Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview met Nanda Bussers

In dit interview stelt natuurfotograaf Henri van Vliet 12 vragen aan een collega natuurfotograaf. Hij benadert hiervoor vooral fotografen die wat hem betreft nog niet bekend genoeg zijn bij het grote publiek, zich nog net onder het maaiveld begeven misschien, maar zijns inziens wel opvallend goed bezig zijn en daarom wel wat (extra) aandacht verdienen.
Nanda Bussers
Fotograaf: Nanda Bussers

Interview met Nanda Bussers

Wie ben jij, en waarin onderscheid je je van andere fotografen?

Hoi! Ik ben Nanda Bussers en ik woon in Eindhoven. Ik fotografeer al redelijk lang en een paar jaar geleden heb ik het weer echt opgepakt. Ik probeer in ieder geval iedere week even op pad te gaan.
Waarin ik me onderscheid? De feedback die ik o.a. van mijn docent van het CKE (Centrum voor de Kunsten Eindhoven) op de foto’s heb gekregen is dat ik “vanuit een realistische werkelijkheid de vertaling naar een poëtisch, surrealistisch en sfeervol beeld kan maken”. Mensen die mijn foto’s zien zeggen vaak dat het lijkt op een aquarel.

Welke foto van jou ken ik waarschijnlijk?

Je kent waarschijnlijk mijn fotoserie ‘De cyclus van het leven‘. Bij de cursus ‘Eigen Stijl’ heb ik met zes foto’s een gedicht van Paolo Coelho – over de levenscyclus – uitgebeeld. Ik werd aangetrokken door dit gedicht en ben dit op een symbolische manier gaan uitbeelden. Het element water – in welke vorm dan ook – is voor mij een belangrijke terugkerende bron geweest. Deze foto’s zijn in 2017 bij het CKE geëxposeerd en in 2018 in een kunstgalerie in Schin op Geul.

De cyclus van het leven

Voelt een blad, als het van de boom valt in de winter,
zich verslagen door de kou?
De boom zegt tegen het blad:
‘Dat is de cyclus van het leven.
Je denkt misschien dat je gaat sterven, maar je leeft in mij.
Het is aan jou te danken dat ik leef, want ik kan ademen.
Het is ook dankzij jou dat ik liefde heb gevoeld,
want ik was in staat om schaduw te geven aan
de vermoeide reiziger.
Jouw leven is in mijn leven, wij zijn één geheel’.

Paulo Coelho

Nanda Bussers
Fotograaf Nanda Bussers

Wat is je favoriete onderwerp?

Op dit platform is het natuurlijk niet zo verrassend dat de natuur (en ook reizen) mijn favoriete onderwerp is. Ik vind macrofotografie erg leuk. In mijn foto’s probeer ik voor een originele en creatieve invalshoek te kiezen. Bij Andrea Gulickx heb ik bijvoorbeeld een workshop ‘Lensbaby’ gevolgd en verder ben ik me steeds verder in Visual Storytelling aan het verdiepen.

Wat staat er al jaren bovenaan jouw bucketlist ?

Bovenaan op mijn bucketlist staat het zien – en dus ook het fotograferen – van orka’s en het Noorderlicht. Een tijdje geleden zat ik met een vriendin op het terras te genieten van een wijntje en te praten over onze bucketlist en dromen. Mezelf heb ik toen ten droom gesteld om in 2021 met een door mij gemaakte fotoreportage in de National Geographic te staan. Ik kijk nog steeds dagelijks naar dit bierviltje… een mooie droom, toch?

Nanda Bussers
Fotograaf Nanda Bussers

Van wie krijg je (opbouwende) kritiek op je foto’s?

Op dit moment word ik gecoacht door Jeroen Toirkens om me zo verder te ontwikkelen in de verhalende fotografie. Ook volg ik weer een cursus ‘Eigen Stijl’ bij het CKE. Wij hebben ongeveer één keer per maand les en bespreken elkaars foto’s: geven feedback, tips en stellen kritische vragen. Erg leerzaam en interessant. En krijg ik ook weer veel nieuwe inspiratie en ideeën.

Welk onderwerp binnen de natuurfotografie ga jij nooit fotograferen, en waarom niet?

Lastig, maar ik denk bijvoorbeeld niet dat ik snel vleermuizen ga fotograferen: een onderwerp waarbij je een erg goede technische kennis nodig hebt. Ik zie mezelf ook meer als een creatieve dan als een technische fotograaf. Maar, zeg nooit nooit.

Nanda Bussers
Fotograaf Nanda Bussers

Welke (type) foto ben je beu?

Het perfecte plaatje, zo’n foto zonder verhaal én die niks aan de verbeelding overlaat. Ik vind die foto’s vaak technisch knap gemaakt, maar het doet me gewoon niet zoveel. Misschien worden we ook wel verwend met zoveel prachtige beelden.

Ik zeg f22, wat zeg jij?

Dat is het minimale diafragma van mijn lensbaby. Met deze lens fotografeer ik overigens meestal met f2.8. Ik vind namelijk vooral foto’s met weinig scherptediepte mooi.

Nanda Bussers
Fotograaf Nanda Bussers

Welke fotograaf inspireert je op dit moment het meest?

Dit is echt een lastige vraag. Hoe kan ik nu kiezen uit al die goede fotografen? Ik bekijk veel foto’s van anderen en laat me door iedereen op een of andere manier inspireren. Om dan toch een paar namen te noemen: Jasper Doest, Adrian Steirn, Britta Jaschinksi en Brent Stirton. Deze foto’s en verhalen raken mij echt en ze doen iets dat ik ook graag wil (kunnen).

Wanneer moest je echt afzien voor het plaatje?

Het eerste wat in me opkomt is de vakantie in de omgeving van het Tatragebergte in het zuiden van Polen. Er wordt een mooi uitzicht vanaf de bergtoppen beloofd die de klim meer dan waard is. Die klim wordt op een gegeven moment behoorlijk pittig: flinke hoogteverschillen, het pad soms nauwelijks te onderscheiden van de andere stenen en met een steile afgrond… Best spannend, maar alles voor het mooie plaatje, toch? Helaas, bij de top aangekomen, kon ik door de dichte mist nog net mijn uitgestrekte hand zien. Het resultaat: een foto van niet eens een schitterende grijze lucht.

Voor een ander soort afzien, kom ik terug op mijn project. De laatste foto die ik wilde uitbeelden (om het gedicht compleet te maken) was de volgende zin: ‘Ik was in staat om schaduw te geven aan de vermoeide reiziger‘. Het maken van deze foto was voor mij een behoorlijke uitdaging. Ik wist wat ik ongeveer wilde, maar hoe ik dat precies ging doen en of het ook bij de rest van de serie zou passen… Ik heb hier behoorlijk wat geëxperimenteerd met verschillende technieken en veel foto’s gemaakt. Een uitdaging, maar wel een leuke en ik ben tevreden met het resultaat van deze foto.

Nanda Bussers
Fotograaf Nanda Bussers

 

Welke foto vormt momenteel je bureaublad?

Alweer even geleden heb ik de cursus Reisjournalistiek afgerond. Hiervoor heb ik een reisreportage geschreven over het gebied Strijp-S in Eindhoven. Het artikel wordt natuurlijk aangevuld met een aantal foto’s. Een van de foto’s die ik gemaakt heb en ik nu als bureaublad gebruik, is een detailfoto van een muurschildering. Ik kijk nu dus naar een grote groene vliegende vogel met een gele snavel en rode borst. Toch weer een beetje natuurfotografie ;-).

Welke vraag mis je in dit vreemde lijstje?

Behalve de vraag hoe vaak ik zelf op de snelweg ben geflitst, zou een pittige vraag zijn: “Wil je je in je volgende stappen verder gaan verdiepen of verbreden?” Een antwoord daarop kan ik niet echt geven. Ik heb in de afgelopen periode in ieder geval een cursus documentaire fotografie gevolgd. Verder heb ik de basisopleiding aan de Fotovakschool afgerond en ben ik auteur op dit platform.

Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn foto’s en hoe ik verder aan de weg aan het timmeren ben? Je kunt me volgen via Heart Photography & Storytelling en Instagram.

Dankjewel voor dit interview Henri. Erg leuk!

 

4 reacties

 1. Hee die Nanda, gaaf om te zien hoe je jezelf via je eigen koers blijft ontwikkelen. De beelden hierboven zijn typisch en herkenbaar van Nanda. Dat vind ik zeer verfrissend om te zien. Gelukkig heb je onze horrortrip naar de Hoge Venen niet als zwaar afzien ervaren ???. Volgende keer wel luisteren als ik zeg dat goede wandellaarzen i.p.v. gympies geen overbodige luxe zijn.

  1. Hey Bert, dankjewel voor je mooie woorden :-). Leuk. Hahaha, dat was ook een mooie anekdote geweest ja! Wanneer gaan we weer eens samen op pad ;-)? Groetjes, Nanda

 2. Beste Nanda,

  De foto’s zijn creatief. Wat zijn de onderwerpen welke je hebt gefotografeerd. Mij geeft het de indruk van dooiend ijs, met daarin ingevroren materiaal. Klopt dat?

  Ik ben zelf daarmee bezig en mijn gemaakte foto’s zijn vergelijkbaar.

  Groet Gerrit

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

 1. Hee die Nanda, gaaf om te zien hoe je jezelf via je eigen koers blijft ontwikkelen. De beelden hierboven zijn typisch en herkenbaar van Nanda. Dat vind ik zeer verfrissend om te zien. Gelukkig heb je onze horrortrip naar de Hoge Venen niet als zwaar afzien ervaren ???. Volgende keer wel luisteren als ik zeg dat goede wandellaarzen i.p.v. gympies geen overbodige luxe zijn.

  1. Hey Bert, dankjewel voor je mooie woorden :-). Leuk. Hahaha, dat was ook een mooie anekdote geweest ja! Wanneer gaan we weer eens samen op pad ;-)? Groetjes, Nanda

 2. Beste Nanda,

  De foto’s zijn creatief. Wat zijn de onderwerpen welke je hebt gefotografeerd. Mij geeft het de indruk van dooiend ijs, met daarin ingevroren materiaal. Klopt dat?

  Ik ben zelf daarmee bezig en mijn gemaakte foto’s zijn vergelijkbaar.

  Groet Gerrit

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: