zijn! In dit interview komt Henk Meijer (@henk.meijer.photography op Instagram) aan het woord. Henk legt landschappen van over de hele wereld op de mooiste manieren vast.
Reflection Canyon, Lake Powell, Utah
Reflection Canyon, Lake Powell, Utah. Fotograaf: Henk Meijer

Wie ben je en wat vind je zo interessant aan natuurfotografie?

Mijn naam is Henk Meijer, ik ben woonachtig in Groningen. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw houd ik me al bezig met fotografie. In die tijd waren er nog geen digitale camera’s dus vanzelfsprekend fotografeerde ik alles op film. In de beginjaren hield ik mij uitsluitend bezig met sportfotografie, gedurende de jaren is dit verschoven naar steden, reizen en natuurlijk landschappen.

Henk Meijer
Henk Meijer. Fotograaf: Henk Meijer

Wat typeert jouw fotografie?

Na vele omzwervingen in de fotografie heb ik het gevoel dat ik de laatste vijftien jaar op mijn plek ben aangekomen. In principe fotografeer ik uitsluitend landschappen en steden, natuurlijk hopende op het mooiste licht. Verder zijn mijn beelden kleurrijk. Dit is niet zomaar, daar kies ik bewust voor: vanuit een commercieel oogpunt is deze manier van fotograferen erg interessant.

Hoe bereid je je voor op een dag fotograferen (onderwerpkeuze, locatie, apparatuur etc.)?

Bijna al mijn beelden zijn het resultaat van een gedegen voorbereiding. Ik rijd nooit zomaar ergens naar toe in de hoop dat alles ter plaatse wel op zijn plekje valt. Voor sommige grote projecten ben ik wel een jaar bezig met voorbereidingen. Vooral de landschappen buiten Europa vergen veel tijd. Het zoeken van GPS locaties, de juiste standen van de zon op het juiste moment (bijvoorbeeld zonsopkomst en zonsondergang). Zelfs de stand van de maan neem ik mee in mijn voorbereiding. Niks wordt aan het toeval overgelaten.

Sunrise Lovatnet, Norway
Sunrise Lovatnet, Norway. Fotograaf: Henk Meijer

Hoe ziet een dag fotograferen ‘in het veld’ er bij jou uit?

Een dag in het veld, dat kan elke landschapsfotograaf beamen, begint vaak met vroeg opstaan. Omdat mijn voorbereiding grondig is, weet ik wat ik mee moet nemen qua materiaal. Ook weet ik meestal wel waar ik moet staan en hoever ik eventueel nog moet lopen om op de gewenste locatie te komen. Mijn huiswerk heb ik allemaal gedaan, dus dan is het wachten en hopen dat wat ik bedacht heb, ook echt uitkomt. Als ik niet helemaal zeker ben van wat ik ter plekke kan verwachten, neem ik voor de zekerheid mijn gehele uitrusting mee.

Lake Matheson
Lake Matheson. Fotograaf: Henk Meijer

Van welke fotografische tip heb je zelf het meeste profijt gehad en waarom?

Een tip die zijn geld waard is voor een (landschaps)fotograaf is goed glas. Goed glas is essentieel, als je tenminste voor de hoogste kwaliteit wilt gaan. Het kostenplaatje van goede lenzen is natuurlijk niet mis, maar bedenk dat goed glas veel meer zijn waarde behoudt. Meer dan een camera! Het is, mijns inziens, een investering die zich altijd weer terugbetaalt.

Wat doe je uiteindelijk met jouw allermooiste foto’s (Facebook, Instagram, een album maken of…)?

Aangezien ik commercieel fotografeer zijn al mijn foto’s bestemd voor de verkoop. Social media gebruik ik uitsluitend om mijn werk te promoten. Mijn werk is op diverse website te koop, zoals bijvoorbeeld het welbekende Werk aan de Muur. Mensen die mij zoeken op FB moet ik teleurstellen, dat heb ik niet 😉

Hall Bredning, Scoresbysund
Hall Bredning, Scoresbysund. Fotograaf: Henk Meijer

Aan welke foto heb je de mooiste herinnering en waarom juist deze foto?

Mijn mooiste herinnering heb ik aan een foto uit Marokko (niet in dit interview te zien). Deze foto heb ik lang geleden gemaakt, nog voor het digitale tijdperk. Voor de mensen die in die tijd actief waren, de foto was gemaakt op Dia film. Het precieze verhaal zal ik hier niet neerzetten, maar kort gezegd zat ik toen net op een keerpunt in mijn leven en deze specifieke foto heeft mij daarbij enorm geholpen.

Emerald Lake
Emerald Lake. Fotograaf: Henk Meijer

Welke natuurlocatie zou je, zonder twijfel, nogmaals willen bezoeken om te fotograferen?

Hier kan ik kort over zijn: het Zuidereiland in Nieuw-Zeeland. Een geweldig gebied waar ik al eerder twee weken ben geweest. Een volgende keer zou ik daar graag twee hele maanden willen verblijven.

Welk item in jouw fotografietas zou jij als onmisbaar willen bestempelen (m.u.v. de camera)?

Twee onderwerpen. Het ene zit niet in mijn tas maar hangt ernaast: mijn statief. Het andere zit wel in mijn tas: mijn tilt-shift lenzen. Ontzettend belangrijk voor mijn architectuurfotografie.

Sunrise Ten Boer
Sunrise Ten Boer. Fotograaf: Henk Meijer

Wat zou je graag nog willen verbeteren om jezelf verder te kunnen ontwikkelen als fotograaf?

Er is altijd ruimte voor verbetering, op alle vlakken. Als commercieel fotograaf moet ik verder werken en meer tijd gaan investeren in mijn clientèle netwerken. Niet het leukste om te doen, want ik sta eigenlijk veel liever buiten om te fotograferen.

The Needle
The Needle. Fotograaf: Henk Meijer

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: