Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Jurre Jan de Wit

Wat in 2010 begon met het fotograferen van bijzondere auto’s groeide uit tot een passie voor het landschap. Jurre jan de wit heeft een goed oog voor de details in de natuur en laat zich daar dan ook graag door fascineren. In dit inspirerende interview lees je wat fotografie hem in de loop van de jaren heeft gebracht.
Flow of Sediment
Flow of Sediment. Fotograaf: Jurre Jan de Wit

Interview Jurre Jan de Wit

Wil je ons eens vertellen wie je bent?

Ik ben Jurre Jan de Wit. Ik kom uit Lekkerkerk en sinds juni reis ik door Scandinavië met mijn huis op wielen.

Jurre Jan de Wit.

Hoe ben je in de wondere wereld van fotografie terecht gekomen?

Nadat ik in 2010 mijn eerste spiegelreflexcamera had gekocht, heb ik mij voornamelijk gefocust op het fotograferen van bijzondere auto’s, dat was op dat moment namelijk mijn grote hobby. Dat fotografie zo’n groot deel van mijn leven zou gaan uitmaken, hield ik toen niet voor mogelijk. Met zo’n auto reed ik ieder jaar naar Oostenrijk, om een grote automeeting bij te wonen en hier kwam ik toen ook voor het eerst in aanraking met de bergen, de Alpen. Deze hebben toen zodanig indruk op mij gemaakt, dat ik in 2018 voor het eerst, en alleen – puur voor landschapsfotografie – een reis van twee weken rond de Alpen heb gemaakt. Sindsdien ben ik mijzelf blijven ontwikkelen tot de fotograaf die ik nu ben.

Je hebt een goed oog voor details in het landschap. Waar kijk je naar bij dit soort beelden?

Voornamelijk naar contrast, hetzij in kleur, structuur, patronen of beweging. Het is vaak iets waardoor het onderwerp naar voren springt of opvalt, zonder dat het te dominant wordt. Een heftig gekleurde lucht van de zonsondergang op -opkomst is ook een contrast, maar in mijn ogen leidt deze vaak te veel af van het onderwerp. Ik probeer het vaak in de subtielere ‘hoek’ te zoeken. Naast het contrast laat ik mij vaak leiden door mijn fascinatie, dit ik vaak vind in de details van de natuur zelf. Bijvoorbeeld in de manier waarop een boom groeit, of verschillende soorten gesteentes samen komen, dit kan werkelijk van alles zijn.

Beautiful Decay
Beautiful Decay. Fotograaf: Jurre Jan de Wit

Wat maakt voor jou een foto perfect?

Balans, vernieuwing en de aanwezigheid van een verwonderend element, waarbij de vernieuwing het meest uitdagende is en het verwonderende element zeer persoonlijk.

Je hebt zelf een camper gebouwd, ga je daar vaak mee op pad voor fotografie?

Ja, zo vaak als dat dit mogelijk is. In 2019 heb ik verschillende korte trips gemaakt toen de camper nog niet volledig af was. Vervolgens kwam corona en in deze periode heb ik de camper afgebouwd. Op het moment reis ik voor een langere tijd door Scandinavië en daarvoor is de camper perfect. Vaak kan ik de camper parkeren op een plek waar het slechts enkele minuten lopen is tot de locatie waar ik wil fotograferen. Hierdoor kan ik ook langere tijd in bepaalde landschappen verblijven, waardoor ik er weer meer verbinding met het landschap voel.

Birch and Rock
Birch and Rock. Fotograaf: Jurre Jan de Wit

Waar liggen jouw dromen en ambities binnen de fotografie?

Ik wil heel graag een boek uitbrengen van het project waar ik de afgelopen tijd aan heb gewerkt, dit lijkt mij een erg interessant proces, maar ook iets wat erg veel tijd, energie en doorzettingsvermogen kost. Daarnaast lijkt het mij erg leuk om workshops te geven, hiervan staan er al een aantal in de planning voor 2022.

Waar haal je jouw kennis en inspiratie vandaan?

De technische kennis over het fotograferen zelf heb ik mijzelf aangeleerd, door vele uren te spenderen met de camera, maar ook op YouTube bijvoorbeeld. Dit geldt ook voor het gebruiken van Lightroom en Photoshop. Verder speur ik graag het internet af om artikelen te lezen, die vaak niks met fotografie te maken hebben, maar met het onderwerp dat ik wil fotograferen. Hier komt ook deels mijn inspiratie vandaan, die wordt dan gevoed door de fascinatie voor het onderwerp. De laatste tijd heb ik ook redelijk wat boeken gekocht van fotografen wiens werk ik prachtig vind, dit is ook een erg grote bron van inspiratie en motivatie voor mij.

Caledonian Paradise
Caledonian Paradise. Fotograaf: Jurre Jan de Wit

Wat is typerend voor jouw werk?

Dat vind ik een lastige vraag om te beantwoorden over mijn eigen werk, maar een goede om over na te denken! Ik denk, in zekere zin de rust in de beelden.

Kan je iets vertellen over jouw favoriete foto? Wat maakt dit beeld jouw favoriet?

Ik heb niet één favoriete foto. Maar de aan dit interview toegevoegde foto genaamd “cracked” is erg bijzonder voor mij, omdat dit een punt in mijn fotografie markeert waarop ik anders ben gaan denken over mijn fotografie en dit heeft mij erg veel interessante inzichten gegeven. Ik heb dit toen nader beschreven in mijn blog, maar de kern hiervan is dat ik te veel verwachtingen had voordat ik überhaupt aan het fotograferen was begonnen. Ik had het beeld al in mijn hoofd gemaakt en als er dan iets niet meewerkt – het weer bijvoorbeeld – dan valt de verwachting over de te maken foto in het water. Deze foto is het resultaat van een mislukte verwachting, die ik omgezet heb in een foto die ik nooit had gemaakt als mijn vooraf geschetste beeld van de locatie uit was gekomen.

Cracked
Cracked. Fotograaf: Jurre Jan de Wit

Wat is het mooiste dat fotografie jou heeft gebracht?

De waardevolle vriendschappen met mensen die ik heb ontmoet door het fotograferen. En het ontdekken van de natuur, samen met de positieve invloed die dit op mij heeft, door er veel tijd in door te brengen.

Heb je de gouden tip of een wijze les voor andere fotografen?

Laat je inspireren door het werk van anderen, maar blijf altijd dicht bij jezelf en fotografeer wat jij wil en interessant vindt. Een fotograaf die mij erg inspireert is Guy Tal, hij heeft bij mij een quote van Jay Maisel geïntroduceerd:

If you want to make more interesting pictures, become a more interesting person

In die quote schuilt voor mij een grote waarheid en ik denk dat dit ook als tip kan worden meegegeven.

Endless
Endless. Fotograaf: Jurre Jan de Wit

Om af te sluiten met een lach, heb je ooit een grote blooper meegemaakt tijdens het fotograferen?

Gelukkig voor mijzelf, maar jammer voor de lezers, heb ik niet echt een grote blooper meegemaakt. Maar de keren dat ik na uren wandelen en klimmen, de top van de berg bereik, om vervolgens niks te zien door de spontaan inkomende bewolking, kan ik niet meer op één hand tellen.

Transition
Transition. Fotograaf: Jurre Jan de Wit

3 reacties

  1. Prachtig interview, waarbij alleen al het verhaal inspireert. De foto’s ter illustratie zijn dat ook zeker en echt een plezier om naar te kijken. Fantastisch mooie foto’s. Hou ik echt van!
    Men zegt van mij ook weleens dat ik details in het landschap goed zie, maar bij deze foto’s vergeleken, voel ik mij een kleuter.
    Nog heel veel plezier in Scandinavië, Jurre Jan.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

3 reacties

  1. Prachtig interview, waarbij alleen al het verhaal inspireert. De foto’s ter illustratie zijn dat ook zeker en echt een plezier om naar te kijken. Fantastisch mooie foto’s. Hou ik echt van!
    Men zegt van mij ook weleens dat ik details in het landschap goed zie, maar bij deze foto’s vergeleken, voel ik mij een kleuter.
    Nog heel veel plezier in Scandinavië, Jurre Jan.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: