Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Jos Pannekoek

Landschapsfotografie betekent alles voor Jos Pannekoek. Reizen, dromen en ambities zijn allemaal gericht op fotografie. Al jaren komt hij op de mooiste plekken op aarde en weet deze betoverend vast te leggen. In dit interview neemt hij je onder andere mee naar zijn mooiste en grappigste momenten.
Kampina
Kampina. Fotograaf: Jos Pannekoek

Hoi! Wil je ons eens vertellen wie je bent?

Mijn naam is Jos Pannekoek en ik woon sinds kort midden in het Groene Woud in Oirschot samen met mijn vriendin Charly. De regio is ook wel bekend van het prachtige natuurgebied Kampina en de Oisterwijkse vennen. Ik ben speciaal voor de mooie natuur naar deze omgeving verhuisd, mijn roots liggen in Zeeland. Omdat we beide fotograferen trekken we er vaak samen op uit om al het mooist vast te leggen op beeld, zowel binnen Nederland als in het buitenland. Naast fotograferen vind ik het heerlijk om in de tuin te werken en momenteel ben ik bezig met het ontwerp voor een nieuwe grotere camper.

Jos Pannekoek
Jos Pannekoek. Fotograaf: Charly van den Braak

Hoe ben je in de wonderen wereld van fotografie terecht gekomen?

In het verleden had ik als hobby vissen, en dan vooral het vissen op karpers. Bij een mooie vangst wil je daar natuurlijk ook een mooi bewijs van hebben, een foto. Al snel kreeg de camera meer aandacht dan de hengel en werd het tijd om te investeren in een meer serieuze camera. In 2010 kocht ik mijn eerste spiegelreflexcamera, de Nikon D7000. De natuur heeft mij altijd al gefascineerd. Ik vind het leuk en interessant om te weten wat alle diertjes en planten die ik om me heen zie zijn en doen.

IJsstructuren
IJsstructuren. Fotograaf: Jos Pannekoek

Op je website en social media zien we veel beelden uit het buitenland. Wat betekenen reizen en fotograferen voor jou? Gaat dat altijd samen met elkaar?

De laatste jaren zijn mijn reizen eigenlijk alleen maar foto gerelateerd. Ik vind het ontzettend leuk om nieuwe gebieden te ontdekken. Voor een reis doe ik behoorlijk wat aan voorbereiding zodat ik op locatie het maximale eruit kan halen. Uiteraard leg ik niet alles vast, er is zoveel moois om je heen te zien overal. De Scandinavische landen en Schotland trekken me enorm, de landschappen zijn hier echt nog ongerept. Ik vind het heerlijk om daar uren rond te dwalen zonder dat je ook maar één ander persoon tegenkomt. Sinds een paar jaar probeer ik daar nog meer uitdaging uit te halen en trek ik dus ook mijn rugzak, tent en fotografiespullen de bergen in.

Melkweg
Melkweg. Fotograaf: Jos Pannekoek

Wat maakt voor jou een foto perfect?

Vroeger zou ik zeggen dat een foto technisch helemaal in orde moet zijn. Nu vind ik dat de foto het gevoel moet overbrengen van de sfeer en het mooie landschap. Uiteraard probeer ik nog steeds technisch wel het maximale eruit te halen. Een voorbeeld is de foto van deze berg in Noorwegen. Het was een ijskoude ochtend en de zon die opkwam achter de berg kleurde de hele lucht tot een groot kleurspektakel. Door al het ijs in de voorgrond, straalt deze foto voor mij ook echt deze koude sfeer uit, precies zoals het was.

Stetinden
Stetinden. Fotograaf: Jos Pannekoek

Met alle reizen en fotografiemomenten heb je ongetwijfeld een hoop mooi herinneringen gemaakt? Wat is je mooiste herinneringen (en we zijn natuurlijk ook nieuwsgierig naar het beeld wat daarbij hoort!)

Mijn vader fotografeert ook. Ik ben twee keer met hem door Schotland gereisd. De laatste trip was onder andere in Torridon. Daar zijn we samen een berg opgeklommen wat best een pittige klim was. Respect voor mijn vader! Het uitzicht boven op de berg was echt schitterend. Er stond een alleenstaande boom boven op de rand van de berg. Het moment, het uitzicht en het resultaat van de foto maken dit een hele mooie en waardevolle herinnering voor mij en mijn vader. We zijn alweer bezig met het plannen van een volgende reis!

Torridon
Torridon. Fotograaf: Jos Pannekoek

Je foto’s laten zien dat je al heel veel kennis hebt, waar liggen jouw dromen en ambities binnen de fotografie?

Dankjewel voor dit mooie compliment! Vrij recent ben ik begonnen met het geven van workshops en fotografiereizen. De passie en kennis delen met andere mensen en samen mooie reizen maken maakt me een gelukkig mens. Ik heb vaak dat ik tijdens een mooi fotografiemoment, zoals het noorderlicht, het wil delen met anderen. Dit hoop ik hiermee meer en meer te kunnen doen. Een ander blij maken of helpen is altijd leuk! En door de samenwerkingen met andere fotografen zal ik ook weer op plekken komen waar ik nog nooit geweest ben.

Noorderlicht. Fotograaf: Jos Pannekoek

Waar haal je jouw kennis en inspiratie vandaan?

In de aflopen jaren heb ik flink wat tutorials aangeschaft, dit gaat dan voornamelijk over de nabewerking van foto’s. Dit soort tutorials zijn niet heel duur. Als fotografen geven we veel geld uit aan camera’s en lenzen. Ik denk dat investering in kennis vaak betere foto’s geeft dan de aanschaf van een nieuwe lens. Verder kijk ik ook naar video’s van bekende en onbekende fotografen op YouTube. Dit geeft me altijd veel inspiratie om op pad te gaan en ook hier zijn vaak wel dingen waar je wel weer iets van oppikt, van technieken tot de mindset!

Kan je iets vertellen over jouw favoriete foto? Wat maakt dit beeld jouw favoriet?

Momenteel de foto van het stromende riviertje met in de achtergrond de machtige bergen van de Alpen in Vanois behoort zeker tot mijn favorieten. Na een stevige wandeling in de bergen heb ik eerst de tent opgezet aan het riviertje, een kop koffie gemaakt met de jetboil. De stilte, het uitzicht en klingelende geluid van de koeien met hun grote bellen was puur genieten. Vervolgens ben ik met de cameraspullen en statief naar een compositie gaan zoeken. Uiteindelijk vond ik een mooie plek en stond ik daar midden in het water dit prachtige uitzicht te fotograferen.

Alpen met Rivier
Alpen met Rivier. Fotograaf: Jos Pannekoek

Wat neem je mee tijdens het fotograferen en wat mag daarvan echt niet ontbreken?

Afhankelijk van waar ik ga fotograferen bepaal ik welke lenzen ik meeneem, maar eigenlijk zit de telelens altijd wel in de tas. Met een telelens is het op dagen dat de lucht minder mooi is nog wel mogelijk om mooie detailbeelden maken of de lucht niet op de foto te hebben. Ook het statief ontbreekt nooit; 99% van mijn foto’s neem ik vanaf statief. Het zorgt voor scherpere beelden, maar het laat je ook wat meer over de compositie nadenken. Met een statief is het wat makkelijker om je compositie te finetunen. En uiteraard de camera, accu en SD kaart.

Heb je de gouden tip of een wijze les voor andere fotografen?

Een tip die ik mezelf ook mag geven, omdat ik het toch te vaak niet doe. Als de weersvoorspellingen niet goed zijn of het regent dan blijf je vaak lekker binnen, maar al te vaak heb ik hierdoor wel veel fantastische momenten gemist. Vaak zijn juist die momenten na een regenbui echt heel mooi. De tip is dus, ga erop uit ondanks dat het weer misschien niet helemaal top is. Je zult een keer helemaal natregenen, of met geen enkele foto thuiskomen, maar dat ene moment dat de lucht wel openbreekt maakt dan alles weer goed.

Om af te sluiten met een lach, heb je ooit een grote blooper meegemaakt tijdens het fotograferen?

Toevallig een paar weken geleden nog. We waren aan het fotograferen in Duitsland boven meters diepe kloven. Met het opdraaien van het polarisatiefilter liet ik hem vallen en zag hem naar beneden vallen. Ik hoorde hem een aantal keren tegen de rotsen tikken. De kloof is 32 meter diep en wonderbaarlijk hebben we met een zaklamp het filter onbeschadigd teruggevonden, maar het grappige was dat er ook nog twee lensdoppen praktisch naast lagen.

Groene Woud
Groene Woud. Fotograaf: Jos Pannekoek

 

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: