Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Joris Vegter

Zijn foto van de slapende kopjesdikpoten in een innige omhelzing won de prijs voor “Natuurfoto van het jaar” en was winnaar in de categorie geleedpotigen en ongewervelden. Eerder viel hij ook in de prijzen bij National Geographic. Het werd dus hoog tijd om erachter te komen wie de maker, Joris Vegter, eigenlijk is en hoe hij dit winnende beeld gemaakt heeft.
Bijenslaapfeestje, de eerste winnende foto van Joris.
Bijenslaapfeestje, de eerste winnende foto van Joris. Fotograaf: Joris Vegter

Wie is Joris en hoe ben je begonnen met fotograferen?

Hoi, ik ben 36 jaar woon samen met mijn vriendin in Groningen stad en ik heb 2 kids (2 en 5). In mijn dagelijks werk ben ik gymleraar op een basisschool en om tot rust te komen ben ik graag in de natuur met mijn camera. Omdat ik 2 kids heb is macro een makkelijke keuze want dat kan gewoon in de achtertuin/wijk. Ik ben 5 jaar geleden begonnen met fotograferen toen mijn eerste zoon was geboren. Toen ik zag wat een details je kon vastleggen met een goede camera had ik al snel een macrolens gekocht en was ik verkocht.

Joris.
Joris. Fotograaf: Joris Vegter

Opeens sta je in de spotlights, je was zelfs op tv! Hoe voelt het om de Natuurfoto van het jaar gemaakt te hebben?

Nog steeds een beetje onwerkelijk, de natuurfoto van het jaar is nogal wat. Maar ik ben er heel erg blij mee en trots op!

De winnende foto in zijn categorie en natuurfoto van het jaar 2023 bij de Groene Camera.
De winnende foto in zijn categorie en natuurfoto van het jaar 2023 bij de Groene Camera. Fotograaf: Joris Vegter

Had je, toen je de foto gemaakt had, meteen in de gaten dat dit wel eens een kanshebber zou kunnen zijn?

Ik had zeker door dat dit een bijzondere scene was die ik had gefotografeerd maar dat het de natuurfoto van het jaar zou worden had ik niet durven dromen.

Kun je ons vertellen hoe het maken van deze foto tot stand kwam?

Twee jaar geleden kwam ik mijn eerste slapende bij tegen in een bloem, toen ik eenmaal wist dat ze dat deden en in welke bloem, ben ik er vaker op uit gegaan om ze te zoeken. Meestal zonder succes maar uiteindelijk vond ik dit prachtige paartje.

Om alles scherp en mooi in beeld te krijgen heb ik een focusstapeling gemaakt en maak ik gebruik van een flitser met diffuser voor mooi en zacht licht. De bijen hebben hier niks van gemerkt en zijn lekker door blijven slapen. Ik vind het belangrijk de natuur zo min mogelijk te storen tijdens het fotograferen.

Joris in actie - genomen door een collega die dacht dat die 112 moest bellen.
Joris in actie – genomen door een collega die dacht dat die 112 moest bellen. Fotograaf: Joris Vegter

Hoe kies je uiteindelijk uit meerdere foto’s de foto die misschien wel eens kan winnen?

Ik kies vaak een foto die een emotie oproept en/of een verhaal vertelt, dat gaat boven technische perfectie wat mij betreft.

Mama langpoot - De spin die alijd op dezelfde plek zit en een erg dankbaar onderwerp is buiten het seizoen.
Mama langpoot – De spin die altijd op dezelfde plek zit en een erg dankbaar onderwerp is buiten het seizoen. Fotograaf: Joris Vegter

Ik kan me voorstellen dat je je door deze prijs gestimuleerd voelt om door te gaan. Wat zijn je dromen of doelen voor de toekomst?

Mijn droom is uiteindelijk er mijn (volledige) werk van te kunnen maken en daarmee zo veel mogelijk mensen zich te laten verwonderen over de schoonheid van de natuur hoe klein ook. Met als hoogste doel mensen ervan overtuigen meer goede dingen te doen voor de natuur.

Wat ik nu al met plezier doe zijn macrofotografie workshops geven. Ook ben ik bezig met een programma voor basis/middelbare scholen om als gastdocent natuurfotografie aan te bieden. Ik heb dit als pilot op mijn eigen school aangeboden in de vorm van een natuurfoto wedstijd en dit was een groot succes!

Lentebrenger - Mijn mooiste macrofoto van dit seizoen tot nu toe.
Lentebrenger – Mijn mooiste macrofoto van dit seizoen tot nu toe. Fotograaf: Joris Vegter

Op je Instagram-pagina staan voornamelijk close ups van insecten. Wat heb je nodig om dit soort foto’s te maken? Hoe ga je te werk?

Uiteraard een macrolens maar net zo belangrijk is een flitser met diffuser zodat je genoeg en mooi licht hebt in welke omstandigheden ook. Daarnaast is ook de tijd waarop je insecten gaat zoeken belangrijk. Voor echte goeie close-ups en focusstapelingen moeten ze stilzitten en dat is vroeg in de ochtend of in de avond/nacht wanneer het kouder is en de insecten slapen of slomer zijn.

Wingspan - Foto technisch gezien ben ik hier erg trots op!
Wingspan – Foto technisch gezien ben ik hier erg trots op! Fotograaf: Joris Vegter

Zijn er andere onderwerpen of disciplines waar je in geïnteresseerd bent om te fotograferen of wil je je specialiseren?

Ik vind alle takken van natuurfotografie interessant maar de macro blijft mij toch het meeste trekken, vooral omdat je daar dingen kan ontdekken die je nog nooit eerder hebt gezien en deze vaak ongeziene schoonheid kan delen met de rest van de wereld. Mocht ik meer tijd hebben vind ik vogels ook waanzinnig leuk om te fotograferen!

Waterjuffer Portret - Een van mijn favoriete onderwerpen, deze groep wil ik dit seizoen meer gaan fotograferen.
Waterjuffer Portret – Een van mijn favoriete onderwerpen, deze groep wil ik dit seizoen meer gaan fotograferen. Fotograaf: Joris Vegter

Heb je nog een favoriete foto en waarom spreekt die je juist aan?

Eentje die ik persoonlijk erg leuk vind is de Keverkont. Hier moet je echt even goed kijken wat je nou precies ziet en de kleuren/sfeer vind ik prachtig.

Keverkont - Een van mijn favorieten omdat je niet gelijk ziet wat het is en de kleuren zo mooi zijn
Keverkont – Een van mijn favorieten omdat je niet gelijk ziet wat het is en de kleuren zo mooi zijn. Fotograaf: Joris Vegter

En het Bijenslaapfeestje zal altijd bijzonder voor mij zijn, hiermee won ik mijn eerste fotowedstijd en dat heeft een boel moois in gang gezet!

Kun je andere fotografen tips geven als ze twijfelen om mee te doen met een fotowedstrijd? Waar moeten ze op letten?

Ik zou sowieso mee gaan doen aan wedstrijden al is het alleen maar om voor jezelf de beste uit je eigen werk te zoeken. Je eigen foto’s naast andere ingezonden foto’s zien kan ook erg leerzaam zijn. Als eerste is het belangrijk om goed de regelementen door te lezen en pas met die informatie een foto uit te zoeken die je wilt inzenden, het is zonde als jouw topper gediskwalificeerd wordt.
De foto moet niet zomaar een mooie foto van iets zijn, er moet een verhaal in zitten of het moet een bepaalde emotie oproepen, zo kun je je onderscheiden van de rest.

Eikelboor snuitkever - Dit vind ik nou een geniaal insect.
Eikelboor snuitkever – Dit vind ik nou een geniaal insect. Fotograaf: Joris Vegter

2 reacties

  1. Hoi Joris, super mooie fotos en mooi verhaal.
    Mag ik vragen wat voor macrolens je gebruikt een welke flitser. Alvast bedankt.
    Groetjes Cynthia

  2. Hoi Joris, dank je wel dat je de foto’s met ons wilt delen ook dat je duidelijk maakt waarom het je natuur fotografie je passie is geweldig om te lezen en dan pas 36 jaar er gaat zeker en vast nog veel meer werk van je komen ik kijk erna uit

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Hoi Joris, super mooie fotos en mooi verhaal.
    Mag ik vragen wat voor macrolens je gebruikt een welke flitser. Alvast bedankt.
    Groetjes Cynthia

  2. Hoi Joris, dank je wel dat je de foto’s met ons wilt delen ook dat je duidelijk maakt waarom het je natuur fotografie je passie is geweldig om te lezen en dan pas 36 jaar er gaat zeker en vast nog veel meer werk van je komen ik kijk erna uit

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: