Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview met Bosw8er Evert-Jan Woudsma

Van de meesten kun je zeggen dat de natuur een passie is. Voor Evert-Jan Woudsma gaat het nog verder dan dat. Altijd herkenbaar aan zijn hoed en outdoor-outfit richt deze voormalige boswachter zich met name op kinderen die hij de natuur laat beleven en ervaren. Maar hij doet nog veel meer… Door zijn kennis en enthousiasme voor alles wat buiten te beleven valt over te brengen houdt hij de drempel naar buiten laag en draagt hij bij aan plezier en bewustwording. Want hiermee kun je niet vroeg genoeg beginnen. Zijn motto is dan ook “natuur beleven is natuur beschermen”. Daarbij is Evert-Jan geen onverdienstelijke fotograaf van alles wat hij buiten tegenkomt. Pauline Rote was nieuwsgierig en stelde hem een aantal vragen over zijn ervaringen en zijn drijfveren.
Silhouert.
Silhouert. Fotograaf: Evert-Jan Woudsma

Wie is Evert-Jan en hoe is jouw passie voor de natuur begonnen?

Evert-Jan is een echt buitenmens. Zijn passie voor natuur is al op zeer jonge leeftijd ontstaan op het platte land. Omringd door bos, weides en een beek groeide hij dus letterlijk  in de natuur op.

Evert-Jan Woudsma.
Evert-Jan Woudsma.

Hoe is het concept Bosw8er ontstaan en wat wil je ermee bereiken?

Het concept is ontstaan uit pure passie. Heel veel dingen proberen er vooral er ook achter komen wat niet werkt en niet bij me past. Ik wil bereiken dat kinderen weer meer naar de natuur gaan kijken, er weer aandacht komt op de basisscholen voor natuur en dat dat alles kan zonder opdrachten en allerlei zoekkaarten en plastic hulpmiddelen. Maar gewoon intuïtief zoals zoveel van ons dat vroeger ook mochten doen, zelf ontdekken.

Kinderen mee naar buiten!
Kinderen mee naar buiten! Fotograaf: Evert-Jan Woudsma

Jouw motto is natuur beleven is natuur beschermen. Kun je dit uitleggen?

Stel dat de kinderen van nu geen natuurbeleving meer zouden krijgen. Een groot aantal van hen zal toch vroeg of laat de politiek in gaan of op andere wijze ons land gaan besturen.

Slapende blauwtjes.
Slapende blauwtjes. Fotograaf: Evert-Jan Woudsma

Dan kan je nu al kiezen of zij wel of geen natuurachtergrond hebben en dus ook kunnen begrijpen op latere leeftijd, wat voor gevolgen een bepaalde beslissing kan hebben op de natuur. Daarom.

Je laat zowel grote als kleine mensen op een inspirerende manier de natuur beleven, op welke manier doe je dat?

Dat doe ik intuïtief. Afhankelijk van wie er mee is wat de interesse is. De mensen die mee gaan op wandeling bepalen zelf vaak de onderwerpen.

Schotse Hooglander.
Schotse Hooglander. Fotograaf: Evert-Jan Woudsma

Naast je activiteiten voor je bedrijf leg je ook graag de natuur vast. Waar moet voor jou een goede natuurfoto aan voldoen?

Een goede natuurfoto, daar zit je ziel en zaligheid in. En soms wel maanden van voorbereiding.

Leuke en goed plaatjes schieten kan bijna iedereen. De kwaliteit is enorm en het scherpstellend vermogen van de camera’s neemt alleen maar toe. Dan kan een plaat aan alle kanten technisch gezien kloppen, qua belichting, sluitertijd, iso, etc. En dan kan je toch nog iets hebben van, ik mis iets… En dan  is het vaak de persoonlijkheid van de fotograaf, zijn/haar passie en bezieling.

Eindelijk!
Eindelijk! Fotograaf: Evert-Jan Woudsma

Hoe kunnen naar jouw mening natuurfotografen bijdragen aan het beschermen van de natuur?

Stap uit de clubjescultuur. We weten allemaal dat de natuurfotografie steeds minder goed uit de verf komt bij het grote publiek. Steeds vaker foto’s van allemaal fotografen op het zelfde onderwerp. Vertel meer over jezelf, wie je bent en wat jij doet om de natuur niet te verstoren. Een mooie plaat is alles maar hoe kom je daar?

Snorzweefvlieg.
Snorzweefvlieg. Fotograaf: Evert-Jan Woudsma

Wat zou je juist wel en juist niet moeten doen om de natuur te beschermen?

Natuur beschermen is eigenlijk jezelf beschermen. Kiezen voor gifvrij is ook natuurbescherming. Niet meer deelnemen aan fotoreizen naar de andere kant van de wereld is ook natuurbescherming. Afval oprapen tijdens je fotorondje en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Uit het donker.
Uit het donker. Fotograaf: Evert-Jan Woudsma

Wat wil je natuurliefhebbers en natuurfotografen meegeven?

Kies vaker voor onderwerpen dichtbij huis. Laat eens zien hoe je tot een bepaalde foto bent gekomen, kortom vertel het verhaal. En kom in contact met natuurbeheerders, biologen en andere natuurkenners. Blijf je vooral verwonderen en denk bij je volgende plaatje eens, heeft de natuur hier hinder van? Voor wie en waarom doe ik dit en wat wil ik er dan mee bereiken?

Honingbij.
Honingbij. Fotograaf: Evert-Jan Woudsma

Meer weten?

Kijk op de site van Bosw8er

Eén reactie

  1. De foto waar snorzweefvlieg onder staat is een honing bij en waar honingbij onder staat is een snorzweefvlieg.
    Truus

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. De foto waar snorzweefvlieg onder staat is een honing bij en waar honingbij onder staat is een snorzweefvlieg.
    Truus

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: