Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Rob Blanken

In dit interview stelt natuurfotograaf Henri van Vliet vragen aan een collega natuurfotograaf. Hij benadert hiervoor vooral fotografen die wat hem betreft nog niet bekend genoeg zijn bij het grote publiek, zich nog net onder het maaiveld begeven misschien, maar zijns inziens wel opvallend goed bezig zijn en daarom wel wat (extra) aandacht verdienen.
spreeuwen
We warn you Icarus, not too close to the sun. - Spreeuwen kort voor het zwermen. Fotograaf: Rob Blanken

Stel jezelf eens voor, waarom fotografeer je?

Rob BlankenEven voorstellen. Ik ben Rob Blanken, gelukkig getrouwd en nog wel met een vrouw die fotografie ook leuk vindt, vader van 4 kinderen en opa van één kleinzoon. Oh ja, en sinds een jaar gepensioneerd en dus lekker veel tijd om bezig te zijn met fotografie. Iedere fotograaf probeert zich te onderscheiden, zeker als je al wat langer fotografeert. Voor mij is dat geen doel op zich maar ik heb zo langzamerhand wel een eigen, herkenbare stijl denk ik. Je maakt wat je zelf mooi vindt. Dat is een groeiproces en als het goed is, blijf je jezelf ontwikkelen. Fanatiek en ambitieus kun je me wel noemen. Overigens kijk ik veel naar het werk van andere fotografen en laat ik me graag inspireren.

Wat is je mooiste foto- en wat is het verhaal erbij?

Eigenlijk geen idee. Misschien een foto van spreeuwen of een spinnenfoto. Een favoriete foto heb ik niet. Meestal is dat een foto uit een recente serie. Ik heb net mijn website vernieuwd en daarbij een stevige selectie toegepast. Verder zet ik vrijwel dagelijks een foto op facebook en Flickr en soms op andere media. Af en toe een voordracht geven is ook leuk. Verder doe ik veel mee met wedstrijden, het stimuleert me kritisch over mijn foto’s na te denken en het is leuk als je werk wordt gewaardeerd. Tenslotte maak ik ieder jaar een jaarboek met een overzicht van de mooiste foto’s die ik dat jaar heb gemaakt. Mijn foto’s staan dus bepaald niet te verstoffen op de harde schijf!

 Spinnetje in het web
Space spider. – Spinnetje in het web, gefotografeerd met tegenlicht. Fotograaf: Rob Blanken

Wat is je favoriete onderwerp en waarom?

Ik fotografeer alles met pootjes, bij voorkeur insecten, reptielen en vogels. Soms min of meer abstracte onderwerpen. Ik zoek emotie, verwondering en vaak ook wel enige vervreemding. High key, low key en grafisch werk maak ik graag. Verder heb ik wel een beetje een fascinatie voor dode beestjes. Ik ben altijd op zoek naar lijkjes van insecten (in spinnenwebben, in water etc.). Landschappenfotografeer ik vrijwel nooit. Te moeilijk en te veel gedoe (op het juiste moment op de juiste plaats moeten zijn) en ik mis in mijn landschappen emotie. Een echte bucketlist heb ik niet. Misschien Afrika maar ik heb geen zin in een safari-file. Spannende onderwerpen zijn eigenlijk overal wel te vinden.

wee dode ééndagsvliegen
Romance -Twee dode ééndagsvliegen drijvend in het water. Fotograaf: Rob Blanken

Wanneer ben je tevreden met een opname?

Mijn ideale foto moet uitnodigen er langer naar te kijken, emotie oproepen en esthetisch kloppen. Ik ben een echte veelpoeper en kom regelmatig met 500 of meer foto’s thuis. Het percentage toppers ligt dus heel erg laag.

Van wie krijg je (opbouwende)kritiek op je foto’s?

Jammer genoeg kan ik niet goed tegen kritiek al zet kritiek me in een later stadium stiekem wel aan het denken. Soms bespreek ik foto’s met mijn vrouw of stuur ik foto’s naar een vriend. Ook hebben we fotobesprekingen op de Friese natuurfotografenclub. De betere foto’s probeer ik zelf ook zo analytisch mogelijk te beoordelen maar soms is het gewoon de eerste indruk.

Leer je nog steeds veel bij?

Gelukkig leer ik nog steeds bij, anders wordt het gauw saai. De afgelopen jaren heb ik verschillende workshops en masterclasses gevolgd bij Bart Siebelink en ben ik met meerdere fotoreizen van hem mee geweest. Dat heeft mijn fotografie een enorme boost gegeven. Zijn nieuwe boek Grip op creativiteit heb ik al uit. De laatste tijd probeer ik al meer te werken aan de hand van een thema. Dat thema moet liefst niet al te concreet zijn maar moet ruimte geven voor creativiteit. Thema’s als kwetsbaarheid, een reis en blijdschap zijn voorbeelden. Vervolgens maak ik natuurfoto’s met dat thema in mijn achterhoofd. Dat lukt natuurlijk niet altijd, dan ga ik gewoon lekker fröbelen. Over fröbelen gesproken. Ik belicht bijna geen foto meer normaal en ben altijd bezig met over- of onderbelichten, variaties in sluitertijd en ISO, ongebruikelijke standpunten etc. Ook gebruik ik al vaker de flitser en/of reflectieschermpjes. Tegenlicht is mijn grote vriend, ook als het knalhard is.

Mineergang in het blad van Rubus laciniatus
De reis. – Mineergang in het blad van Rubus laciniatus (peterseliebraam). Fotograaf: Rob Blanken

Welke fotograaf inspireert je op dit moment het meest en waarom?

Theo Bosboom, Jan van der Greef, Bart Siebelink, Marijn Heuts, Jasper Doest, Vincent Munier e.v.a.

Bereid je je gedegen voor of zie je wel wat er op je pad verschijnt?

Als ik op pad ga heb ik meestal wel een idee wat ik wil maken maar als dat niet lukt schakel ik makkelijk over op een ander onderwerp. Soms is het helemaal niks, dan ga ik lekker naar huis.

IJsstructuur
Jonas en de walvis. – IJsstructuur. Fotograaf: Rob Blanken

Vertel eens over die keer dat alles mis ging?

Blooper? D810 + macrolens in de Rio Tinto laten vallen. Per ongeluk je geheugenkaartje met allemaal toppers wissen.
Spannend? ’s Nachts fotograferen in de tropen.
Leuk? Fotograferen met vrienden. Altijd gezellig, soms hilarisch.

Hoe belangrijk is apparatuur voor je?

Goede spullen vind ik zeker belangrijk. De camera moet een zo hoog mogelijk dynamisch vermogen hebben en lenzen een mooi bokeh. Voor macrofotografie gaan mijn macrolenzen (Sigma 180mm en Nikon 105mm) en hoekzoeker altijd mee. Verder het statief en wat klemmetjes, afstandsbediening, flitsers en reflectiescherm. Anders hangt het af van de bestemming. Mijn hoekzoeker is echt onmisbaar. Ideaal voor een extreem laag standpunt en beter voor je nek.

Welke foto vormt momenteel je bureaublad en waarom juist deze??

Een foto van mijn kleinzoon. Dan word ik telkens een beetje blij als ik de computer aanzet.

Welke vraag mis je in dit vreemde lijstje en wat zou je antwoord op die vraag zijn?

De missende vraag. Heb je een laatste advies? Ja, vier zelfs.

  • Niet imiteren maar fröbelen, gebruik je creativiteit!
  • Koop een hoekzoeker.
  • Werk aan de hand van een thema.
  • Geniet, maar dat zegt iedereen al.

4 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: