Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview met WPY-winnaar Edwin Giesbers

Edwin Giesbers won dit jaar de hoofdprijs in de categorie 'Amfibieën en reptielen' bij de Wildlife Photographer of the Year. Natuurfotografie.nl mocht de kersverse winnaar wat vragen stellen.
Edwin Giesbers op het podium.
Edwin Giesbers op het podium. Fotograaf: David Pattyn

Met een eerste prijs in de categorie ‘Amfibieën en reptielen’ en een finaleplek in de categorie ‘ongewervelden’ ben jij dit jaar de grote Nederlandse naam bij de meest prestigieuze natuurfotowedstrijd ter wereld, de Wildlife Photographer of the Year. Gefeliciteerd! Op je winnende foto prijkt een kamsalamander, van onderaf gefotografeerd, tegen het decor van kale bomen. Kun je wat meer over de totstandkoming van de foto vertellen?

De winnende foto komt uit een serie, gemaakt in opdracht van National Geographic Magazine NL & BE, over de bedreiging waar amfibieën mee te maken hebben in de Lage Landen. In een korte tijd is 98 procent van de populatie vuursalamanders in Nederland verdwenen. De oorzaak kwam in 2013 aan het licht: een nieuwe schimmel werd door onderzoekers van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent ontdekt en beschreven. Deze zeer agressieve schimmel genaamd Batrachochytrium salamandrivorans (afgekort Bs) bleek in staat om vuursalamanders binnen twee weken te doden. Na uitgebreid onderzoek op 150 soorten salamanders, afkomstig van 4 continenten, bleek de salamanderschimmel zeer gevaarlijk te zijn voor meer salamandersoorten dan alleen maar de vuursalamander. Inheemse soorten als de kamsalamander en alpenwatersalamander bleken zeer gevoelig en stierven binnen korte tijd na blootstelling aan de schimmel. De kamsalamander heb ik met een eenvoudige compactcamera in onderwaterbehuizing van onderaf gefotografeerd. Het beeld is voor mij symbolisch voor de dreiging waar salamanders mee te maken hebben. Vanuit mijn project Frogs Life gaat een vast percentage van de opbrengsten naar de organisatie RAVON. Zij houden zich bezig met onderzoek en bescherming van amfibieën, reptielen en vissen.

De Engelsen maken van de prijsuitreiking altijd een avondvullende gala-happening. Kun je eens vertellen hoe die belangrijke dag er uit ziet?

Alle activiteiten spelen zich af in het Natural History Museum in Londen. Een prachtige plek waar zoveel kennis en informatie over de natuur is verzameld. Het begint al op de avond voor de prijsuitreiking, dan is er een meeting met de overige fotografen die een prijs hebben gewonnen, jury en mensen van het Natural History Museum. Informeel en leuk om dan diverse mensen te spreken. De avond erop vindt de prijsuitreiking plaats en loopt alles volgens een vast protocol en mag/moet je uiteraard verschijnen in een net pak. Deze award ceremony vindt plaats in de centrale hal van het museum: de Hintze hal. De hal, als een kathedraal vormgegeven, is overdag al mooi, maar op de avond van de uitreiking prachtig met bijzondere verlichting en tafeltjes rondom het skelet van de Diplodocus – een van de langste dinosauriërs – en het prachtige schilderij met een portret van Alfred Russel Wallace is naar mijn idee de mooiste plek om een prijs in ontvangst te mogen nemen.

Winnende foto 'Amphibians and Reptiles'.
Winnende foto ‘Amphibians and Reptiles’. Fotograaf: Edwin Giesbers

Je zit op je stoel en je ziet de kanshebbende foto’s van desbetreffende categorie voorbij komen. Wat gaat er op zo’n moment door je heen? Had je de eerste prijs verwacht?

Prijswinnaars worden al in de maand mei op de hoogte gesteld. Het moment van ‘dansen van plezier’ had ik dus al gehad. Hooguit kun je als categoriewinnaar nog in spanning zitten op het moment dat de overall winner bekend wordt gemaakt, want die wordt gekozen uit een van de categorie winnaars. De hele entourage in combinatie met bekende mensen uit de natuur- en natuurfotowereld zorgen – in ieder geval bij mij – voor genoeg spanning, maar vooral plezier en het besef deel uit te maken van iets bijzonders. Het is vooral tijdens zo’n avond genieten en het moment koesteren omdat de kans dat je dit als natuurfotograaf mee maakt nu eenmaal zeer klein is……door het hoge aantal inzendingen: meer dan 42.000 inzendingen uit 96 landen dit jaar.

Don Gutoski ging er dit jaar met de hoofdprijs vandoor met een foto van een vos die een poolvos te pakken heeft genomen. Wat vind je van de winnende foto?

Ik vind het een aansprekend en verrassend beeld. Het deed mij in eerste instantie denken aan een vos die haar winterjas had uitgetrokken. Daarbij is het een beeld met een verhaal…. een belangrijk verhaal waarbij de opwarming van de aarde ter sprake komt en de steeds meer overlappende leefgebieden van de rode vos en poolvos met waarschijnlijk steeds meer noodlottige gevolgen voor de laatste.

Na dit euforische moment gaat het leven van de natuurfotograaf gewoon door, met het prachtige herfstseizoen voor de deur. Heb je nog bijzondere plannen voor de komende periode?

Het zal nog even druk en hectisch blijven rondom de exposure die bij deze award komt kijken. Maar ik zie er al naar uit om over een paar weken samen met mijn vriendin Misja Smits even te gaan ‘uitwaaien’ op Texel. Een groot contrast in vergelijking met alle drukte in Londen, maar heerlijk om daar weer tot rust te komen. Uiteindelijk gaat het mij niet om prijzen winnen als natuurfotograaf maar om natuurbeleving…….

Zou je de lezers van natuurfotografie.nl nog een tip mee willen geven? Wat maakt in jouw ogen een goede wedstrijdplaat?

Een vast recept voor een goede wedstrijdplaat bestaat naar mijn idee niet. Het is heel subjectief en wat de een mooi vindt spreekt de ander misschien totaal niet aan. Tip: fotografeer in de eerste plaats voor jezelf en niet om anderen te behagen. Kies één onderwerp dichtbij huis en probeer daar zoveel mogelijk mee te werken. Verdiep je in het onderwerp en spendeer er zoveel mogelijk tijd aan/mee. Experimenteer, zoek onverwachte invalshoeken en standpunten en denk aan variatie in beeld. Uiteindelijk zullen dan beelden tevoorschijn komen waar je blij van wordt en misschien wel ook een jury ontroert, verbaast, verrast, verwondert of doet lachen. Allemaal kernwoorden als ingredienten voor een wedstrijdplaatrecept!

2 reacties

  1. Ik vind het echt een geweldige foto! Fantastisch. En kan me er helemaal in vinden dat deze gewonnen heeft. Gefeliciteerd! Geweldig mooi bedacht en uitgevoerd. Heel inspirerend ook. En ik vind het stiekem ook erg leuk dat een compactcamera dit mede teweeg heeft gebracht! Daar wordt nooit zoveel aandacht aan besteed wat je daar allemaal mee kan doen, vaak gaat het alleen over spiegelreflex of systeemcamera’s. Waar niks mee mis is natuurlijk, maar met een compactcamera kunnen ook toffe dingen gedaan worden.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Ik vind het echt een geweldige foto! Fantastisch. En kan me er helemaal in vinden dat deze gewonnen heeft. Gefeliciteerd! Geweldig mooi bedacht en uitgevoerd. Heel inspirerend ook. En ik vind het stiekem ook erg leuk dat een compactcamera dit mede teweeg heeft gebracht! Daar wordt nooit zoveel aandacht aan besteed wat je daar allemaal mee kan doen, vaak gaat het alleen over spiegelreflex of systeemcamera’s. Waar niks mee mis is natuurlijk, maar met een compactcamera kunnen ook toffe dingen gedaan worden.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: