Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Johan Scholtens

Met zijn fantastische actiefoto van een tafereel nota bene in zijn achtertuin won Johan Scholtens de categorie vogels bij de Groene Camera 2024. Om deze populaire categorie te winnen moet je wel wat in huis hebben. Hoog tijd dus om nader kennis te maken met deze gepassioneerde natuurfotograaf. Pauline Rote stelde hem enkele vragen in dit interview.
Vechtende sperwer en spreeuw: een adrenaline moment om nooit meer te vergeten. Een grote eer om daarmee de Groene Camera in de categorie Vogels te winnen.
Vechtende sperwer en spreeuw: een adrenaline moment om nooit meer te vergeten. Een grote eer om daarmee de Groene Camera in de categorie Vogels te winnen. Fotograaf: Johan Scholtens

Wie is Johan en hoe is jouw passie voor natuurfotografie ontstaan?

Ik ben 56 jaar, getrouwd en sinds een aantal jaren trotse opa van 4 kleinkinderen die soms meer voor de camera staan dan de vele vogels die ik fotografeer.

Ik woon en werk als IT’er in Leerdam wat ligt in het gebied tussen de grote rivieren. Daar fotografeer ik al ca. 15 jaar alles wat de natuur te bieden heeft. Het begon met vogels kijken, daarna vastleggen met het fototoestel waarna de liefde voor de natuur groeide naar een allround natuurfotograaf met de focus op vogels maar ook landschap, zoogdieren, reptielen, insecten, bloemen, paddenstoelen en extreme macrofotografie. De natuur boeit van vroeg tot laat!

Aanstormende gaai: na vele pogingen lukt me het eindelijk om de perfecte houding van een aanvliegende gaai vast te leggen.
Aanstormende gaai: na vele pogingen lukt me het eindelijk om de perfecte houding van een aanvliegende gaai vast te leggen. Fotograaf: Johan Scholtens

Jouw foto won in de categorie vogels de Groene Camera van 2024. Gefeliciteerd! Wat is het verhaal achter deze spannende foto?

Vorig jaar april hoorde ik plotseling een enorm gekrijs vanuit de achtertuin en precies voor de pui had een sperwer een spreeuw te pakken. De spreeuw verzette zich hevig en een gevecht op leven en dood ontspon zich pal voor mijn neus. Ik denk dat ik tijdens het fotograferen niet eerder zoveel adrenaline door m’n lijf heb voelen gieren. Voor ik het wist had ik duizend foto’s geschoten. Een once-in-a-lifetime moment en dat weet je als geen ander als je al zoveel jaren fotografeert. De kansen zijn gering maar dat is juist ook het leuke aan vogelfotografie: elke keer is het weer een verrassing wat je voor de lens krijgt en welk moment daaruit volgt. Het is een gelukzalig gevoel als je een foto kan maken waar je al heel lang op hoopt!

Johan Scholtens
Johan Scholtens. Fotograaf: Johan Scholtens

Deze foto was dus een complete verrassing! Ga je meestal op pad met een plan of laat je je verrassen door wat de natuur biedt?

Dat wisselt. Met vogelfotografie vind ik het wel leuk om gewoon rond te rijden met de auto of fiets en me te laten verrassen. Soms krijg ik een tip over een bijzondere of mooie vogel en ga ik er op af. Door ervaring leer je uiteraard steeds meer over vogels, overige dieren en natuur in het algemeen en dat spreekt in je voordeel. Doelen waar ik gerichter op af ga of uitvoer zijn landschap- en (extreme) macrofotografie. Dat kun je veel meer plannen dan wilde dieren.

Steigerende paarden: de omstandigheden waren die ochtend perfect en als de paarden dan ook nog eens tegen elkaar op steigeren dan is het plaatje compleet.
Steigerende paarden: de omstandigheden waren die ochtend perfect en als de paarden dan ook nog eens tegen elkaar op steigeren dan is het plaatje compleet. Fotograaf: Johan Scholtens

Nu je deze prijs gewonnen hebt kan ik me voorstellen dat dat naar meer smaakt. Wat zijn je ambities en heb je die überhaupt?

Leuke vraag maar mensen die mij kennen weten dat ik niet zo ambitieus ben. Op mijn website vind je inmiddels meer dan 10.000 foto’s (!) Soms vraag ik me ook wel eens af wat ik nog meer wil fotograferen en is het zoeken naar nieuwe onderwerpen en uitdagingen. De natuur boeit altijd, daar ligt het niet aan. Het blad Natuurfotografie biedt overigens veel handvaten om het eens over een andere boeg te gooien. Het lijkt me leuk om wat meer de creatieve hoek in te gaan, dus wie weet wat dat weer brengt.

Creatieve fuut: een poging om de creatieve kant van fotograferen op te gaan. Als gevolg van het extreme diafragma F32 in vol tegenlicht ontstond dit ster-effect.
Creatieve fuut: een poging om de creatieve kant van fotograferen op te gaan. Als gevolg van het extreme diafragma F32 in vol tegenlicht ontstond dit ster-effect. Fotograaf: Johan Scholtens

Misschien had je wel meer foto’s van dit moment, hoe kies je uiteindelijk de foto voor de wedstrijd?

Dat klopt, uiteindelijk heb ik in een uur tijd ca. 2500 foto’s geschoten! Daarvan springen er al gauw enkele tientallen uit waaronder deze opname. Ik denk dat bij deze foto de emotie de boventoon voert: de smekende spreeuw liggend op z’n rug tegenover de oppermachtige sperwer. En natuurlijk het pootje van de spreeuw om de klauw van de sperwer op z’n borst. De overige foto’s uit deze serie kun je terugvinden op mijn website.

Dansende groenlingen: deze prachtige tuinvogels zijn werkelijk schitterend als ze hun vleugels uitslaan en de kick is enorm als zo'n foto uiteindelijk lukt!
Dansende groenlingen: deze prachtige tuinvogels zijn werkelijk schitterend als ze hun vleugels uitslaan en de kick is enorm als zo’n foto uiteindelijk lukt! Fotograaf: Johan Scholtens

Wat zijn voor jou ideale omstandigheden voor natuurfotografie, waar gaat je fotografenhart sneller van kloppen?

Eerlijk gezegd gaat mijn fotografenhart al sneller kloppen zodra ik weet dat ik ga fotograferen. Maar actiefoto’s van vogels geven mij wellicht de grootste voldoening. Het is vaak de spanning die het oplevert en de enorme uitdaging om de grote snelheid waarmee het veelal gebeurt zo perfect mogelijk vast te leggen. Het vergt het uiterste van jou en je camera. Als dat uiteindelijk lukt, geeft dat een enorme kick en voldoening!

Uitwaaierende schapen: leuke combinatie van uitwaaierende wolken en een naar mij toelopende schaapskudde wat de compositie nog eens versterkt.
Uitwaaierende schapen: leuke combinatie van uitwaaierende wolken en een naar mij toelopende schaapskudde wat de compositie nog eens versterkt. Fotograaf: Johan Scholtens

Heb je nog een leuke anekdote met bijhorende foto die je wilt delen?

Wat jaren geleden fietste ik ’s ochtends naar mijn werk en keek ik naar een prachtige in bloei staande meidoorn. Plotseling viel mijn oog op een ransuil die precies op het mooiste plekje van de boom zat wat ik me maar kon wensen! Ik wist niet hoe snel ik naar huis moest terug fietsen om m’n camera en statief op te halen. Ik kwam hierdoor wel een uurtje later op m’n werk maar inmiddels weten ze daar dat de kans hierop gemiddeld een paar keer per jaar is als er zich unieke omstandigheden voordoen zoals in dit geval. Zeg nou zelf: welke zichzelf respecterende natuurfotograaf zou zo’n kans laten lopen!?

Bloeiende ransuil: een toevalstreffer van jewelste op mijn dagelijkse korte fietstocht naar het werk; direct omgekeerd en de camera opgehaald om dit unieke moment vast te leggen!
Bloeiende ransuil: een toevalstreffer van jewelste op mijn dagelijkse korte fietstocht naar het werk; direct omgekeerd en de camera opgehaald om dit unieke moment vast te leggen! Fotograaf: Johan Scholtens

Hoever ga jij voor die ene foto of wat zou je juist nooit doen?

Ik heb wel eens avonden achtereen tot diep in de nacht geprobeerd een kerkuil in een hooischuur te fotograferen. Ik kreeg de mogelijkheid aangeboden door de eigenaar. De volgende dag moest ik dan gewoon weer werken. Vrijwel niet te doen en vol te houden maar na lang aanhouden toch gelukt en vele bijzondere momenten meegemaakt met wat je hoort en ziet in de nachtelijke uren. Een prachtige ervaring en de spanning staat nooit op de foto!

Wat ik verder nooit zou doen is naar locaties gaan waar levende dieren in gevangenschap tegen forse betaling worden aangeboden om in de mooiste settings op de foto gezet te worden. Niet mijn ding en wat mij betreft per direct verbieden en de foto’s weren van jouw site of social media.

Extreme macro vlieg: extreme macrofotografie waarbij de foto een stack is van ca. 100 foto's. Per foto kost met dit een aantal uren maar het eindresultaat is vaak verbluffend!
Extreme macro vlieg: extreme macrofotografie waarbij de foto een stack is van ca. 100 foto’s. Per foto kost met dit een aantal uren maar het eindresultaat is vaak verbluffend! Fotograaf: Johan Scholtens

Wat zou je andere natuurfotografen nog mee willen geven?

Genieten! Fotograferen moet geen wedstrijd op zich worden. Social media heeft ons fotografen in een hoek gedrukt wat nooit de bedoeling mag zijn. Fotografeer allereerst gewoon voor jezelf en ontdek wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Als je dat ontwikkelt en er passie voor krijgt, dan komen resultaten vanzelf, voor zover dat overigens belangrijk is. Voor mij is elke foto een avontuur. Iedere foto is jóuw geniet-moment en daar gaat het om. Plezier staat voorop! 

3 reacties

 1. Beste Johan,
  Van harte gefeliciteerd met je zeer verdiende prijs voor deze geweldige actiefoto! Je andere foto’s bij dit artikel vind ik ook fascinerend. Zal eens een kijkje nemen op je website. Mooi om te lezen hoe dit allemaal voortkomt uit verwondering en passie voor de natuur. Heel herkenbaar. Nog veel mooie geniet-momenten en avonturen met de camera toegewenst!
  Hartelijke groet,
  Sophie

 2. Prachtige beelden die voor zichzelf spreken! Mooi hoe je er een nuchter en bescheiden verhaal omheen schrijft. Voor mij ben je vooral bekend om de extreem lastige actiefoto’s van knokkende vogels, volledig geperfectioneerd.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

3 reacties

 1. Beste Johan,
  Van harte gefeliciteerd met je zeer verdiende prijs voor deze geweldige actiefoto! Je andere foto’s bij dit artikel vind ik ook fascinerend. Zal eens een kijkje nemen op je website. Mooi om te lezen hoe dit allemaal voortkomt uit verwondering en passie voor de natuur. Heel herkenbaar. Nog veel mooie geniet-momenten en avonturen met de camera toegewenst!
  Hartelijke groet,
  Sophie

 2. Prachtige beelden die voor zichzelf spreken! Mooi hoe je er een nuchter en bescheiden verhaal omheen schrijft. Voor mij ben je vooral bekend om de extreem lastige actiefoto’s van knokkende vogels, volledig geperfectioneerd.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: