Menu

Interview Mathijs Frenken

In dit interview stelt natuurfotograaf Henri van Vliet vragen aan een collega natuurfotograaf. Hij benadert hiervoor vooral fotografen die wat hem betreft nog niet bekend genoeg zijn bij het grote publiek, zich nog net onder het maaiveld begeven misschien, maar zijns inziens wel opvallend goed bezig zijn en daarom wel wat (extra) aandacht verdienen.
From the stars
From the stars. Fotograaf: Mathijs Frenken

Interview Mathijs Frenken

Stel jezelf eens voor, waarom fotografeer je?

Ik ben Mathijs Frenken en woon momenteel in Nootdorp. Al van kinds af aan ben ik geïnteresseerd in alles wat met dieren en natuur te maken heeft. Voor mijn achtste verjaardag vroeg ik een vogelboek en al snel herkende ik veel van de Nederlandse vogelsoorten. Helaas hadden mijn ouders weinig met natuur, dus mijn interesse werd niet echt gestimuleerd. Hierdoor heb ik jarenlang alleen natuurdocumentaires op televisie gekeken, maar heb ik verder niets met deze interesse gedaan. Tot ongeveer 7 jaar geleden. Ik zag bij een collega een foto van een havik op zijn computer. Deze foto bleek gemaakt te zijn door een vriend van hem. ‘Dat wil ik ook!’, was mijn reactie. Niet veel later kocht ik mijn eerste camera en sindsdien ben ik verkocht.

Mathijs Frenken
Mathijs Frenken in actie.

Welke foto van jou ken ik waarschijnlijk? Waarvan zou ik die kunnen kennen?

Je zou mij kunnen kennen van een foto van een Galloway rund of van een foto van drieteenstrandlopers waarmee ik eervolle vermeldingen Groene Camera in de wacht heb gesleept. Ook zou je mij kunnen kennen van een foto van een jan-van-gent waarmee ik de photo-challenge “Ogen” op deze site heb gewonnen.

Twee aan twee
Twee aan twee. Fotograaf: Mathijs Frenken

Wat is je favoriete onderwerp en waarom?

Mijn favoriete onderwerp is nog steeds vogels, maar door mijn buurman ben ik ook landschappen gaan fotograferen. Al snel fotografeerde ik elk onderwerp dat binnen de natuurfotografie past. Er is eigenlijk geen enkel onderwerp binnen de natuurfotografie dat ik niet zou fotograferen. Ik denk dat vogels mijn favoriete onderwerp zijn doordat ze kunnen vliegen en dat fascineert mij. Ook de enorme verscheidenheid maakt het gewillige foto-onderwerpen.

Wanneer ben je tevreden met een opname?

Eigenlijk ben ik nooit 100% tevreden over een foto, ik zie altijd nog ruimte voor verbetering. Af en toe ben ik best tevreden als een foto een verhaal vertelt en ik denk dat de foto goed laat zien hoe ik een moment of sfeer ervaren heb.

Vantablack
Vantablack. Fotograaf: Mathijs Frenken

Zou je meer commentaar/reacties/ likes op je foto’s willen?

Graag zou ik wat vaker commentaar en opbouwende kritiek op mijn foto’s willen, met name als ik een creatief probeersel plaats. Vaak is de reactie op social media alleen een like of een reactie als “mooi” of “gaaf” en als men de foto niet mooi vindt krijg je gewoon minder likes. Ik wil graag leren dus hoor graag wat ik beter zou kunnen doen. Regelmatig zet ik foto’s op de site van Deel de Natuur, omdat ik daar wel eens opbouwende kritiek krijg.

Leer je nog steeds veel bij?

Natuurlijk leer ik nog steeds bij. Natuurfotografie is voor mij een soort zoektocht of ontdekkingsreis waarin ik continue blijf experimenteren en met veel vallen en opstaan blijf leren. En juist dat maakt voor mij natuurfotografie zo inspirerend en leuk.

Welke fotograaf inspireert je op dit moment het meest en waarom?

Dat is Jan van de Greef. Hij maakt prachtige creatieve beelden en laat zien dat je door het ontdekken en loslaten van vooringenomen gedachten letterlijk voorbij fysieke en psychische grenzen kunt komen. Jan van der Greefs motto: Kijk als een kind onbevangen om je heen en leef onbegrensd. Daarnaast zijn vogels ook één van zijn favoriete onderwerpen.

Gele chaos
Gele chaos. Fotograaf: Mathijs Frenken

Bereid je je gedegen voor of zie je wel wat er op je pad verschijnt?

Het liefst zou ik vaker projectmatig werken, maar door een fulltime baan en een gezin heb ik hier te weinig tijd voor. Ik bereid mij altijd voor zodat ik op het juiste moment naar locaties ga waar ik een bepaald onderwerp kan vinden. Ook houdt ik in de gaten of het weer meewerkt. Eenmaal daar zie ik wel wat op mijn pad verschijnt en welke omstandigheden ik aantref. Ik heb meestal geen exact beeld in mijn hoofd. Een vooringenomen beeld of gedachte kan juist erg begrenzend werken. Wel heb ik een heleboel globale beelden in mijn hoofd die ik zou willen maken en soms herken ik dan de situatie waarin ik zo’n beeld zou kunnen maken.

Verstekelingen
Verstekelingen. Fotograaf: Mathijs Frenken

Hoe belangrijk is apparatuur voor je?

Apparatuur is gereedschap, hoe beter het gereedschap, hoe beter het eindresultaat, als je tenminste goed met het gereedschap om kunt gaan. Mijn apparatuur is dan ook erg belangrijk voor mij en helpt mij om een goede foto te maken, maar uiteindelijk maakt de fotograaf de foto! Voor de kleine snelle vogeltjes zijn een lange telelens en een snelle camera wel een must.

Welke foto vormt momenteel je bureaublad en waarom juist deze?

De foto op mijn bureaublad wijzig ik maar zelden en dan kies ik gewoon een willekeurige zelfgemaakte foto. Momenteel vormt een foto van twee vlinders die ruziën om een bloem, mijn bureaublad.

Bloemenruzie
Bloemenruzie. Fotograaf: Mathijs Frenken

Welke vraag mis je in dit vreemde lijstje en wat zou je antwoord op die vraag zijn?

Laat je je op social media beïnvloeden door wat voor soort foto’s de meeste likes krijgen of plaats je wat je zelf mooi vindt?

Tegenwoordig plaats ik veel minder vaak foto’s op social media, maar wat ik plaats vind ik zelf meestal een redelijk mooie of goede foto. Soms twijfel ik over een foto, die plaats ik dan in de hoop dat ik feedback krijg. Toen ik net fotografeerde liet ik mij nog wel regelmatig beïnvloeden door het aantal likes.

5 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

5 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: