Menu

Portfolio Marit van Ekelenburg

In de nieuwste Natuurfotografie vind je een tutorial over close-ups van insecten. Een specialist op dit gebied is Marit van Ekelenburg. Al die kleine beestjes legt zij met veel passie vast met behulp van haar macrolens alsof ze zo je beeld in komen kruipen.
Lachend Graafwespje
Lachend Graafwespje. Fotograaf: Marit van Ekelenburg

Een paar jaar geleden kreeg Marit een compactcamera in haar handen gedrukt. Of ze even wat foto’s van de tuin wilde maken. Nooit had ze kunnen bevroeden dat dat het begin was van een full blown macrofotografieverslaving. Al fotograferend raakte ze vooral gebiologeerd door alle bedrijvigheid in de bloemen. Insecten, die haar eerder nooit echt konden bekoren, maakten iets in haar los. Ze wilde er meer over weten, dichterbij komen, ze mooi vastleggen.

Nu, zo’n 4 jaar later, is ze nog lang niet uitgekeken in de insectenwereld. Ze zijn ook zo geweldig fascinerend voor haar, die insecten! Deze niet-aflatende nieuwsgierigheid maakt dat ze zichzelf constant wil blijven ontwikkelen. Zowel qua kennis over insecten als op het gebied van technieken in de fotografie. Ze is vooral op zoek naar composities die insecten in een positief daglicht stellen. Beelden die bewondering oproepen, vertedering misschien zelfs. En dat is best een uitdaging aangezien de meeste mensen nu eenmaal niet zo dol zijn op insecten. Door gebruik te maken van veel kleur en hoeken te kiezen waardoor ze bijna iets menselijks krijgen, probeert ze toeschouwers op andere gedachten te brengen. Marit werkt als eindredacteur bij een regionale krant, en verzorgt daar een keer per maand de rubriek ‘Close-Up’. Het laat zich denk ik wel raden waar dat over gaat.

Marit van Ekelenburg
Marit van Ekelenburg. Fotograaf: Marit van Ekelenburg

Het lachende graafwespje

Lachend Graafwespje
Lachend Graafwespje. Fotograaf: Marit van Ekelenburg

Mijn ouders hebben een prachtige pluktuin met vooral heel veel dahlia’s. Dit graafwespje, een paar millimeter groot, zat heel rustig in een bloemblaadje van een roze dahlia. Ik kon gemakkelijk dichterbij komen zonder hem te verstoren. Het is een van mijn favoriete beelden, omdat ik het idee krijg dat -ie een grote grijns heeft. En precies naar dat soort antropomorfische aspecten ben ik op zoek.

Paarse Wereld

Paarse Wereld
Paarse Wereld. Fotograaf: Marit van Ekelenburg

De zijdeglanssnuitkever is een van de mooiste insecten die we in Nederland hebben. Vind ik dan. Met z’n glanzende groene schubben maakt hij de blits in menig tuin. Deze zat op een geranium, en klom net over de bloemblaadjes. De paarse achtergrond is hetzelfde bloemetje. Ik had geluk dat de snuitkever net even pauzeerde, waardoor ik meerdere foto’s kon maken en de beelden kon stacken.

Tequila Sunrise

Tequila Sunrise
Tequila Sunrise. Fotograaf: Marit van Ekelenburg

De roofvlieg kan prachtig stilzitten, zeker vroeg in de ochtend met wat dauwdruppels op z’n kopje. Hier zit hij op de dunne blaadjes van een cosmos in een nog al bijzondere houding. De oranje achtergrond is een dahlia. Het bewerken van dit beeld (32 gestackte foto’s) heeft me heel wat uurtjes werk gekost.

In Your Face

In Your Face
In Your Face. Fotograaf: Marit van Ekelenburg

Vlinders willen nog wel eens de kas in vliegen. Logisch ook, genoeg lekkers te vinden voor ze. Meestal geen probleem, ze vinden de weg naar buiten vanzelf, maar dit klein geaderd witje had wat moeite de uitgang te vinden. Ik besloot hem een handje te helpen door een takje aan te bieden waar hij meteen op ging zitten. Voorzichtig bracht ik hem naar buiten en zette hem af bij een dahlia. Hij bleef zo mooi zitten dat ik meteen van de gelegenheid gebruik heb gemaakt wat foto’s te maken.

Duckface

Duckface
Duckface. Fotograaf: Marit van Ekelenburg

Zweefvliegen zijn altijd een dankbaar onderwerp om te fotograferen, en deze gewone pendelvlieg leek wel zin te hebben om te poseren. Hij was ontzettend nieuwsgierig en ging regelmatig even op mijn hand en op mijn camera zitten. De vorm van de kop is zodanig dat -ie een duckface lijkt te hebben, paste wel bij de gretigheid waarmee hij op de foto wilde.

Getting Zzz’s

Getting Zzz's
Getting Zzz’s. Fotograaf: Marit van Ekelenburg

Deze bijtjes zijn zo ontzettend schattig; ze slapen met z’n allen in bloemen. Deze jongen had toevallig een hele dahlia voor zichzelf, daarnaast zaten er acht in één bloem. Ik kon gemakkelijk dichterbij komen en foto’s maken. Wel voorzichtig natuurlijk, wilde hem niet ‘wakker maken’.

 


Cover Natuurfotografie 60 door Marit van Ekelenburg.

Nieuwsgierig geworden naar het werk van Marit van Ekelenburg? In de nieuwste Natuurfotografie lees je alles over haar werkwijze, uiteraard geïllustreerd met prachtige beelden!

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: