Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Ramon Oost

Waar Ramon van veel mensen het hart sneller laat kloppen door zijn dromerige foto’s wordt zijn eigen hart warm van Noord-Noorwegen. Al sinds zijn jeugd ontdekt hij dit gebied en inmiddels doet hij dit dus ook met zijn camera en drone. Hij weet uit ervaring dat je met vallen, opstaan en blijven proberen jezelf kan blijven ontwikkelen. Lees hier zijn wijze lessen en avonturen!
Noorderlicht Lofoten
Noorderlicht Lofoten. Fotograaf: Ramon Oost

Wil je ons eens vertellen wie je bent?

Mijn naam is Ramon Oost, 27 jaar en geboren en getogen in Vianen. In mijn dagelijkse leven ben ik bouwkundig modelleur van utiliteitsgebouwen en werk ik 40 uur per week op kantoor. Ik vind het dan ook heerlijk om in mijn vrije tijd naar buiten te gaan om te fotograferen! Naast landschapsfotografie is drums/percussie een andere hobby, doe ik één keer per week aan recreatief volleybal en spelen we een maandelijkse competitie. Al met al heb ik brede interesses maar uiteindelijk is landschapsfotografie mijn grootste passie!

Ramon Oost
Ramon Oost.

Hoe ben je in de wondere wereld van fotografie terecht gekomen?

Alweer zo’n 11 jaar geleden ben ik met fotografie in aanraking gekomen door een programma op TV. In dat programma werd iemand gevolgd tijdens het fotograferen van de edelhertenbronst op de Veluwe. Toen ik dat zag ging er maar een gedachte door m’n hoofd: dat wil ik ook! Niet veel later kocht ik dan ook mijn eerste spiegelreflexcamera, een Canon EOS 1000d. De eerste jaren met de camera ging ik voornamelijk op pad om dieren vast te leggen en dan was het vooral het groot wild op de Veluwe dat mij fascineerde! Door de jaren heen werd de camera en objectieven geüpgraded (inmiddels een Canon 6D mark II fullframe) en begon mijn interesse geleidelijk te verschuiven richting landschappen. Dit stelde allemaal nog niet veel voor tot ik ruim twee jaar geleden op een vroege, mistige ochtend in het welbekende Speulderbos stond met een paar andere fotografen. De sfeer, het licht en het aan het werk zien van andere landschapsfotografen vond ik fantastisch. Sinds die ochtend is er een wereld voor mij opengegaan en wist ik waar ik echt enthousiast van werd, landschaps- en bosfotografie!

Dansende bomen
Dansende bomen. Fotograaf: Ramon Oost

In welke omstandigheden fotografeer je het liefste en waarom?

Zonder twijfel met een goede mist- of grondmistochtend. De sfeer die het landschap krijgt zodra er een mooie deken grondmist aanwezig is, of je geen hand voor ogen ziet in het bos door de dichte mist is geweldig. Van een ijskoude nacht in de sneeuw met dansend noorderlicht boven je hoofd kan ik ook erg enthousiast worden.

Molen van boven
Molen van boven. Fotograaf: Ramon Oost

Is er een favoriete plek op deze aarde waar je het liefste fotografeert?

Een lastige vraag maar ik denk dan Noord-Noorwegen. Al van kinds af aan ging ik jaarlijks met mijn ouders en zusje met de caravan kamperen in Noorwegen. Inmiddels ben ik er al tientallen keren geweest en voelt het toch ook wel een beetje als thuis als ik weer in het land ben. Na al jaren met mijn ouders naar Noorwegen te zijn geweest stond het noorderlicht nog erg hoog op mijn lijstje. In 2015 kwam het er eindelijk van, een reis naar Noord-Noorwegen om o.a. het noorderlicht te zien en te fotograferen. Sindsdien ga ik elk jaar die kant op om van dat prachtige natuurverschijnsel te genieten. Afgelopen oktober heb ik, samen met Hanna Verboom, voor het eerst in 1,5 jaar weer een reis gemaakt naar Noord-Noorwegen en dat was weer fantastisch!

Noorderlicht Senja
Noorderlicht Senja. Fotograaf: Ramon Oost

Waar liggen jouw dromen en ambities binnen de fotografie?

Eén van mijn grote dromen binnen de fotografie is om de enorme ijsbergen in Groenland te fotograferen bij de midzomernachtzon! Het lijkt mij zo indrukwekkend om tussen de ijsbergen te varen en daarbij urenlang prachtig licht te hebben. Dit reisje stond eigenlijk voor zomer 2020 in de planning maar kon helaas geen doorgang vinden. Ook staat IJsland nog erg hoog op mijn verlanglijst.

Waar haal je jouw kennis en inspiratie vandaan?

Eerlijk gezegd heb ik m’n kennis vooral opgedaan door het gewoon te doen! Het klinkt cliché maar een groot deel van m’n kennis is toch tot stand gekomen door vallen en opstaan. Ik heb nog nooit een workshop of online edit cursus gevolgd! Het is natuurlijk niet dat het zomaar uit de lucht komt vallen dus uiteraard heb ik mezelf verdiept in landschapsfotografie, online maar ook door naar andere landschapsfotografen te kijken. Ik ben de afgelopen jaren geïnspireerd geraakt door o.a. het werk van Gijs de Reijke, Yvonne Albe en recent Ole Henrik Skjelstad. Deze fotografen hebben allemaal een ding overeen: sfeervolle landschapsfoto’s.

Lofoten van boven
Lofoten van boven. Fotograaf: Ramon Oost

Wat is typerend voor jouw werk?

Een foto van mij zou je kunnen herkennen aan het feit dat er altijd een sfeerelement in de foto aanwezig is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld mist, grondmist, prachtige zonsopkomst of zonsondergang, sneeuw of noorderlicht! Zelden zal je mij een foto zien maken midden op de dag wanneer het licht hard is. Het ontbreekt dan aan sfeer waardoor het beeld ‘saai’ wordt. Twee jaar geleden kwam ik een fotografe tegen in Noorwegen en zij omschreef mijn foto’s op Instagram als ‘Dreamy’.

Kan je iets vertellen over jouw favoriete foto? Wat maakt dit beeld jouw favoriet?

Dan denk ik dat we toch weer in Noorwegen uitkomen! Een noorderlicht-panorama die ik in 2019 heb geschoten op de Lofoten. Het was 2 maart 2019, een ijskoude en kraakheldere winterdag. Bij het vallen van de avond duurde het niet lang tot het noorderlicht zichtbaar werd. We liepen via de bevroren en besneeuwde rotsen naar de ijsschotsen beneden terwijl het noorderlicht al zichtbaar was. Opeens hoorde we de roep van een dier. Een goede vriend van mij, Wouter van Bernebeek, zag iets wits wegspringen en even later hoorde we het geluid in de verte nogmaals. Wat kon dit nou geweest zijn? We hadden geen idee en focuste ons weer op het noorderlicht dat ondertussen nog feller was geworden. Met temperaturen ruim onder het vriespunt, ijsschotsen en de spitsige bergen het noorderlicht fotograferen met, wat blijkt achteraf, een ontmoeting met een poolvos maakt dit voor mij tot een van de meest favoriete fotomoment de afgelopen jaren.

Noorderlicht Lofoten
Noorderlicht Lofoten. Fotograaf: Ramon Oost

Wat is het mooiste dat fotografie jou heeft gebracht?

Dan denk ik toch wel de bijzondere momenten die je meemaakt tijdens het fotograferen. Waar het bij veel mensen op de bucketlist staat en tot de verbeelding spreekt om het noorderlicht te zien ben ik door deze passie al diverse keren naar Noord-Noorwegen geweest. Ook een prachtige ochtend in het bos met mist en waanzinnige zonneharpen zijn momenten die veel mensen missen. Ik heb ooit wel eens op een schitterende ochtend met grondmist bij een molen gestaan en gedacht, straks als iedereen wakker is ziet niemand meer hoe ontzettend gave ochtend dit was! Dat is toch wel het mooie van landschapsfotografie, op momenten op pad zijn die je anders meestal mist.

Heb je de gouden tip of een wijze les voor andere fotografen?

Vooral veel doen! Uiteindelijk word je beter in fotograferen door het vooral veel te doen. Je kan eindeloos veel artikelen lezen, webinars en workshops volgen maar uiteindelijk leer je het in de praktijk. Het componeren in bijvoorbeeld bossen vergt de nodige oefening en krijg je pas echt onder de knie als je ogen orde kunnen vinden in de chaos. Dit heeft bij mij een aantal jaren geduurd en nog steeds leer ik bij. Als je het regelmatig doet word je er steeds beter in!

Mistig voorjaarsbos
Mistig voorjaarsbos. Fotograaf: Ramon Oost

Om af te sluiten met een lach, heb je ooit een grote blooper meegemaakt tijdens het fotograferen?

Altijd de instellingen van je camera checken! Tijdens mijn reis naar de Lofoten in 2020 heb ik de halve week op JPG-formaat gefotografeerd met m’n drone. Resultaat: onbruikbare platen in de edit. Ik had een aantal panorama’s geschoten met de drone en ook een verticale panorama tijdens het blauwe uur. Het is dan gewenst om de ISO iets omhoog te schroeven en helaas komt er bij de Mavic 2 pro dan toch wel enige ruis om de hoek kijken. Had ik in RAW geschoten was dit nog wel op te lossen geweest maar nu…
Gelukkig heb ik later in de reis alsnog een aantal platen kunnen maken en dit keer wel in het juiste bestandsformaat.

 

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: