Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Inge Bovens

Wie zijn toch de mensen achter de foto’s die wij dagelijks op social media voorbij zien komen? Natuurfotograaf Bert Kok vroeg zich dat ook af en interviewt daarom collega’s die het volgen waard zijn! In dit interview komt Inge Bovens aan het woord. Inge fotografeert bossen en bomen in geheel eigen stijl. Neem na het lezen van dit interview even de tijd om op social media haar prachtige, sprookjesachtige foto’s te bekijken!
bos in de winter
Soft Winter Magic. Fotograaf: Inge Bovens

Wie ben je en wat vind je zo interessant aan natuurfotografie?

Ik ben Inge Bovens en ik woon in het Heuvelland in Zuid-Limburg. Natuurfotografie inspireert mij omdat het een kwestie is van op het juiste moment op de juiste plaats aanwezig zijn. Geen twee momenten zijn hetzelfde en dan is het aan de fotograaf om zijn of haar eigen draai te geven aan het eindresultaat.

Inge Bovens
Inge Bovens.

Wat typeert jouw stijl van fotografie?

Mijn stijl wordt getypeerd door het gebruik van licht en donker, maar ook het sprookjesachtige en mysterieuze dat ik probeer neer te zetten, juist door gebruik te maken van licht en donker.

Hoe bereid je je voor op een dag fotograferen (onderwerpkeuze, locatie, apparatuur etc.)?

Onderwerpkeuze is een makkelijke, want ik fotografeer eigenlijk alleen maar bossen. De locatie hangt een beetje af van de weersvoorspellingen. Omdat het hier zo heuvelachtig is, kan ik het bij een voorspelling van mistbanken beter lager opzoeken, in de dalen. Wanneer er laaghangende bewolking wordt voorspeld, dan ben ik beter af in een hoger gelegen bos. Wat apparatuur betreft neem ik altijd hetzelfde mee; mijn Nikon D750 met mijn 28-300mm objectief, mijn statief en soms gebruik ik een polarisatiefilter. Meer heb ik niet nodig.

bos met mist
Creepy. Fotograaf: Inge Bovens

Hoe ziet een dag fotograferen ‘in het veld’ er bij jou uit?

Een dag fotograferen begint meestal vroeg, al voor zonsopkomst. Omdat ik het ochtendlicht het mooist vind, vooral in combinatie met mist, moet ik er ook wel vroeg bij zijn. Afhankelijk van de locatie, de duur van de omstandigheden en de tijd die ik heb, kan het verschillen of ik twee of zes uur door het bos loop. Ik kijk veel om me heen en alles wat mijn aandacht vraagt, leg ik vast. Ook al worden veel van die foto’s nooit gebruikt voor nabewerking. Het vele foto’s maken op zo’n ochtend heeft mij geleerd dat een paar stappen naar links of rechts al een wereld van verschil kan maken. Voorheen maakte ik minder foto’s, maar naderhand dacht ik dan: ‘Dat had beter/anders gekund‘. Zo blijf ik leren van mijn eigen foto’s.

Welke twee tips kun je beginnende landschapsfotografen meegeven?

Blijven doorgaan. Ook al kom je op een plaats van bestemming en zijn de omstandigheden niet zoals je had gehoopt, blijf op pad gaan! Je weet nooit wat je tegenkomt en je leert er altijd wel iets van.
Fotografeer voor jezelf, omdat je er gelukkig van wordt. Niet omdat het je likes of volgers oplevert op social media. Dat hou je niet vol en dan doe je het voor de verkeerde redenen. Als je iets doet vanuit passie, reageren mensen er vroeg of laat vanzelf wel op. En zo niet? Dat is dan jammer, maar dan heb jij wel enorm veel plezier in wat je doet!

bos
The Woods Of The Shire. Fotograaf: Inge Bovens

Wat doe je uiteindelijk met jouw allermooiste foto’s (Facebook, Instagram, een album maken of…)?

Ik maak eigenlijk nooit albums van mijn eigen werk. Ik zet mijn foto’s wel op Instagram en sommigen hangen thuis aan de muur. Daar houdt het dan ook wel mee op. Ik doe het niet om geld mee te verdienen. Het is gewoon leuk!

Aan welke foto heb je de mooiste herinnering en waarom juist deze foto?

Mijn mooiste herinnering heb ik aan een hele reeks winterfoto’s. Het was een maandag in januari en mijn vriend en ik hadden een weekje vrij. Toen ik wakker werd, zag ik dat het gesneeuwd had. We pakten onze spullen en gingen op pad naar het hoogstgelegen bos van Nederland. Daar aangekomen bleek het ook nog eens mistig te zijn. Het was zo vroeg en aangezien het maandag was, waren en geen mensen in het bos. Alles was wit, mistig, stil en volledig onaangeroerd. Dat was één van de meest mooie ochtenden die ik mee heb mogen maken.

Met welke fotograaf zou je graag een dag op pad gaan om samen foto’s te maken?

Met Ellen Borggreve, omdat zij prachtige foto’s maakt en bovendien een prachtig mens is.

bos met nevel
Painterly. Fotograaf: Inge Bovens

Welk item in jouw fotografietas zou jij als onmisbaar willen bestempelen (m.u.v. de camera)?

Dan ga ik toch voor de 28-300mm lens. Ik houd er niet van om van lenzen te wisselen als ik in het bos aan het fotograferen ben. Dat zijn dingen waar ik niet over na wil denken op dat moment. Deze lens geeft mij een enorm bereik en is dan ook de beste aankoop die ik had kunnen doen!

Wat zou je graag nog willen verbeteren om jezelf verder te kunnen ontwikkelen als fotograaf?

Er is altijd een hele hoop te leren in de wereld van fotografie. Ik wil graag meer locaties bezoeken om zo weer anders naar dingen te kijken. Er is veel inspiratie op te doen op social media, maar het beste is toch om er zelf op uit te gaan en iets te maken van de plek waar je gaat fotograferen.

bos
Portal. Fotograaf: Inge Bovens

Eén reactie

  1. Ben zeer onder de indruk van de prachtige foto’s en het spel met licht en donker. Dat ze de lens 27/300 gebruikt vind ik een cadeau ze heeft me geraakt en zal doorgaan met foto maken en om de passie te raken.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Ben zeer onder de indruk van de prachtige foto’s en het spel met licht en donker. Dat ze de lens 27/300 gebruikt vind ik een cadeau ze heeft me geraakt en zal doorgaan met foto maken en om de passie te raken.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: