Wie is de mens achter de foto’s van Jeroen Schouten photography?
Jeroen Schouten, geboren en getogen Apeldoorner van bouwjaar 1986, fotografeert sinds een jaar of negen. In het dagelijkse leven werkt hij voor het KNMI waar hij twee IT-teams aanstuurt die ervoor zorgt dat bij onze Nederlandse weerdienst de applicaties draaien, waar vele partijen afhankelijk van zijn qua meteo gegevens.

“Dit is gelijk ook een mooie link naar mijn landschap- en natuurfotografie. Immers het weer is een belangrijk onderdeel in onze fotografie en ook zeker in mijn eigen fotografie! “Ik ben zelf geen meteoroloog, maar IT-er en gepassioneerd fotograaf die dankbaar gebruik maakt van de weersverwachtingen. Ze stellen me in staat op het juiste moment op de juiste plaats te staan.” Hij vertelt verder dat hij naast het plannen en op de juiste tijd erop uitgaan, zijn inspiratie haalt hij uit fotografen in zijn eigen omgeving. Dat ziet hij op de socials en met een glimlach vertelt hij dat zelfs uit de schaarse vlogs die ikzelf en Sander op YouTube delen te halen. “Alles bij elkaar inspireert en motiveert het me met mijn passie aan de slag te gaan en blijven gaan!”. Maar er is meer, komen we later te weten.

Hobby of Passie

Tijdens ons gesprek, dat voorafging door een heerlijke wandeling door het bos, vraag ik Jeroen naar wat fotografie voor hem betekent? “Het is meer dan een hobby. Fotografie is voor mij een passie. Passie is de overtreffende trap van hobby!” Dat uit zich wel in de prachtige beelden die er te vinden zijn van Jeroen op zijn website en bijvoorbeeld zijn Instagram kanaal.
Dat het meer is dan een hobby wordt niet alleen duidelijk uit de fraaie beelden, maar vooral hoe Jeroen ze beleeft als je luistert naar zijn verhaal achter deze foto van de bloeiende lupines die hij enkele jaren geleden op IJsland fotografeerde. “Een vijftal keer heb ik IJsland de afgelopen jaren bezocht. Dat leidde ertoe dat nadat ik er was geweest weer terug wilde. Online had ik ontdekt dat er zomers lupines (geen inheems IJslands gewas overigens) bloeien en groeien. En zo wilde het geval dat ik er speciaal voor in de zomer voor het fotograferen van de lupines naar toe terug ben gegaan.

Deze wilde bloemen, die dan in bloei komen, spreken me qua kleuren enorm aan en in combinatie met de midzomernachten maakt het een enorm mooi moment om ze te fotografen. De midzomernachten zouden me goed van pas komen. In de zomermaanden is het normaliter erg druk op IJsland met toerisme. Overdag is het behoorlijk druk, maar doordat de zon laat ondergaat (als deze al helemaal ondergaat) kun je in de maanden juni en juli profiteren van de midzomernacht en duurt de zonsondergang 2 à 3 uur. Die valt dan lekker laat en de gemiddelde toerist is rond die tijd wel terug in zijn hotel.
Dat is waar hobby over gaat in passie, want zo stond ik gedurende mijn verblijf steeds alleen te genieten van deze kleurrijke landschappen.”
Hier ontstaat ook een rode draad in Jeroen zijn fotografie. Rust en ruimte ervaren dat is ook waarom hij zo goed gaat op fotografie. “Die rust en ruimte vond ik avond aan avond op diverse plekjes op IJsland. Je moet er wel wat voor over hebben dus!”, vertelt Jeroen met een glimlach al drinkend van zijn koffie deze zondagochtend op het terras.
Ik fotografeer om buiten te zijn

Wie door de tijdlijn en op de website van Jeroen kijkt, zal opvallen dat er verschillende type foto’s worden gemaakt. Van akkers vol bloemen zoals de eerdergenoemde lupines, tulpen, violen en lelies. Is er op zijn Instagram tijdlijn ook steeds meer bosfotografie te zien. “Zo’n akker fotograferen is relatief makkelijk”, maar zegt Jeroen ook: “Het moeilijkste en veeleisende eraan is dat het discipline in de voorbereiding vraagt om steeds nieuwe velden te vinden. Dit kost veel tijd, organisatie en energie.
Als dan de condities goed zijn, heb ik mijn plan gereed om erop uit te gaan en in rust te kunnen fotograferen. Steeds meer ontdekte ik dat dit veeleisende deel, moeilijk kon combineren met mijn privéleven.”
“En”, vult hij aan, “ik ben ook graag liever buiten.” Als ik Jeroen vraag hoe hij in dat perspectief omgaat met de nabewerking van zijn foto’s is het antwoord vrij duidelijk en voorspelbaar.: “Ik ben geen nabewerker. 90% van de foto die zie werk ik af in Lightroom en de laatste 10% misschien in Photoshop. Ik fotografeer juist graag omdat ik buiten wil zijn. Voor mijn werk zit ik al genoeg achter de computer.”
Rust in plaats van hectiek

“Met bosfotografie is dat een ander verhaal voor me”, vervolgt hij zijn verhaal. “Als ik fotografeer wil ik genieten en zoek ik de rust in plaats van de hectiek”. Dat rustige zie je ook terugkomen in de dromerige sfeer van zijn foto’s. “Wat me daarbij helpt is dat ik vanuit mijn woonplaats Apeldoorn, aan de noordzijde van de Veluwe toegang al heb tot fijne foto locaties. Het klinkt misschien wat cliché maar dichtbij huis vind je vaak de mooiste plekjes, local patch noemen we dat toch” zegt Jeroen als hij me aankijkt. “Het is wel de waarheid, want in mijn geval is de omgeving van paleispark het Loo wel een van mijn lievelingsplekjes dat om de hoek ligt. Daar ben ik dan in de herfst wel wekelijks te vinden.”

Jeroen droomt net als vele andere fotografen deels van een nieuwe lens, maar vooral een mooie reis. “Een lens omdat er inmiddels wat veelzijdig objectieven op de markt zijn gekomen, je met 1 lens meerdere focale lengtes kunt bereiken. Maar hoog op de verlanglijst staat om nog naar Californië en Nieuw-Zeeland te gaan. Californië vanwege de bakermat van landschapsfotografie, gelegd door Ansel Adams. Daarbij denk ik dan aan het bezoeken van nationale parken zoals de Redwood en Yosemite. De combinatie van zeemist en zonnestralen in de Redwoods, lijkt me prachtig om daar vast te leggen. Maar als IT-er wil ik toch ook nog weleens naar Sillicon Valley. En Nieuw-Zeeland omdat als er ergens mooie gekleurde velden met lupines te vinden zijn is het daar wel. De enige vraag is nog wanneer.”
Om dit interview af te sluiten is Jeroen zijn boodschap voor ons natuurfotografen:
“Landschapsfotografie is ook planning. Locaties zijn belangrijk, maar goede condities evengoed. Ik hou daarom altijd het weer in de gaten van fotogenieke plekken en ben altijd bezig om weer nieuwe plekken te ontdekken, zowel dichtbij huis als ver weg. Bepaalde plekken zijn op zijn mooist met bepaalde omstandigheden. Een goede voorbereiding is daarom het halve werk!”.
Eén reactie
Een herkenbaar verhaal met inspirerende beelden. Leuk ook om zo de persoon achter de foto’s beter te leren kennen. En Nieuw Zeeland.. gaan. Zo’n mooi land, maar ja, je komt daar snel tijd te kort dus ga voor een lange tijd!