Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Marijn Alons

Wie zijn toch de mensen achter de foto’s die wij dagelijks op social media voorbij zien komen? Natuurfotograaf Bert Kok vroeg zich dat ook af en interviewt daarom collega’s die het volgen waard zijn! In dit interview komt Marijn Alons aan het woord. Een fotograaf die altijd het mooiste licht weet te vangen!
Koeien en Koolzaad
Terwijl iedereen nog op bed ligt geniet ik graag van een prachtige zonsopkomst of mistige ochtend. Fotograaf: Marijn Alons

Interview Marijn Alons

Wie ben je en wat vind je zo interessant aan natuurfotografie?

Hoi! Ik ben Marijn Alons, getrouwd en vader van een zoontje. Na bijna tien jaar in de commerciële wereld ben ik nu fulltime fotograaf. Hierbij focus ik voornamelijk op bruidsfotografie en zakelijke fotografie, maar geniet ook heel erg van landschapsfotografie. Ik fotografeer sinds m’n 15e en ben begonnen met het fotograferen van vogels. Langzaam is mijn interesse verschoven naar landschapsfotografie en verwonder ik me steeds meer over de mooiste momenten in de natuur. Terwijl iedereen nog op bed ligt geniet ik graag van een prachtige zonsopkomst of een mistige ochtend in het bos. Lekker buiten zijn in de mooiste én meest uiteenlopende omstandigheden blijft me fascineren.

Marijn Alons

Wat typeert jouw stijl van fotografie?

Mijn landschapsfoto’s zijn kleurrijk maar toch rustig en zacht. Dit komt door de vaak eenvoudige composities en mijn stijl van bewerken. Hierbij gebruik ik vrijwel nooit een écht zwart of witpunt. Het histogram piekt dus vooral in het midden.

Rododendron
Mijn foto’s zijn kleurrijk maar toch rustig en zacht. Fotograaf: Marijn Alons

Hoe bereid je je voor op een dag fotograferen (onderwerpkeuze, locatie, apparatuur etc.)?

Bij het fotograferen laat ik me vooral leiden door het weer en de seizoenen. Die zijn bepalend voor de locatie en het onderwerp. Daarbij probeer ik wel altijd binnen een uur rijden van huis te blijven. Ik check elke avond en ochtend het weer op verschillende apps. Zo weet ik vaak een paar dagen van tevoren wanneer er mooie condities aankomen.
Mijn apparatuur ligt altijd klaar zodat ik, als het moet, in één minuut in de auto kan zitten. Ik neem eigenlijk altijd mijn Sony systeemcamera en lenzen van 16 t/m 200mm mee. Zo ben ik op alle situaties voorbereid.

Graan met Wolken
Mijn apparatuur ligt altijd klaar waardoor ik met deze dreigende lucht binnen 1 minuut op de fiets zat en na 5 minuten precies op tijd in dit graanveld stond. Fotograaf: Marijn Alons

Hoe ziet een dag fotograferen ‘in het veld’ er bij jou uit?

Bij het fotograferen van een zonsopkomst ben ik altijd minimaal een half uur voor zonsopkomst op locatie, maar vaak nog eerder. Zo heb je genoeg tijd om de locatie in je op te nemen en de mooiste kleuren in de lucht te fotograferen. Eenmaal op de locatie haal ik direct mijn camera uit de tas en zoek ik via de live-view naar de beste composities. Ik fotografeer eigenlijk alleen in de mooiste lichtomstandigheden. Als het mooiste moment voorbij is dan ga ik snel naar huis, óf op zoek naar nieuwe spots voor een volgende keer.

Welke twee tips kun je beginnende landschapsfotografen meegeven?

Oeh, twee tips… Het liefst geef ik een heel rijtje want er zijn zoveel dingen die ik al doende heb geleerd.

  • Tip 1: Bepaal de avond voor je wilt fotograferen of je gaat fotograferen en maak de drempel voor de volgende ochtend zo laag mogelijk. Zet je ontbijt klaar, zorg dat je de wekker zo laat zet dat je niet meer kunt snoozen en zorg dat je ook écht gaat. Ben je eenmaal op pad, pak dan altijd je camera en geniet gewoon van het moment. Zo kom je het vaakst buiten, leer je het meest over het weer en het fotograferen. Kom je niet thuis met mooie beelden en baal je daar van? Bedenk dan dat je weer iets geleerd hebt dat je volgende keer beter kunt doen.
  • Tip 2: Ga niet op zoek naar de mooiste en meest indrukwekkende landschappen, maar probeer dichtbij huis mooie beelden te maken. Als je het eenmaal ziet kun je écht overal mooie foto’s maken. Het enige dat je nodig hebt is mooi licht! Ik woon in Flevoland, qua landschap niet echt indrukwekkend, maar toch ben ik elk jaar weer verrast door de beelden die ik heb gemaakt.

Ga bijvoorbeeld op zoek naar oude hekjes, vrijstaande bomen, lange bomenlanen of mooie landgoederen. Zorg dat je hier op het juiste moment bent en je maakt zonder twijfel mooiere foto’s dan op een hele mooie plek met matig licht.

Bomenlaan Sneeuw
Ga dichtbij huis op zoek naar mooie plekken en zorg dat je er op het juiste moment bent. Fotograaf: Marijn Alons

Wat doe je uiteindelijk met jouw allermooiste foto’s (Facebook, Instagram, een album maken of…)?

Mijn landschapsfoto’s plaats ik voornamelijk op social media zoals Facebook en Instagram. Ik deel ze op Print on Demand websites om te verkopen én laat af en toe beelden afdrukken voor particuliere verkoop.

Aan welke foto heb je de mooiste herinnering en waarom juist deze foto?

Een favoriete landschapsfoto heb ik eigenlijk niet. Elke foto heeft zijn eigen verhaal en is op zijn eigen manier een mooie herinnering. De één om het moment, de ander om de voorbereiding die er in zit en weer een ander omdat ik er wat van heb geleerd. De natuurfoto met één van de mooiste herinneringen is een foto van een ijsvogel die ik zo’n tien jaar geleden maakte. Het was toen een droom om een ijsvogel te fotograferen. In februari begon ik met het zoeken. Na uren speuren, een hut bouwen, observeren en heel veel wachten kon ik begin april een ijsvogel in mijn woonplaats fotograferen. De moeite werd beloond.

IJsvogel
IJsvogel. Fotograaf: Marijn Alons

Met welke fotograaf zou je graag een dag op pad gaan om samen foto’s te maken?

Verrassend genoeg zijn het niet de pure landschapsfotografen waar ik nog een keer mee op pad zou willen gaan. Het lijkt me heel tof om een dagje mee te lopen met Jimmy Nelson. De combinatie van het avontuur, de landschappen én de mensen maken dit denk ik onvergetelijk.

Welk item in jouw fotografietas zou jij als onmisbaar willen bestempelen (m.u.v. de camera)?

Het spreekt voor zich dat een camera, statief en de juiste lenzen onmisbaar zijn mijn tas. Maar zonder goede kleding kan ik echt niet. Als je het op een ochtend koud hebt krijg je minder plezier in het fotograferen. En als je minder plezier hebt focus je op je koude handen of voeten en zie je minder om je heen. Zorg dus altijd voor de juiste kleding!

Kruiend ijs
In dit soort ijskoude omstandigheden is de juiste kleding een must. Fotograaf: Marijn Alons

Wat zou je graag nog willen verbeteren om jezelf verder te kunnen ontwikkelen als fotograaf?

Zonder twijfel mijn mindset in het veld. Ik betrap me er zelf vaak op dat ik denk, ‘het licht is niet goed, het is niet mooi genoeg, ik ben op de verkeerde plek’. Vaak lukt het me wel om op die momenten te schakelen en met mooie beelden thuis te komen. Maar ik ben er van overtuigd dat je meer van het fotograferen kan genieten als je dit volledig onder controle hebt.

Heide
De juiste mindset in het veld zorgt ervoor dat je meer kunt genieten van het fotograferen. Deze foto maakte ik na een ‘teleurstellende’ zonsopkomst. Door te kijken naar wat er wel mogelijk is ga je nieuwe dingen zien. Fotograaf: Marijn Alons

Heel veel plezier met het fotograferen! Wil je meer van mijn foto’s zien? Check m’n Instagram of neem een kijkje op mijn website!

 

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: