Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Pleun Bonekamp

Wie zijn toch de mensen achter de foto’s die wij dagelijks op social media voorbij zien komen? Natuurfotograaf Bert Kok vroeg zich dat ook af en interviewt daarom collega’s die het volgen waard zijn! In dit interview komt Pleun Bonekamp aan het woord. Haar dierportretten geven de kijker een intiem beeld in het leven van deze bosdieren. Tegelijkertijd vraag je je af: hoe krijgt ze het toch voor elkaar!  
Grondeekhoorn
nieuwsgierige grondeekhoorn bouwt een nestje. Fotograaf: Pleun Bonekamp

Wie ben je en wat vind je zo interessant aan natuurfotografie?

Ik ben Pleun Bonekamp (29), klimatoloog en natuurliefhebber met een zwak voor kleine (schattige) dieren. In mijn vrije tijd probeer ik zoveel mogelijk in het bos te zijn en met mijn camera op stap te gaan. Natuurfotografie is voor mij een manier om mijn hoofd leeg te maken en creatief bezig te zijn. De foto zelf zie ik niet als doel, maar als een aandenken van het mooie moment dat ik beleefd heb.

Wat typeert jouw fotografie?

Ik maak graag close-ups van wilde (bos)dieren. Met mijn foto’s wil ik je graag de connectie laten voelen met het dier en een kijkje te geven in het leven van dieren die niet iedereen regelmatig ziet. Ik hoop dat mensen door mijn foto’s inzien hoe mooi de natuur is en deze meer gaan waarderen.

Bosmuis in urban jungle
Bosmuis in urban jungle. Fotograaf: Pleun Bonekamp

Hoe bereid je je voor op een dag fotograferen (onderwerpkeuze, locatie, apparatuur etc.)?

Ik fotografeer voornamelijk in de weekenden en in de avonden, wanneer het licht dit toe laat. Nieuwe gebieden verken ik eerst te voet. Verder bezoek ik nieuwe gebieden op verschillende tijden en onder verschillende weersomstandigheden. Als ik een indicatie heb waar de dieren zich bevinden, ga ik op één plek zitten met mijn camera. Op deze manier komen de beesten dicht bij mij in plaats van andersom. Dit vereist wat geduld, maar voor mij is het genieten. Maar niet alles is te plannen. Laat je verrassen! Zo heb ik vaak de mooiste momenten.

Eekhoorntje in de sneeuw
Eekhoorntje in de sneeuw. Fotograaf: Pleun Bonekamp

Hoe belangrijk is een goede camouflage voor jou?

Veel dieren in Nederland zijn (terecht) schuw voor mensen. Als ik met een telelens op een statief rondloop, denken veel dieren al snel dat ik een jager ben en maken ze zich uit de voeten. Voor mij is het erg belangrijk om dieren niet af te schrikken. Camouflagekleding helpt mij daarbij. Dieren zijn meer op hun gemak als ik dat aanheb en komen daardoor dichterbij.

Vissende ijsvogel
Vissende ijsvogel. Fotograaf: Pleun Bonekamp

Hoe ziet een dag fotograferen ‘in het veld’ er bij jou uit?

Ik heb een ‘local patch’ op de Utrechtse Heuvelrug waar ik vaak te vinden ben. Daar ken ik het gebied door en door en weet ik waar en wanneer de dieren zich laten zien. Ik heb vaak een focus voordat ik ga fotograferen, afhankelijk van de tijd van het jaar. Zo fotografeer ik in de winter bijvoorbeeld graag eekhoorns en goudhaantjes, terwijl muizen zich weer meer in de zomer laten zien. Als ik in een nieuw gebied ben wandel ik vaak rond en laat ik me verrassen wat ik tegenkom. Meestal lukt het me dan niet om dierportretten te maken, omdat ik minder dichtbij de dieren kan komen. Maar het levert andere mooie beelden op en ik merk dat ik er creatiever van word.

Damherten in het ochtendlicht
Damherten in het ochtendlicht. Fotograaf: Pleun Bonekamp

 

Welke tips kun je beginnende fotografen meegeven bij het fotograferen van dierportretten?

Om dierportretten te kunnen maken heb je vertrouwen nodig van het dier. Dit kost veel tijd. Zo heb ik voor de eekhoorns die ik fotografeer wekenlang elke ochtend in het bos gezeten. Op een gegeven moment raakten ze aan mij gewend en wisten ze dat ik geen gevaar voor ze was. Hierdoor kwamen ze naar beneden en vertoonden ze hun natuurlijke gedrag op slechts een paar meter afstand van mij. Dat vind ik de mooiste momenten die er zijn. Geduld wordt beloond! Ik wil fotografen dan ook echt meegeven dat het echt belangrijk is dat je dieren niet verstoort. Ik heb liever géén foto dan een verstoord or angstig dier. Laat het dier naar jou toekomen! Verder zou ik eens kijken bij andere fotografen wat je zo mooi vindt aan hun werk en laat je er door inspireren. Vraag om feedback en durf kritisch naar je eigen foto’s te kijken. Daarnaast wil ik ook meegeven dat je als ‘kijker’ vaak niet door hebt hoeveel tijd er in een foto zit, soms wel maanden. Verwacht daarom niet wanneer je door het bos loopt, je meteen het shot kan maken dat je online gezien hebt. En de meest belangrijke tip: heb plezier in het fotograferen!

Nieuwsgierige bosmuis
Nieuwsgierige bosmuis. Fotograaf: Pleun Bonekamp

 

Wat doe je uiteindelijk met jouw allermooiste foto’s (Facebook, Instagram, een album maken of…)?

Ik ben actief op Instagram waar ik mijn mooiste foto’s met mijn volgers deel en waar ik een kijkje achter de camera geef. Ik vind dit erg leuk om te doen en tegelijkertijd is het een manier om ook anderen te laten genieten van de mooie momenten die ik heb meegemaakt. Daarnaast druk ik mijn mooiste foto’s af en lijst ik deze in. Een geprinte versie is toch sprekender en tevens een tastbaar bewijs van het moment.

grondeekhoorn
Peekaboo. Fotograaf: Pleun Bonekamp

Aan welke foto heb je de mooiste herinnering en waarom juist deze foto?

Ik heb veel mooie momenten meegemaakt, maar ik denk dat ik mijn meest gedenkwaardige foto afgelopen zomer heb gemaakt. Na wekenlang te hebben gepost bij een dassenburcht (op gepaste afstand) zag ik ze voor het eerst goed en is het me ook gelukt om een foto te maken. Die avond kwam alles samen; de wind stond goed, de das kwam relatief vroeg zijn burcht uit en liep op een plek zonder al teveel ‘rotzooi’. Ik kreeg echt hartkloppingen en kippenvel toen dit gebeurde. Deze foto betekent daarom veel voor me en elke keer als ik deze zie ga ik weer terug naar dat moment. Dat is echt dubbel genieten.

das
Geduld wordt vaak beloond. Fotograaf: Pleun Bonekamp

Wat zou je graag nog willen verbeteren om jezelf verder te kunnen ontwikkelen als fotograaf?

Naast het maken van een mooie scherpe foto is het editen van een foto minstens zo belangrijk. Hier zou ik graag nog beter in willen worden en nog meer mijn stijl in willen vinden. Daarnaast wil ik mezelf verbeteren op het gebied van videografie. Ik denk dat door een foto te combineren met bewegende beelden, je het moment meer tot leven laat komen. Je neemt de kijker dan mee naar het moment en ik denk dat dat heel waardevol is om de sfeer over te brengen.

 

4 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: