Menu

Interview Piet Haaksma

In dit interview stelt natuurfotograaf Henri van Vliet vragen aan een collega natuurfotograaf. Hij benadert hiervoor vooral fotografen die wat hem betreft nog niet bekend genoeg zijn bij het grote publiek, zich nog net onder het maaiveld begeven misschien, maar zijns inziens wel opvallend goed bezig zijn en daarom wel wat (extra) aandacht verdienen.
Jan van Gent
I see you..... Fotograaf: Piet Haaksma

Interview Piet Haaksma

Wie ben jij, en waarin onderscheid je je van andere fotografen?

Mijn naam is Piet Haaksma (68) en ik woon in Sneek. Ik ben ooit begonnen met een tweedehands camera en eigen doka, uiteraard in het analoge tijdperk en alles in zwart/wit. Zo’n 20 jaar terug heb ik de hobby opnieuw opgepakt en inmiddels ben ik al weer een lange tijd digitaal bezig. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel natuurfotografen en of ik mij binnen die groep onderscheid weet ik echt niet. Ik ben wel van mening dat je door veel foto’s te maken je jezelf kunt trainen. Ik kijk veel naar andere fotografen en doe op die manier inspiratie op. Dat houdt niet in dat je gaat kopiëren maar de opgedane ideeën kun je in je eigen fotografie toepassen. Op een gegeven moment merk je dat je een eigen stijl gecreëerd hebt.

Piet Haaksma
Piet Haaksma.

Wie, wat, waar fotografeer je meestal?

Veel in het noorden van het land. De meeste gebieden zoals het Waddengebied, Drents Friese Wold en IJsselmeerkust zijn een uurtje rijden vanuit Sneek en dus binnen handbereik.

Welke foto van jou ken ik waarschijnlijk? Waarvan zou ik die kunnen kennen?

De foto van het Drents Friese Wold is veel bekeken doordat ik daar de hoofdprijs mee won bij De Mesdag Collectie. Maar ook de nominatie bij het Nature Talks Photo Festival 2018 (Highly Commended) van de foto van de Jan van Gent, met Bart Siebelink waren we de enige Nederlandse winnaars, een aparte ervaring.

Jan van Gent
I see you….. Fotograaf: Piet Haaksma

Wat is je mooiste foto- en wat is het verhaal erbij?

Dat was mijn ervaring in het Hallerbos. Je hebt vooraf foto’s in je gedachten die je graag zou willen maken. Op de dag dat we naar het bos reden vanuit Halle (B&B) was er geen mist, tot we ca. een kilometer voor het aankomst zagen dat alleen het bos in mist gehuld was. Samen met de boshyacinten en het jonge uitlopende groen zorgde dit voor een magische ochtend.

Hallerbos
Hallerbos. Fotograaf: Piet Haaksma

Wat doe je met de foto’s die je maakt?

Plaatsen op sociale media, inzenden diverse wedstrijden e.d. en verkoop via werk aan de muur en 1x.com. Soms een publicatie in maandbladen en fotobladen.

Wat is je favoriete onderwerp en waarom?

Landschappen en macro.

Welk onderwerp binnen de natuurfotografie ga jij nooit fotograferen en waarom niet?

Onderwaterfotografie en op (gevaarlijke) hoogte fotograferen. Krijg van beide de kriebels….

Wat staat er al jaren bovenaan jouw bucketlist?

Ik heb niet echt een bucketlist maar zie wel gebieden voorbij komen waarvan je denkt ‘wooww daar wil ik ook wel een weekje vertoeven’. Wat wel bovenaan staat is de gezondheid, is bij iedereen natuurlijk prioriteit maar bij het ouder worden minder vanzelfsprekend. Ik hoop met name de landschapsfotografie nog lang vol te kunnen houden.

Leverbloemen
Leverbloemen. Fotograaf: Piet Haaksma

Hoeveel procent van je foto’s zijn toppers? Welke criteria hanteer je hiervoor?

1% ??? Ik heb geen gegevens hiervan maar mijn ervaring is dat het percentage laag is.

Van wie krijg je (opbouwende) kritiek op je foto’s?

Mijn fotografie heeft een boost gekregen door al jaren deel te nemen aan de praktijkgroepen van Geurt Besselink. Je foto’s krijgen hier geen “likes” maar worden serieus beoordeeld. Uitwisseling met elkaar maakt deel uit van je ontwikkeling.

Hoe word je volgens jouw een betere fotograaf?

Aansluiten bij een fotoclub of groep verrijkt je kennis, het verplicht je namelijk om je ook in andere onderwerpen te verdiepen en daar heb je bij je favoriete onderwerp voordeel van.

Welke fotograaf inspireert je op dit moment het meest en waarom?

Bastien Riu, Vincent Munier, Jan van der Greef, Marek Boguszak, Peter Svoboda maar ook Ellen Borggreve en Lars van de Goor zijn stijlen die ik mooi vind.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Het meeste kijk ik dan op https://gallery.1x.com/critique , je kan daar bijvoorbeeld foto’s aanbieden voor kritiek, boeiend om te lezen en te volgen. Er staan diverse soorten fotografie op, een prachtsite om inspiratie op te doen.

Bereid je je gedegen voor of zie je wel wat er op je pad verschijnt?

Voor landschapsfotografie ga ik van te voren wel kijken naar de weersvooruitzichten. Altijd een pluspunt wanneer de omstandigheden goed lijken.

Verdiep je je in je onderwerp en kan je daar iets over vertellen?

Door ervaring weet ik inmiddels een beetje wanneer je de juiste lichtomstandigheden hebt in een bepaald gebied, voor landschapsfotografie is dat een belangrijk item.

Noordse stern op Farne Islands.
Noordse stern op Farne Islands. Fotograaf: Piet Haaksma

Wanneer moest je echt afzien voor het plaatje?

Dat zijn de foto’s in winterse omstandigheden zoals bijvoorbeeld IJsland in de winter, door de sneeuwhoogte is het niet in te schatten hoe diep je je volgende stap in de sneeuw wegzakt en dan ook nog met een volle rugzak want je wilt niet misgrijpen in je lenskeuze……

Hoe belangrijk is apparatuur voor je?

Je kan niet zonder, maar ben geen freak voor wat betreft nieuwe items e.d. Af en toe wat nieuwe accessoires kan ik al blij van worden.

Wat zit er in je cameratas?

O.a. Camera Nikon D810 – 28-300 mm Nikon lens – 150 mm Sigma macrolens – 16-35 mm Nikon groothoeklens – 8 mm Samyang – Drone Mavic Air Pro. – 100 mm Filterset Benro + Filterhouder van Athabasca.

Drents Friese Wold
Drents Friese Wold. Fotograaf: Piet Haaksma

Wat is onmisbaar voor jou? Wat zou elke fotograaf mee moeten brengen?

Simpele gebruiksvoorwerpen zoals wat satéprikkers, schaartje, knijpers en een zaklampje voor het bijlichten. Uiteraard bedoeld voor macro onderwerpen.

Welke foto vormt momenteel je bureaublad en waarom juist deze?

Haventje bij Hindeloopen. Is een van mijn favorieten en ideaal voor op het scherm.

Haventje bij Hindeloopen.
Haventje bij Hindeloopen. Fotograaf: Piet Haaksma

4 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: