HOME < INSPIRATIE < INTERVIEWS
Interviews

Interview Jan Linskens

Met zijn creativiteit en liefde voor de natuur weet hij deze elke keer op een andere manier vast te leggen. Hoe komen die sfeervolle beelden die je blijven inspireren toch tot stand? En wie is de man achter deze natuurfoto’s? Mathijs Frenken interviewt zijn collega natuurfotograaf Jan Linskens om antwoord te krijgen op deze en andere vragen.

Nationaal Park De Maasduinen
Nationaal Park De Maasduinen. Fotograaf: Jan Linskens

Interview Jan Linskens

Wie ben je en wat betekent fotografie voor jou?

Ik ben Jan Linskens, woonachtig in het noorden van de provincie Limburg tussen het Nationaal Park de Maasduinen en het Nationaal Park de Groote Peel en ben dan ook veel op pad in deze nationale parken. Ook zijn er een paar lokale stukjes natuur waar ik veel mag komen. Uiteraard worden er ook wel eens tripjes verder weg gepland. Fotografie betekent voor mij:

*Rust – In de natuur om mij heen vind ik rust en voel me er heel erg op mijn gemak. En dan daar intens van genieten.

*Schoonheid – Ik houd ervan om de schoonheid van de natuur vast te leggen op foto of het nu een geweldig landschap is een prachtig insect of een abstract ijs patroon is.

*Creatie – Creatief bezig zijn is een geweldig proces en kan me tijdens het fotograferen en bij de nabewerking op de PC hier helemaal in verliezen. Het is een geweldig gevoel om thuis op de PC de foto die ik gemaakt heb te ontwikkelen tot een prachtig eindresultaat.

Actiefoto Jan Linskens
Actiefoto Jan Linskens. Fotograaf: Jowan Iven

Wat onderscheidt jouw foto’s van de foto’s van andere fotografen?

Ik probeer altijd ‘anders’ te fotograferen en geen standaard plaatje te maken en daarmee probeer ik spanning in de foto te krijgen. Fotograferen gaat bij mij op gevoel en zo probeer ik de sfeer van het moment vast te leggen. Licht, kleuren en vormen spelen een belangrijke rol bij mijn fotografie. Ook de weersomstandigheden zoals bijvoorbeeld mist en sneeuw spelen een belangrijke rol.

Winter in de Maasduinen
Winter in de Maasduinen. Fotograaf: Jan Linskens

Hoe bereid je je voor op een dag fotograferen (onderwerpkeuze, locatie, apparatuur enz)?

Meestal probeer ik één keer per week op pad te gaan (en meer als het kan). Ik houd continu het weer in de gaten, bijvoorbeeld of er mist, sneeuw of ander fotogeniek weer wordt voorspeld. Als de dag nadert om op pad te gaan, beslis ik naar welk gebied ik wil gaan. In de winter meestal om landschappen te fotograferen en rest van het jaar maak ik veel macrofoto’s. Hier zoek ik de gebieden dan op uit en bekijk goed wat voor licht er is en waar het licht vandaan komt ten opzichte van het onderwerp. Het kan zijn dat ik met een of meer bevriende fotografen afspreek en dan gaan we samen op pad. Tot nu toe past alle apparatuur die ik nu heb in een rugzak en neem ik dus alles, van groothoek tot tele- en macrolens, mee. Uiteraard gaat er altijd een statief mee.

Op welke foto ben je het meest trots en waarom juist op deze foto?

Eigenlijk op allemaal, maar als ik er maar één mag noemen, dan is het mijn foto van het hazenpootje. Deze foto heeft in 2018 de categorie planten en paddenstoelen gewonnen bij de Groene Camera.

Hazenpootje
Hazenpootje winnaar categorie planten en paddenstoelen 2018 Groene Camera. Fotograaf: Jan Linskens

Wat doe je uiteindelijk met jouw allermooiste foto’s (sociaal media, aan de muur of…)?

Mijn foto’s plaats ik op diverse sociale media om te laten zien hoe mooi de natuur kan zijn. De foto’s print ik ook nog wel eens uit voor aan de muur. Daarnaast kunnen ze worden gebruikt bij lezingen die ik wel eens mag geven. Hierbij maak ik ook gebruik van audio visuele presentaties waarbij de stilstaande beelden als een film op muziek voorbij komen. Verder doe ik mee aan wedstrijden, ben ik ook nog lid van VNF Nijmegen waar foto’s worden besproken en ben ik lid van de VNF de twintigers, een enthousiaste groep natuurfotografen waar foto’s van elkaar worden bewonderd en waar feedback op je foto’s gevraagd kan worden. Mijn foto’s gebruik ik ook bij de workshops die geef bij bijvoorbeeld IVN en Stichting het Limburgs landschap.

Nationaal Park De Groote Peel
Nationaal Park De Groote Peel. Fotograaf: Jan Linskens

Wat is je favoriete onderwerp en waarom?

Mijn favoriete onderwerpen zijn landschap en macro, deze onderwerpen lopen of vliegen niet. Ik ben geen wildlife fotograaf, maar als er een mooie ree of vogel op mijn pad komt zal ik deze zeker fotograferen.

Rups van Koninginnenpage
Rups van Koninginnenpage. Fotograaf: Jan Linskens

Hoe belangrijk is je fotoapparatuur voor jou?

Apparatuur is in zoverre belangrijk voor mij, dat het soort fotografie dat ik beoefen wel mogelijk is met de apparatuur die ik heb. Ik ben niet technisch aangelegd dus om de nieuwste camera’s geef ik niets. Wel ben ik van mening dat als de tools (camera, lenzen etc.) van een bepaalde kwaliteit zijn dit ook wel te zien is in de foto’s. Ik maak graag macrofoto’s met een groot diafragma en dan moet je investeren in goede lenzen. Maar ik blijf het zeggen de foto wordt gemaakt door de fotograaf en niet door de……..

Wat is volgens jou de belangrijkste tip die je een beginnende natuurfotograaf zou kunnen geven?

Geniet van deze geweldige passie, als natuurfotograaf moet je ook zeker kunnen genieten van de natuur die je fotografeert. Beleef de natuur, als je veel hebt gefotografeerd komt deze beleving terug in je foto’s en vind personen (bijvoorbeeld bij een natuurfotoclub) om je heen die dezelfde passie hebben als jij, dat is gezellig en je kunt er veel van leren.

Anders dan anders
Anders dan anders. Fotograaf: Jan Linskens

Wat zou je graag nog willen verbeteren om jezelf verder te kunnen ontwikkelen als fotograaf?

Graag zou ik nog wat meer geduld kunnen opbrengen en ik zou me graag nog beter kunnen vastbijten in een onderwerp. Dit gaat me gelukkig steeds beter af en ik heb ook steeds meer rust tijdens het fotograferen en dat zie je terug in mijn foto’s.

De Opaalkust
Tripje verder van huis “De Opaalkust”. Fotograaf: Jan Linskens

 

Deel dit artikel


5
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Door Jop Emonts op 3 maart 2021 om 18:50

    Heel interessant!

  2. Mooi samenvattend verhaal, precies zoals je bent en ik kan het weten, na 10 jaar dat we samen met elkaar op pad zijn geweest en vele plekken hebben bezocht en veel van elkaar hebben geleerd is dit wel een mooie bekroning op je werk. Ga zo door en hopelijk dat we nog jaren met elkaar op pad kunnen gaan om te genieten van al het moois wat de natuur te bieden heeft. Gr. Jack Poels

  3. Mooi verhaal Jan met heerlijke maar te weinig foto’s. Jouw archief puilt uit van de juweeltjes.

  4. Door Rick op 2 maart 2021 om 17:06

    Fantastisch verhaal van een gepassioneerd persoon !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *