Menu

Onderdeel van Pixfactory

Ontvang van 1 t/m 14 juli bij aanschaf van de set Combideal Fotografiegidsen, fotografiegidsen over toffe macro-onderwerpen, de online cursus Macrofotografie hulpmiddelen, t.w.v. € 29,90 cadeau.

Interview Karin de Bruin

Kleurrijk, waterrijk, natuurlijk en vrolijk zijn ingrediënten voor haar foto’s. Of dit ook een weerspiegeling is van haar persoonlijkheid probeert Pauline Rote te achterhalen in dit interview met collega natuurfotograaf Karin de Bruin.
Double Tree
Double Tree. Fotograaf: Karin de Bruin

Interview Karin de Bruin

Wie ben je en hoe is jouw passie voor fotografie ontstaan?

Mijn naam is Karin de Bruin, getrouwd, 2 volwassen zoons. We wonen in Hellevoetsluis, een mooi vestingstadje aan het water en dicht bij vele stranden. Na een jarenlang dienstverband in “de” cosmetica ben ik 5 jaar geleden begonnen in de financiële sector. Van meer dan fulltime naar 2 dagen werken in de week. Ik wilde graag naast werken de fotografie gaan ontdekken. Ik heb hier altijd al interesse in gehad. In mijn tas had ik standaard een kleine camera, de jongens werden er wel eens gek van dat ik altijd dat ding voor mijn ogen had. Maar ze zijn nu reuzeblij met de fotoalbums die ik trouw elk jaar van ze gemaakt heb. Ik had werkelijk geen idee van de technische kant en het heeft me best wat tijd gekost voordat ik het doorhad. Maar inmiddels “snap” ik alles en verzorg ik zelfs privé workshops waarin ik mijn fotografiekennis met anderen deel.

Karin in aktie
Karin in actie.

Jouw Instagramfoto’s laten kleurrijke beelden zien, ben je zelf ook zo kleurrijk? En waar komt deze voorliefde voor kleur vandaan?

Ik kan mij herinneren dat ik altijd voor kleur ging. Liever een roze blouse dan een witte, eerder een rode auto dan een grijze. Ik denk zeker ook dat mijn jarenlange werk bij een internationaal cosmeticaconcern mijn liefde voor kleur heeft aangewakkerd. Ik kon heel blij worden van een hele rij lipsticks of nagellakflesjes in verschillende kleuren. De financiële sector is niet zo kleurrijk dus dat gat heb ik opgevuld met het fotograferen van kleurrijke landschappen. Maar inmiddels moet ik bekennen dat ik mijn voorliefde voor kleur iets moet temperen. Een knalroze regenjas in de jungle van Maleisië of een rode winterjas in een natuurgebied in Nederland blijken niet zo heel geschikt. De dieren zien mij al van verre aankomen en zijn verdwenen voordat ik ze überhaupt gezien heb.

Excited Morning
Excited Morning. Fotograaf: Karin de Bruin

Water lijkt een hoofdrol te spelen in jouw foto’s, wat trekt jou zo aan aan het water?

Ik hou van foto’s die gemaakt zijn met lange sluitertijden. De wolken vervagen, kleuren versterken en water verstilt. Mijn voorkeur is dagen met minder wind, maar als je aan de kust woont is dat een wens die maar heel zelden uitkomt. Water boeit altijd, ik kan uren naar de zee kijken, hoe elke golf aan komt rollen, elke keer weer anders. Maar ook een meertje waarin het water vaak iets rustiger is en mooie reflecties geeft van de wolken of bomen aan de kant. Het liefst zie ik iets in het water staan. Paaltjes, een steiger, een bootje of een boom.

I Love to Fish
I Love to Fish. Fotograaf: Karin de Bruin

Hoe bereid jij je voor op een foto? Of laat je ter plekke iets ontstaan?

Ik bereid me zeker voor, maar als ik kan ga ik vaak. Ik heb een hele lijst van plekken die ik in een bepaalde periode van het jaar kan en wil bezoeken. Hoe gaat daar de zon op of juist onder, hoe is het getijde als het aan het water ligt. Hoe waait de wind, en hoe hard! Soms ben ik geïnspireerd door beelden van anderen maar ter plekke laat ik dat vaak los en zie ik wat er ontstaat. Als ik weet dat ik op pad kan kijk ik heel de dag naar boven, wat doet de lucht, klopt het met de radarbeelden en de voorspellingen van dat moment. En als ik in de ochtend op pad ga, betekent dat soms dat ik een keer extra opsta om te kijken of de verwachting nog zo is als op het moment dat ik ging slapen.

Hoever ga jij voor die ene foto?

Uitzoeken hoe je ergens moet komen, wanneer je er moet zijn, rekening houden met de stand van de zon, het weer en de getijden. Ik heb een waadpak voor plekjes waar mijn laarzen net te kort zijn (dat zijn ze altijd!), een grote boodschappentas waarmee ik makkelijk een gladde heuvel af kan glijden, en altijd een extra batterij voor mijn telefoon. En een vouwfiets voor plekken waar het lopen vanaf de auto net te ver is.

Maasvlakte
Maasvlakte. Fotograaf: Karin de Bruin

Wanneer ben jij tevreden over het resultaat?

Eigenlijk ben ik zelf mijn strengste criticus. Het kan altijd beter! Ik probeer dat wel los te laten. Ik merk dat ik eerder tevreden ben als het moment van fotograferen leuk en gezellig was. Ik kreeg ooit het advies om mijn emotie los te laten, dat lukt maar zelden. Als ik een rotochtend had met fotograferen maar ik heb wel een mooie foto gemaakt zal ik daar minder snel tevreden over zijn als een minder geslaagde foto gemaakt tijdens een zalig moment. En een minder geslaagd moment kan veroorzaakt worden doordat mijn filters vies zijn, mijn statief niet doet wat ik wil of ik heb gewoon mijn dag niet. Juist door de foto’s los te maken van de emotie werkt het echt als je er niet direct mee aan de slag gaat. Een paar dagen later bekijk je de beelden toch met heel andere ogen.

Hoe zorg je ervoor dat je jezelf blijft uitdagen en waar haal jij jouw inspiratie vandaan?

Een uitdaging heb ik vooralsnog niet nodig. Ik kan zo enorm genieten van het fotograferen, van het buitenzijn, van de rust of van het gezelschap dat ik het liefst elke dag op pad ga. Mijn inspiratie doe ik veelal op via foto’s van anderen. Via Flickr of Instagram komen er dagelijks zoveel prachtige beelden voorbij. Maar de natuur zelf inspireert me nog het meest. Geen dag is hetzelfde, geen zonsopkomst of zonsondergang is gelijk.

Mist at the Lake
Mist at the Lake. Fotograaf: Karin de Bruin

Heb je een anekdote bij een foto die je wilt delen?

Ik kreeg ooit een uitnodiging van iemand om vanaf de oude Hef in Rotterdam te fotograferen. En ja… als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat het ook vaak. Ik stond bovenaan, na een heel spannende klim over smalle trapjes. Het uitzicht was overweldigend en de kleuren fantastisch. Opeens kwamen er politiewagens aanstormen. Per megafoon werden we toegeschreeuwd om vooral snel naar beneden te komen. Ik stond met een kaartje met gave foto’s maar met knikkende knieën te dubben wat ik zou doen. Dat werd het kaartje uit mijn camera halen en op een veilige plek in mijn broekzak verstoppen. De foto’s moet ik nog bekijken.
In een natuurgebied bleven we ooit net iets te lang hangen omdat de kleuren zo mooi waren. We voelden ons niet op ons gemak, maar ja, ga maar eens weg als het zo knalt. Opeens zagen we in de lucht iets schitteren… We waren ervan overtuigd dat er een drone achter ons aanzat. Dat werd rennen in het donker. Het bleek de Poolster.

Welke foto is heel speciaal voor jou en waarom?

Elke foto die ik laat zien is voor mij speciaal. Mijn Instagram stream is voor mij een aaneenschakeling van herinneringen. Door de foto weet ik weer met wie ik waar was, of er die dag iets bijzonders gebeurde. Het is een soort dagboek. Het is niet de allermooiste die voor mij speciaal is. Dit jaar hebben we met ons “oude” gezin een week in Lapland doorgebracht. Dat was jaren geleden, deels door hun studie of werk, maar ook omdat zij nu zelf een relatie hebben. Die hebben ze een keer thuisgelaten om zich met ons een week in de sneeuw onder te dompelen. Het Noorderlicht zien is iets magisch. We hadden de jongens voorspeld hoe ze zouden reageren als we het daadwerkelijk zouden zien. En ze reageerden zoals wij gedacht hadden, de een werd stil en emotioneel, de ander druk en euforisch. Voor deze herinneringen heb ik geen foto nodig maar het is wel fijn als ik ze af en toe tegenkom en even bij een dierbare herinnering kan blijven stilstaan.

Flaauwers Bend
Flaauwers Bend. Fotograaf: Karin de Bruin

Welk onderwerp staat er nog op jouw bucketlist en ga je dat proberen te bereiken?

Zoals gezegd ben ik gek van water en fotografeer ik het liefst objecten die in het water staan. Met een dierbare fotovriend heb ik meermalen een boompje in het water gepland, het werkt goed, maar de mooiste boom staat wat mij betreft in Nieuw Zeeland, de Wanaka Tree. Die zou ik heel graag fotograferen tijdens windstil weer onder een knallende lucht. Of het er van komt weet ik niet, maar we zijn hard aan het sparen om eens zover te kunnen reizen.

Heb je nog doelen of dromen in jouw fotografie?

Qua fotografie stel ik mezelf altijd doelen. Dit jaar had ik besloten ook eens weg te blijven van het water en de polder op te zoeken om te kijken wat ik met mist kan en vooral ook het bos in te gaan. Door Corona zijn er dit jaar wat buitenlandse tripjes vervallen en heb ik alle tijd in Nederland doorgebracht. Mede hierdoor heb ik mijn doel bereikt. Het is fijn om jezelf uit te dagen, een zonsopkomst met hoge bewolking en mist is iets magisch en met de herfstkleuren in het bos kom ik ook helemaal aan mijn trekken. Volgend jaar ben ik van plan me wat meer op de natuur te richten. Dit jaar heb ik al een aantal mooie foto`s gemaakt, zoals een kikker en een reiger omgeven door herfstkleuren of een stel ganzen in de mist. Ik merk dat ik hier ook heel erg blij van word. Dat wil ik verder gaan ‘uitbouwen’, wel met een andere kleur jas zoals eerder gezegd. Een vogelhut heb ik nooit bezocht dus daar ga ik in 2021 voor.

Waar ben je het meest trots op in je fotografie?

Ik ben er trots op als gezegd wordt dat ik een eigen ‘handtekening’ heb, dat men mijn foto herkent voordat ze bevestigd krijgen dat ik de foto gemaakt heb. Het ontwikkelen van deze eigen stijl is geheel vanzelf gegaan. Ik vind het een enorm compliment dat anderen nu bij mij aankloppen voor een workshop. Dat ze benieuwd zijn hoe mijn beelden tot stand zijn gekomen en dat graag zelf ook willen leren.

Utterly Enchanting
Utterly Enchanting. Fotograaf: Karin de Bruin

Wat zou je andere fotografen nog mee willen geven?

Blijf genieten van het fotograferen, ga voor het moment en niet altijd voor de foto. Leer van je fouten en ga terug naar de plek waar je die gemaakt hebt net zolang tot je een foto hebt waar je blij van wordt.

25 reacties

 1. Wat een mooi interview, erg leuk om te lezen waar je hart warm van wordt. Je maakt prachtige foto’s..ik ben fan..?
  Groetjes Marion (mar-jonnetje op insta)..?

 2. Erg leuk en inspirerend interview Karin! En dat begeleid door prachtige foto’s, fijn om te lezen. En die vouwfiets tip is inderdaad een hele goede? Al zo vaak voorgenomen, dus moet er nu toch maar eens van komen.

 3. Genoten van dit inspirerende interview vergezeld met prachtige beelden van jou Karin, je bent een vrouw naar m’n hart, de lol voorop en ben blij je te hebben leren kennen! Goed gedaan ook hoor door Pauline!
  En wat ’n goeie tip zeg zo’n vouwfiets!
  Liefs!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

25 reacties

 1. Wat een mooi interview, erg leuk om te lezen waar je hart warm van wordt. Je maakt prachtige foto’s..ik ben fan..?
  Groetjes Marion (mar-jonnetje op insta)..?

 2. Erg leuk en inspirerend interview Karin! En dat begeleid door prachtige foto’s, fijn om te lezen. En die vouwfiets tip is inderdaad een hele goede? Al zo vaak voorgenomen, dus moet er nu toch maar eens van komen.

 3. Genoten van dit inspirerende interview vergezeld met prachtige beelden van jou Karin, je bent een vrouw naar m’n hart, de lol voorop en ben blij je te hebben leren kennen! Goed gedaan ook hoor door Pauline!
  En wat ’n goeie tip zeg zo’n vouwfiets!
  Liefs!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: