Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Mikki Kuipers

Wie zijn toch de mensen achter de foto’s die wij dagelijks op social media voorbij zien komen? Natuurfotograaf Bert Kok vroeg zich dat ook af en interviewt daarom collega’s die het volgen waard zijn! In dit interview komt Mikki Kuipers (@hoelahoep op Instagram) aan het woord, een natuurfotograaf die jou met haar dier- en landschapsfoto’s in vervoering brengt.
IJsberg
IJsberg. Fotograaf: Mikki Kuipers

Interview Mikki Kuipers

Wie ben je en wat vind je zo interessant aan natuurfotografie?

Hoi! Ik ben Mikki Kuipers en ik heb een passie voor dieren – voornamelijk voor vogels – en de natuur. Als vierjarige vond ik het vogelboekje van mijn opa al erg interessant. Twintig jaar later, begon deze interesse zich verder te ontwikkelen. Met de komst van Instagram zag ik elke dag prachtige foto’s van over de hele wereld voorbijkomen, maar ook gewoon van om de hoek. Dit motiveerde mij om meer naar buiten te gaan en de natuur vast te leggen, toen nog met mijn telefoon. Al snel bleek dat niet voldoende, waarna ik analoog ging fotograferen met de camera van mijn opa. Die analoge periode heeft niet zo lang geduurd, want hoe leuk analoog fotograferen ook is, een digitale camera is toch veel makkelijker om mee te oefenen, zeker als beginner. De echte omslag kwam twee jaar geleden na een reis naar de Falklandeilanden. Er zijn daar zoveel mooie dieren! Geweldig om daar gewoon ergens te gaan zitten, te observeren en foto’s te maken. Hierdoor keek ik ernaar uit om nog meer te fotograferen.

Mikki Kuipers
Mikki Kuipers.

Wat typeert jouw fotografie?

Mijn foto’s zijn te herkennen aan het feit dat er vaak een pinguïn op staat, haha! Eerlijk gezegd vind ik het lastig om mijn foto’s te typeren, want over het algemeen doe ik maar gewoon iets, iets wat me aantrekt. Hetzelfde geldt voor nabewerking. Bij ijsbergen vind ik het bijvoorbeeld heel mooi om de foto donkerder te maken, zodat de details van het ijs er beter uitspringen.

Koningspinguïn
Koningspinguïn. Fotograaf: Mikki Kuipers

Hoe bereid je je voor op een dag fotograferen (onderwerpkeuze, locatie, apparatuur etc)?

Wat ik eigenlijk altijd doe ter voorbereiding op een dag(deel) fotograferen, is op waarneming.nl kijken. Dit is een website waar je vrijwel alles wat met natuur te maken heeft kunt registreren. Onder andere planten, zoogdieren, vlinders, vissen en vogels. Op deze site kun je zoeken op een bepaalde soort of locatie. Over het algemeen zoek ik naar een vogelsoort die ik graag zou willen zien/fotograferen. Je kunt dan meteen zien waar, wanneer en hoe laat die vogelsoort gezien of gehoord is door iemand. Daarnaast volg ik altijd de weersvoorspellingen. Als het erop lijkt dat het mistig kan worden of gaat vriezen, dan probeer ik altijd erg vroeg op pad te gaan. Simpelweg omdat alles er dan zo mooi uitziet.

Hoe ziet een dag fotograferen ‘in het veld’ er bij jou uit?

Als ik weet op welke locatie ik potentieel die ene vogelsoort tegen zou kunnen komen, rijd ik daar naartoe en blijf ik ófwel een tijdje op dezelfde plek of ga ik rondlopen. Op sommige plekken is in de auto blijven zelfs een betere optie! Zo heb ik eens een paaltje ontdekt waar allemaal nét uitgevlogen boerenzwaluwjongen op zaten. Ze werden continu gevoerd door de ouders die in de buurt om ze heen vlogen. Daar heb ik toen een uur naar kunnen kijken, vanuit de auto. Uiteindelijk zijn zulke momenten vooral een kwestie van geluk. Je moet net op de juiste locatie en op de juiste plek zijn. Er gaan heel veel dagen voorbij zonder dat ik iets bijzonders zie, maar dan ben ik er tenminste wel even uit geweest. Het is echt veel moeilijker dan die pinguïns!

Zwaluw
Zwaluw. Fotograaf: Mikki Kuipers

Wat doe je uiteindelijk met jouw allermooiste foto’s (Facebook, Instagram, een album maken of…)?

Mijn best gelukte foto’s komen altijd op Instagram terecht. Dat is voor nu eigenlijk het enige dat ik ermee doe. Ik speel al lang met het idee om een website te maken, dus dat zit er ook aan te komen. Ook heb ik een aantal foto’s uitgeprint en aan mijn ouders gegeven, dus daar hang ik ook aan de muur.

Kauw
Kauw. Fotograaf: Mikki Kuipers

Aan welke natuurfoto heb je de mooiste herinnering en waarom juist deze foto?

De foto die mij het meeste raakt is het portret van een kinbandpinguïn. Het was de laatste dag op Antarctica en dat feit maakte me wat droevig. Sneeuw dwarrelde naar beneden en na een poosje omhoog te hebben gelopen, kwamen we bij de pinguïnkolonie aan. Bedenk dat deze pinguïns met hun kleine pootjes ook die berg op moeten lopen (en buikschuivend weer naar beneden, een koddig gezicht) in een zogenoemde ‘penguïn highway’! Uren heb ik daar rondgelopen en in de sneeuw gezeten, alleen maar om de pinguïns te observeren en te reflecteren op een magische reis. Zo af en toe maakte ik een foto en toen ik deze foto terugzag, realiseerde ik me dat sommige pinguïns heel blij kunnen poseren! Hierdoor werd ik instant vrolijk. Dat is nog steeds zo, als ik deze foto terugzie.

Kinbandpinguïn. Fotograaf: Mikki Kuipers

Naar welke bestemming zou je graag eens teruggaan om te fotograferen?

Het zal je niet verbazen dat ik dolgraag nog eens de Falklandeilanden/Zuid-Georgië/Antarctica reis wil maken. In 2017 heb ik deze reis aan het begin van de zomer gemaakt (eind november). Er is dan nog veel ijs en de pinguïns zijn dan net begonnen met broeden. Een enkele Ezelspinguïn is dan al uit het ei gekropen. Maar ik zou graag nog eens in februari terug willen. Dan zijn de jonge albatrossen en pinguïns wat groter en nieuwsgieriger en zien ze er ‘fluffy’ uit. Dat lijkt me waanzinnig!

Pinguïn
Pinguïn. Fotograaf: Mikki Kuipers

Met welke fotograaf (m/v) zou je graag een dag mee willen lopen om samen te gaan fotograferen?

De eerste fotograaf die in mij opkomt om een dag mee samen te fotograferen is Cristina Mittermeier, samen met haar partner Paul Nicklen. Dit zijn beide National Geographic fotografen en tevens oprichters van SeaLegacy. Dit een stichting voor het gezond houden van onze oceanen en alles daaromheen. Ook zou ik graag eens op safari gaan met Shaaz Jung, die echt magische foto’s maakt.

Wat zou je graag nog willen verbeteren om jezelf verder te kunnen ontwikkelen als fotograaf?

Op korte termijn zou ik heel graag vogelfotografie beter onder de knie willen krijgen. Ik waag weleens een poging om een vogel in vlucht op beeld te zetten. Nou, wat een kansloze missie tot nu toe! Ik zou ook nog graag macrofotografie en onderwaterfotografie willen leren. Eigenlijk wil ik ook meer met mijn drone vliegen! Maar mijn ‘hogere’ doel is om meer een verhaal te kunnen vertellen met mijn foto’s. Om bij mensen onder de aandacht te brengen wat voor problematiek er allemaal gaande is in de natuur. Nog genoeg te doen dus!

Dronebeeld
Dronebeeld. Fotograaf: Mikki Kuipers

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: